Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Два цитата за Никон от чужди форуми
Автор: simpleman   
Дата:   28-07-06 14:32

Преведох два цитат от чужди форуми, тъй като ми се струват любопитни за всички. Дано не съм сбъркал.
1-ви цитати.

[Никон с ФФ матрица ще се появи в края на тази година] или по някое време през 2007 година. Моят „източник” е човек в Токио, който е професионален фотограф. Повече няма да разкривам освен, че той може би знае нещо. Изглежда, че някой инженер от Никон или ръководен кадър му е „приятел с когото се черпят след работа” (много важен начин за водене на бизнес в Япония).
Неговата „информация” е че ще има ДВА ФФ модела. Един модел за „напреднали любители” (просюмър) с 18 мп в тяло на Д200 и един за „профита” с 24 мп в тяло на Д2х. Цената на 24 мп модел щяла да е малко под1 млн йени, около 8200 щ.д. На всичко това обаче може да повлияе конкурентно изявление от страна на Канон.

2 цитат:

Хм, има много сенсори с размери 24х36 мм. Можете да ги намерите в оформление, което може да се постави на тела Хаселблад. Виждам същия проблем при по-малкия сенсор на тяло Хаселбад, както и зад обектив Никор. Аз искам моите широкоъгълни обективи да работят. Моите обективи 38 мм и 40 мм на Хаселблад тяло и матрица 24х36 изпитват същите ограничения като матриците ДХ в тяло на Никон.
За жалост мисля, че проблемът е един и същ. Човек може да експонира 35 мм ФИЛМ под всякакъв ъгъл и да получи приемлив резултат. Но когато електронният сенсор СССД или НМОС е под ъгъл далеч от перпендикуляра се появяват проблеми с цвета и с други параметри.
Би било чудесно да имам ФФ Никон и даже ФФ Хаселблад (макар че не съм сигурен, че ще искам да платя за такъв). Тогава всичките ми широкоъгълни обективи ще работят. Виждам обаче ДВОЕН проблем. От една страна в краищата на ФФ сенсора ще се появи проблем с теле обективите относно цвета и интензитета. Още по-лошо ако се появи ФФ сенсорът, това за което всички го искаме, проблемът с широкоъгълните обективи и обективите „рибешко око” ще бъде много ПО-ГОЛЯМ. МОЖЕ БИ ЩЕ Е ПО-ДОБРЕ АКО Никон и даже Канон престанат да поддържат досегашните обективи и измислят нещо перспективно. Е, няма да ми харесва, но може да има някаква задна съвместимост. ДХ обективите са първа стъпка, но можем ли да поставим 8 или даже 6 мм „р.о.” обективи върху ФФ сенсор. По-рано имаше опит да се поставят лещи в тялото, но не мисля, че те бяха успешни. Вижте проблемите на Кодак с ФФ сенсорите.
Мисля, че ако Никон можеше да постави ФФ сенсор в тяло с Ф-байонет, те щяха да направят това. Не казвам, че не може да се направи, технологията напредва, но не сега и не без да е скъпо.

Отговори на това съобщение
 Re: Два цитата за Никон от чужди форуми
Автор: anti_photoshop   
Дата:   28-07-06 14:56

...и аз мисля че няма да изкарат ФФ.
Какво ще стане със DX обективите!?
Защо пуснаха D2Xs!?
[shtrak]

Автор: laodzin   
Дата:   28-07-06 16:05

Есента за Фотокина излиза диггиталната М на Лайка, която може би ще се казва М8. Тя е с кроп фактор 1,33, т.е. един 28 мм става 35, един 35 става 50, един 50 става 66 мм и т.н. т.е. обективите скачат с "една стъпка" към по-дългото.
След като Лайка с техните супер обективи с безкомпромисна изработка и оптика не се осмеляват да изкарат фулфрейм, значи има защо. Същото беше преди години когато изкараха дигиталния гръб за Р-серията, той е със същия кроп фактор 1.33.
Никон от своя страна изкарада ДХ обективите, които не покриват фулфрейма. при това изкара и аналогични широкоъгълни примерно 10,5 мм рибешко око, 17-55/2,8 и т.н.
Един фулфрейм от страна на Никон, ще е вид конкуренция в собствената къща.
Гръбчето на Р-серията на Лайка пък е правено от Кодак и Imacon, и двете фирми са с дълги традиции в дигиталните продукти от този сорт.
В случая на Никон, не виждам много смисъл във фулфрейма, защото покриването на съответните фокусни дължини е започнало, лично аз нямам наблюдение върху качеството на оптиката на новия "рибешки" обектив, дали се доближава до този за филмовите тела, по-добър ли е или по-кофти, но така или иначе го има.

