Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля за съвет при нощни снимки ?
Автор: funny_boy   
Дата:   09-07-06 09:19

Здравейте,
Начинаещ съм в фотографията, правя само любителски снимки засега. Неотдавна се сдобих и с Canon PowerShotA520 - апаратчето прави прилични снимки, както в макро, така и денем. Има супер много ръчни настройки, някои, които така и незнам още...[smilie8]
Проблема ми е в това, че не се получават добри НОЩНИ снимки. Значи изборите ми са: [smilie25]
1. Auto режим.
2. SCN - Night Snapshot.
3. Имам и специален режим за нощно снимане.
4. Вариантите M; Av; Tv - който и все още незнам за какво са, и не ги ползвам !?
Кой от горе изброените режими да използвам, при това нямам статив. Явно ще трябва да го заместя с нещо, защото ми казаха че нощни снимки без статив не ставали ... [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Моля за съвет при нощни снимки ?
Автор: Георги   
Дата:   09-07-06 09:21

статив, самоснимачка (2 или 10с.), ав режим, бленда 8, скорост между 10 и 30 сек. в замисимост кога снимаш.

най-добре след залез, преди небето да е станало черно. едно тъмно тъмно синьо небенце в нощната снимка идва страхотно.

Дата:   09-07-06 09:23

о и white balance-а забравих. трябва да си направиш ръчен или да ползваш правилния такъв.

Дата:   09-07-06 09:24

Мерси за съвета, ако знаех и от къде да си настроя блендата и скоростта [smilie8] (тъпи въпроси, но винаги се започва от някъде) [thankyou] [shtrak]

Дата:   09-07-06 09:26

в режим M някак си. прочети си книжката към апарата :)

Автор: special_k   
Дата:   09-07-06 11:09

В режим AV слагаш на 8,или в TV на 15-20...

Дата:   09-07-06 11:48

тв на 15-20 [smilie11]

Автор: simbon4o   
Дата:   09-07-06 11:53

М [smilie24] и настройваш според експонацията която искаш да получиш! Ако експонираш до 0.00 ще ти излезе осветена сцената като ден [smilie5], ако я направиш -1.00 ще е по-като залез... Пробвай и така ще се научиш!

Дата:   09-07-06 12:01

Георги, къв е проблема с 15-20?

Автор: Borislav   
Дата:   09-07-06 13:23

май минималната скорост на това апаратче е 15сек

Дата:   09-07-06 13:29

ми тв на 15-20 означава 1/15, респективно 1/20.

Дата:   09-07-06 13:43

Ей, сега апаратчето пред мен и го бъзикам:
На режим "М" имам:
1/15 F8.0 - ако направя с тези опций снимка - трябва да стане добра нощна. Ако искам снимката да е по ясна(осветена) - кое да променям "F=?"
Другите ми насройки са Flash Output и... някакви си чертички [smilie8]
ISO speed - на тази опция имам 50; 100; 200 или 400 [smilie11]
Голяма объркотия, ръководството ми е на Английски и малко трудно се справям [smilie2]
Благодаря на всеки, откликнал на молбата ми за съвети!

Автор: Borislav   
Дата:   09-07-06 13:56

1/15 1/20 няма да ти стигнат за нощна снимка.. трябва ти още по бавна скорост, а колко бавна зависи от какво ще снимаш. Тъй като всеки кадър си е сам за себе си, препоръчвам ти да вземеш статива и да пробваш различни вариации докато нещо ти хареса, тук колкото и да ти пишем докато сам не си го пробваш и сам не си направиш изводите няма как да разбереш[shtrak] [smilie3]
А Flash Output и чертичките, това е силата на светкавицата мисля че имаше 3 степени и тази настройка беше активна само на пълни ръчни настойки (М)

Автор: alex_R   
Дата:   09-07-06 14:04

Av означава приоритет на бленда(относителния отвор на обектива)т.е. ти избираш на каква бленда да снимаш а апарата избира скорост.
При Тv е същото само че избираш скороста.
Ако не си доволен от нощните снимки запомни параметрите скорост и бленда и промени ръчно скоростта ( по-висока за по-тъмен кадър и по- ниска за по-светъл) и задължително използвай статив+ самосномачка или подпри апарата на стабилно място + самоснимачка..[shtrak] успех!!![beer]

