Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Що е това измерител на цветна температура и има ли то почва у нас?
Автор: IDA   
Дата:   23-08-06 17:22

Драги съфорумци,

Предполагам, че много от вас са се сблъсквали с проблема, че автоматичният баланс на белия цвят често пъти не дава задоволителни резултати. Същото важи и за други режими на цветовия баланс. Поради това, в определени ситуации, например при изкуствено осветление, често се налага да се правят пробни снимки чрез използването на специални цветни карти или заснемане на бял лист и да се настройва балансът на бялото в последствие или чрез т. нар. "Customs" режим едва ли не при всяка промяна на светлинните условия.

За щастие, някои съвременни модели апарати имат режим на задаване на цветната температура (color temperature in K) с доста финна стъпка между 2800К (много студени тонове) и 10000К (много топли тонове), което би било огромно облегчение, ако разбира се се знае, колко е тази температура при конкретния кадър. Просто я измерваш, задаваш я в съответната настройка за цветната температура и започваш да снимаш. Във връзка с това, имам следния въпрос към Знаещите:

Съшествуват ли и доколко са достъпни такива измерители на цветна температура, къде могат да се намерят и на каква цена, има ли ги в България? Някой от вас ползвал ли е такъв прибор и удовлетворен ли е от резултата? Доколко такъв прибор може да спести калибрирането на цветовете чрез цветни карти и др.? Моля споделете впечатления.

Очаквам конструктивни отговори по темата, а не забележки от сорта: " ...ами снимай в RAW ..." и подобни. Предварително благодаря на всички, които могат да направят полезни изказвания по темата.

Отговори на това съобщение
 Re: Що е това измерител на цветна температура и има ли то почва у нас?
Автор: джъмбо   
Дата:   23-08-06 17:25

снимай на РОУ или си приготви 600-800$ за колориметър (с една дума няма сми ако си дигитализиран)

Автор: asahi   
Дата:   23-08-06 17:27

...ами снимай в RAW ... , а после конвертирай спрямо показанията на уреда.

Със сиви карти е по-лесно да се работи, повярвай ми. И резултата е по-добър.

Тези уреди, за които питаш, се използват в киното. Скъпи са колкото всичко кинаджийско.

Автор: fotografinq   
Дата:   23-08-06 17:28

май се наричаше колориметър,но първо прочети що е това цветна температура...между другото тя се измерва дори и със светломер и филтри..и това в книжки сам го срещала, не знам сайт да ти помогна

Автор: Airborne   
Дата:   23-08-06 17:28

има и една джаджа lighdisc или нещо такова се казваше, към 70 УСД- чета че дава добри резултати

Дата:   23-08-06 17:31

експодиск

Дата:   23-08-06 17:33

Джъмбо,
Точно това очаквах, че някой ще го каже и то се появи още в първия пост. Какво като снимам на RAW? Ако не съм заснел пробни кадри с цветни карти, как след това ще настроя ИСТИНСКИТЕ цветове на обекта в конвертора? На око или както на мен ми харесва, нали? А това, че те след това нямат нищо общо с действителните, няма значение, нали? И какво като съм дигитализиран? Защо да няма смисъл от колориметър?

Къде ги има тези колориметри и защо са толкова скъпи? Някой работил ли е стях?

Дата:   23-08-06 17:37

асахи ти го е обяснил
а и явно не си си научил урока за РОУ
сивата карта и шопа са много по-добър критерий от колориметъра повярвай имам достатъчно практика

това което търсиш се котираше в годините на лентата сега е отмряло

а цената както гледам е 1200$

текст

Автор: Тед   
Дата:   23-08-06 17:38

Автор: IDA -

Аз си щракам някоя салфетка и така го решавам проблема. Cutom WB.

Дата:   23-08-06 17:40

Митко,
Ще дадеш ли препратка? Ако струва 70 долара, мисля че доста хора биха си го купили.

Автор: sweti   

Просто я измерваш, задаваш я в съответната настройка за цветната температура и започваш да снимаш.
Просто измерваш, кое? Падащата светлина, отразената, сенките, светлините. Проблема е същия както при меренето на светлината - "цветната температура" навсякъде е различна.
Едно време (когато снимахме с филми) мерихме с колориметъра та да изберем необходимия коригиращ филтер, щото корекциите после при ваденето на копия бяха трудни.
Както джъмбо каза, снимаш си на РОУ и после в шопа си го натаманяваш. То че "цветната температура" на снимката не е същата като в действотелност, е никой не е съвършен [smile] Ако изкаш да е съвсем точно щракаш една сива карта (за 5 лева от битака) и псле по нея си нагласяш "цветната температура". Само дето като го направиш този номер 5 пъти на сета и на моделката и писва и ти се нацупва. Та върви праи после готини портретчета [smile]

аз не бих [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   23-08-06 17:41

http://www.expoimaging.net/index.php

Дата:   23-08-06 17:42

ти па моделка със сива карта [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
умрях от смях

Дата:   23-08-06 17:46

Естествено, че ви вярвам, уважавам и опита ви. Идеята ми беше да се избегне ползването на цветни карти, в това число и сивите.