А между другото Лайка имат нов сайт, човек като кликне на М-серия, после на обективи, и на ноу-хау, има доста интересна информация за М-оптиката на Лайка и не само, а изобщо. За Р-серията също.

заради поправката на Юлиус, за по-големите дължини правилото не важи

Публикацията е редактирана (28-07-06 16:23)

Автор: anti_photoshop   
Дата:   28-07-06 16:09

пусни линка [smilie5]

Автор: Julius   
Дата:   28-07-06 16:10

https://photo-forum.net/joro/emoticons/011.gif 24мм "става" 35мм, 35мм - 50мм, 50мм - 75мм, 90мм - 135мм... при кроп-фактор 1.5х! [smilie3]

Дата:   28-07-06 16:21

28 х 1,33 = 37,24

35 х 1,33 = 46, 55

50 х 1,33 = 66,5

90 х 1,33 = 119,7 Тук това правило не важи, кроп-фактора трябва да е 1,5 за да е 135 мм

Юлиус, да редактирах се, това правило важи само за трите най-използувани дължини за М-лайките, 28-35-50 (примерно Три-Елмар) 24 мм както си го посочил се използува само с опционален визьор, което ме кара да мисля, че там Лайка ще пуснат един допълнителен с дължина отговаряща на 30-тина мм...

Публикацията е редактирана (28-07-06 16:26)

Дата:   28-07-06 16:37

http://www.leica-camera.us/home/?javascript

Автор: dephil   
Дата:   28-07-06 18:09

Пичове - който не го кефи ФФ - не си купува, който го кефи - си купува.
Важното е да се [shtrak]

Проблемът е, че ако човек иска ФФ има само една фирма, която може да му го предложи.
Всъщност, май-подобре е да се каже - Фирмата. [smilie18]

Впрочем, колко от разписалите участие тук са снимали с цифров ФФ Канон?

И откровено не съм съгласен с ето това: "Още по-лошо ако се появи ФФ сенсорът, това за което всички го искаме, проблемът с широкоъгълните обективи и обективите „рибешко око” ще бъде много ПО-ГОЛЯМ."

Автор: Brummaker   
Дата:   28-07-06 18:16

така е - фирмата наистина е една

въпросът е /нека пренебрегнем това "определено не съм съгласен..." - то затова са инж.-те, те е важното да са съгласни/ - кой е луд всички останали или едната фирма [smile]

Автор: dephil   
Дата:   28-07-06 19:48

Мхъммм...
Бруме, приятелю, понеже отваряш дума - ще ти дам нещо семпло, изпод ръка с един непретенциозен Сигменски фиш-ай - лично мен, това, което ми дава 5D + Sigma 15mm/2.8 си ме устройва (само е конвертирано с дефолтните настройки и на 75%кач-во с DPP):
https://photo-forum.net/static/forum/2006-07/fquy2108.JPG
http://images15.fotki.com/v337/photos/7/713233/2723313/IMG_0488-vi.jpg

Ето и едно обработено (в ч/б, затъмнено и съм сложил винетиране, но пък - няма грам шарп), кроп от долната лява част, около 30-40% от целия кадър е:
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/orwu2540.JPG
https://photo-forum.net/imgs_thumbs/174/e_1154033995_IMG_0306.jpg

https://photo-forum.net/imgs/174/e_1154033995_IMG_0306.jpg

Та, едни и същи обективи (поне при мен) дават съвсем съпоставими резултати на лента и на матрица.

Ама пак да подчертая - аз претенции нямам, тестове не снимам и сравнения на обективи не правя - щракам си.

Всеки си знае за себе си [beer] [shtrak] [smilie24]

Автор: BATESANDO   
Дата:   28-07-06 20:14

При мен обективите (на 1Ds MKII или 1V) също даваt съвсем съпоставими резултати на лента и на матрица. Проблема не е във ФФ а в произведилеля.[smilie3]

Публикацията е редактирана (28-07-06 20:27)

първа  назад  1     всички  напред  последна