Дата:   09-07-06 14:06

не 1/15, 1/20 а 15 , 20 секунди бре хора[smilie11]

Дата:   09-07-06 14:45

Нещата взеха да ми се поизясняват ...[smilie7]
Благодаря![smilie24]
Предпочитам да ми се пише както си е на фотото (1/15; 1/5 от колкото някви секунди)
Няколко дена ще съм извън града и ще направя снимки вечер - това, онова ще пробвам и като се върна ще ги кача в някой сайт и ги постна тук - да видим "аканото" [smilie3] [beer] [shtrak]
А вие как ще ме посъветвате - да барам ли "силата" на светкавицата) (Flash output) - и според какво да я увеличавам (може би ако предмета, който ще снимам е по далеч...[shtrak] )

Публикацията е редактирана (09-07-06 14:48)

Автор: mano   
Дата:   09-07-06 14:58

1/15 е една петнадесета от секундата а 15 са си вече 15 секунди

Автор: imitev   
Дата:   09-07-06 15:02

Е как по друг начин да се напишат 5 секунди ???

1/5 пак е в секунди - една пета от секундата, 1/15 е една петнайсета част от секудната...

С А520 стават добри нощни снимки. Аз имам А510, като разликата е само в матрицата (3,2 срещу 4 мпикс)

Обаче ще ти се наложи да снимаш на ръчен режим (М).

С ляво и дясно на кръглия бутон задаваш скоростта. Натискаш SET и вече променяш блендата - тя трябва да е около средата - 5-6. Отново SET - пак скоростта.

Зависи колко е тъмно - ще ти се наложи да поекспериментираш.

Има голяма вероятност апарата да не иска да фокусира - ще ти се наложи да минеш на ръчен фокус.

Промени си ISOто на 50 или 100.

Освен това като ти падне скоростта под 1/100 или в краен случай 1/60та ще ти трябва статив, или трябва да сложиш апарата на нещо неподвижно. Наложително е да ползваш самоснимачката примерно в режим 2 секунди = натискаш спусъка и пускаш апарата. Той снима след 2 секунди - така се избягва трепването от ръцете ти. Продават едни такива малки стативчета 15-20 см - не струват много, не струват и като статив, но за тази цел вършат идеална работа. Само трябва да внимаваш да не падне апарата - гайката за статива е разположена много в края на тялото.

Ако ще снимаш сгради от 20 метра няма да стане нищо със светкавицата.

Ако ще снимаш хора пред сгради - има много удобен предварително зададен режим - третата иконка обратно на часовниковата стрелка от ауто режима - един човек със звезда зад него на тъмен фон. Тогава апарата пуска светкавицата която хваща човека на предния план, и оставя затвора отворен за малко по-дълго време за да излезе и сградата отзад.

Надявам се да съм ти бил полезен.

Дата:   09-07-06 15:15

абе никой ли не му прави впечатление че като пише 30, всъщност е 1/30. а 30" е за секунди.

Автор: DrEaMeR_xS   
Дата:   09-07-06 20:32

Ето и моите любителски съвети...

1. Статив
2. Бленда 4; 5,6; 8; 11... /колкото може, експериментирай/
3. Скорост от 5 секунди (не 1/5 от секундата) до колко може повече /тествай различни.../
4. ISO: най-малкото /50, 80, 100 според модела/
5. Баланс на бялото /пак експериментирай/
6. Сенник на обектива /не знаеш какво може да светне покрай теб/
7. Правилен фокус /ръчен/
8. И накрая след всичко пускай самоснимачката да стартира :)

Автор: El_Fuego   
Дата:   10-07-06 11:03

Я вземи да попрочетеш тук.

Автор: simbon4o   
Дата:   10-07-06 11:19

от блендата зависи как ще излязат светлинките, малки с много лъчи или по-едри. Същата работа като да гледаш с отворено око и с примижане. За нощни аз предпочитам затворена бленда, а именно от 8 нагоре(аз имам 11, при теб 8 е добре). Скоростта я дай както казах колкото ти трябва за какъвто искаш да стане като експонация кадър. Предполагам на 1/15 ще снимаш едно голямо черно. Слагай на статив или на нещо неподвижно, сложи самоснимачка, за да не размеже в началото като натискаш спусъка, и пробвай как ти изглежда най-добре.

първа  назад  1     всички  напред  последна