Дата:   23-08-06 17:47

ко ти е толкова смешно, бе джъмбо. Шефа кето изка платъ на роклята да е на снимката със същия цвят като на моделката и с колориметъра мери, мени хич не ми е смях и си меря с със сивия картон като поп [smilie11]
то има и хора дето не само голо щракат, тъй де [smilie11]

Публикацията е редактирана (23-08-06 17:49)

Дата:   23-08-06 17:50

Джъмбо,
Полезна препратка, благодаря!

Автор: blr2   
Дата:   23-08-06 17:51

Съгласен с джъмбо и асахи. Сивата карта е несравнимо по-евтината опция и дава доста коректни резултати. Освен това помага понякога и при меренето.
Това и снимане в raw е всичко което ти трябва.
Относно светлините и сенките с или без колориметър проблемът си е същият. Просто в зависимост от сцената си избираш къде да мериш.

Дата:   23-08-06 17:54

blr2 написа:

> Съгласен с джъмбо и асахи. Сивата карта е несравнимо
> по-евтината опция и дава доста коректни резултати. Освен това
> помага понякога и при меренето.
> Това и снимане в raw е всичко което ти трябва.
> Относно светлините и сенките с или без колориметър проблемът си
> Просто в зависимост от сцената си избираш къде да
> мериш.

или мериш навсякъде и си смяташ на ум...

Дата:   23-08-06 17:55

Ето какво казват в сайта на ExpoDisk по въпроса:

The ExpoDisc is far easier to use than any gray card, white card or calibration target. Simply place the ExpoDisc in front of your lens and capture the incident light while setting your camera’s custom white balance. Using an ExpoDisc custom white balance will virtually eliminate the need for RAW or JPEG post-capture color adjustments.

Дата:   23-08-06 17:57

абе свети
и аз снимам моделки дето са само закачалки на роклята ама то това е снимка на конвейр
построявам едно осветление (светкавично) давам сива карта на моделката в първия кадър и сликам

ако имам комп до мен правя къстъм тест и го прекарвам в апарата

ако нямам снимам цялата серия след това на програмата казвам тия снимки ги искам като цявт както е сивата карта и програмата вик: СЪР ЙЕС СЪР и ги коригира автоматично (никонската поне го прави)

последно снимах 200 модела бельо за има няма 3-4 часа то ако за всеки модел трябваше да пипам ехе да съм се смахнал

това е каталожна търговия и няма нищо общо с артЪ

Дата:   23-08-06 17:58

И още малко от същия сайт:

ExpoDisc technology takes a unique approach to setting a custom white balance and producing accurate color. The ExpoDisc essentially uses your camera’s built-in custom white balance capability to turn the camera into an incident color-metering tool. This approach avoids the common problems and inconveniences associated with using gray cards, white cards and calibration targets: unwieldy size, unwanted reflectivity, improper angling and difficulty of filling the frame.

Each ExpoDisc is constructed of carefully selected and matched optical grade materials, then hand-calibrated to strict tolerances of color neutrality and light transmission.

The ExpoDisc is suitable for use with any digital SLR and digital video camera with a white balance function. ExpoDisc filters are available with quick pressure release mounts in six standard sizes from 58mm to 82 mm, and in flats for the 4x4 and 4x5.65 filter box systems from Lee, Schneider, Chrosziel and Arri. Prices range from $79.95 to $199.95.

Дата:   23-08-06 18:00

хм копи пест всеки може
направи си труда да направиш системен превод за да е удобно на узерите
аз поне се опитвам всеки път това да правя

Дата:   23-08-06 18:03

това е каталожна търговия и няма нищо общо с артЪ [smilie24] [smilie24] [smilie24]
артъ сие е арт ама нас и хляб, че и салам ни съ хапва. Иначе си прав, за студиото е така, ама вънка е иначе, поне по два пъти на сешън си позамервам с картона. Ама за бельо няма нужда от картон, то гащите и потнизите нали са си бели [beer] [shtrak]

Дата:   23-08-06 18:06

Ето и преводът:

Експо дискът е по-лесен за ползване от всякакви сиви и калибрационни карти. Просто слагате диска пред обектива и хващате падащата светлина, докато настройвате баланса на бялото в режим "Customs white balance". Ползването на получения чрез ExpoDisk баланс на бялото практически елиминира необходимостта от допълнителни настройки на RAW или JPEG кадрите след заснемането им.

първа  назад  1     всички  напред  последна