Автор: jester
Дата: 26-05-06 13:58
Такааа, доживях най-накрая да се домъкне стъклото от зад голямата вода, но чакането си заслужаваше.
Първите ми преки впечатления не са по-различни от тези на всички други. Добре направен, стабилен и с мека, мазна механика. Най-добре направеният не-L обектив, който съм хващал. Не си променя дължината при зуум. Бях чел, че доста малко криви, но той НАИСТИНА доста малко криви. Дори на 10мм "бъчвата" е почти незабележима и е толкова малка, че се изправя без проблем и без следа. Оттам нататък е супер!
По отношение на цветните аберации - също похвала! Много добре ги овладява. На 10мм в екстремумите на кадъра има ЦА, все пак, но в търпими количества.
Вчера имах възможност да го тествам рамо до рамо с EF 17-40/4L - прехваленият майстор.
Единственият показател, по който 17-40 е по-добър, това е винетирането при макс. отворена бленда. Там е чувствителна разликата. Тествах двата обектива на 17мм.
При кадрите на бленда 8.0 разлика в остротата по цялата площ на кадъра почти няма. Съвсееем лек превес в полза на 17-40, но според мен съвсем пренебрежим. Така или иначе 10-22 е с по-добър контрол на ЦА, което в крайна сметка не съм сигурен дали не го прави с по-добра картинка.
Изненадата! Реших да снимам на бленда 4.0 и с двата обектива. Очаквах по-добри резултати от 17-40. Все пак това е обектив за лайка формат и реално аз използвам по-добрата му част в средата. Ето резултатите:
целият кадър
център
горе леко вдясно
краен горен десен ъгъл
Умишлено снимах на параметър 2, т.е. неутрални контраст, рязкост и наситеност на цвета.
Публикацията е редактирана (26-05-06 14:03)
|
|