Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Спешна помощ за Сонар 180/2,8
Автор: dimi_borgir   
Дата:   08-10-06 00:57

Става дума за обектив Сонар 180/2,8 за Пентакон 6.

Блокира му блендата, не се затваря. Натисках върху копченцето, което отваря/затваря блендата, не помага. Самото копченце си влиза/излиза, но блендата не реагира.

Обективът е като нов, използван малко, но все пак редовно, никога не е давал признаци за дефект, все съм го имал за най-здравия ми обектив.

Съхраняван със задната част нагоре, за да няма натиск върху блендата, в кутията му, в шкафче, все при затворена бленда на 32. Сега като го отворих, блендата му беше полу-отворена, сигурно на около 5,6-8, сигурно съм го оставил по грешка така. Седял е 3-4 месеца в това състояние значи.

Има ли някой помощ или обяснение?

Отговори на това съобщение
 Re: Спешна помощ за Сонар 180/2,8
Автор: bobihot   
Дата:   08-10-06 01:00

Слепнали са се - изсъхнало е маслото. Триабва да се отвори и пренасмаже - изчисти и смаже наново с хубава смазка

Дата:   08-10-06 01:04

Има ли според теб шанс да се отвори ако продължавам да натискам по копченцето за блендата? Щото отначало не беше в това състояние, а беше на полу-отворена бленда и чак като завъртях пръстена за регулиране на блендата се затвори и край.

Дата:   08-10-06 01:06

А и виждам минимално движение на блендата като пипна копченцето.

Автор: GenaDP   
Дата:   08-10-06 01:06

Бахти простотията... Кви са тея кретении за смазване бре?

Ламелите са се слепнали именно от масло. Трябва просто да се изчистят, и да са напълно сухи, за да работи блендата нормално.

Дата:   08-10-06 01:23

GenaDP, ламелите са били винаги чисти, пъргави и перфектно реагиращи на всякакъв натиск на копчето отзад.

Има ли начин спешно саморъчно да ги освободя? Както казах, има минимално движение при натиск на копчето.

Също така мисля сега като погледна, че копчето НЕ излиза съвсем до горе.
https://photo-forum.net/joro/emoticons/310.gif

Автор: Ahab   
Дата:   08-10-06 01:27

Sonar-a се разглобява много лесно.
Взимай отвертката и махни задния пръстен с байонета. Има едно лостче което предава движението от пръчицата на метално жило в кожухче. Нещо като жилото за съденинтеля на колата ама бая по-малко.

Нещо ти се е разкачило или уплело. Елементарно е да си го оправиш.

Дата:   08-10-06 01:34

Ахаб, видях го това лостче и отвън. Вижда се ясно. Не се връща в началното си положение при затворена бленда.

Много се съмнявам в способностите си. Не съм разглобявал никога досега фототехника. Наистина ли няма нещо комплексно при разглобяване и сглобяване?

Автор: canonio   
Дата:   08-10-06 01:39

dimi_borgir,
колко е спешно бре?
Във всеки град има поне един човек дето ремонтира безопасно. Ще го оправят....

Дата:   08-10-06 01:43

Canonio, не съм в БГ и тук всяка намеса се заплаща здраво. А спешно е дотолкова, че няма да мога да спя тая нощ. [smilie3]

Автор: canonio   
Дата:   08-10-06 01:45

Колко скъпо? Те в България запазените сонари вървят по 80-100 евро. Поръчай си направо да ти купят един от БГ....

Дата:   08-10-06 01:51

Ще видим колко скъпо. Утре ще видя докъде ще стигна с разглобяването, а ако не стане ще намеря някой да го направи. Ако е много скъпо, ще го мъкна в България да го оправям. Но такъв като моя Сонар не бих заменил с никакъв друг на старо. Взех го чисто нов, не беше още монтиран на тяло.

Абе имам едно чуство, че май знам как стана тая история сега като се замисля надълбоко... Като завъртях пръстена на блендата май копчето за Авто/Мануал-модус на блендата беше на някаква междинна позиция. Сигурно това е предизвикало блокажа. Знае ли някой дали това може да играе някаква роля при тая повреда?

Автор: GenaDP   
Дата:   08-10-06 01:54

Сонар-а се отваря отгоре и отдолу. За да изчистиш добре блендата трябва да махнеш стъкларията и от двете страни. Задницата с оптичния елемент просто се развива, предницата е малко по-сложна (как точно се маха зависи от модела).

Ако е само от механизма за блендата, а не от ламелите - ремонта е според конкретния случай. ако си с две леви - по-добре не пробвай сам...

Дата:   08-10-06 01:57

Мерси за информацията, ГенаДП[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна