Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Питане за обработка
Автор: next_time   
Дата:   01-09-06 02:28

Питам без да съм се потрудил да прочета кое как е но ако някои не го мързи да споделя .....

Та снима се в РОУ после в конвентора до каква степен се обработва.В смисъл корекцията е в рамките на WB и корекция на експозицията или е "колкото повече толкова повече".После в тиф или в жипег се мята и там каква корекция е по-подходяща.

Абе с две думи не ми е ясно какво питам но важно е питаница да става.
А и защо в някои фото студия не печатат снимки от тиф а само от жипег.

Отговори на това съобщение
 Re: Питане за обработка
Автор: blr2   
Дата:   01-09-06 02:37

Въпроса си е съвсем резонен.
Мога по-скоро да ти кажа какво не правя в конвертора.
а) подостряне
б) обезшумяване
в) обезцветяване (ако ще е ЧБ)
г) всичкия ретуш който изисква селекции, клониране и т. н.

Някои фото студия не печатат от TIFF защото в тях работят идиоти.

Автор: danny_falin   
Дата:   01-09-06 02:59

защото трябва да ги конвертират в джипег
и ако ги мързи направо режат

Автор: tutttifrutti   
Дата:   01-09-06 03:54

ами експозицията и WB само. Поне ми се струва,че от друго няма смисъл-нали после си отива в шопа[smilie8]
А за запазването,доколкото знам е по-добре в TIFF в началото, защото при всяко запазване в JPG се губят данни.Май е най-добре само крайния вариант да го запазиш в JPG,ако трябва да е такъв за фотото...Само предполагам,де. Нека по-опитните да си кажат.[smilie5]

Автор: graphic   
Дата:   01-09-06 10:10

Ами blr2 го каза вече[smilie24]

Автор: asahi   
Дата:   01-09-06 13:08

В Роу конвертора е добре да се направят колкото може повече от обработките. Трябва предварително да си начсно с размера и резолюцията на картинката. Правилото "на макс." не върши работа.

Автор: midtone   
Дата:   01-09-06 13:13

Ей тука има 3-4 книги за RAW конверсията:
http://rapidshare.de/users/2WTL6A

Автор: chukov   
Дата:   01-09-06 13:49

asahi написа:

> В Роу конвертора е добре да се направят колкото може повече от
> обработките. Трябва предварително да си начсно с размера и
> резолюцията на картинката. Правилото "на макс." не върши
> работа.

Asahi
Според мен е достатъчно да запази картинката 16-битова след конвертирането и тогава да си се правят обработките във Фотошопа. Така или иначе и в роу конвертора я обработваш 16-битова

След края на всички обработки вече ако му се вижда голяма да я смъква на 8 бита и да я записва както иска

Дата:   01-09-06 13:53

Е, разбира се бута се експозиция, светли и тъмни места, но unsharp-а мисля, че smart sharpen вътре в шопа е по-добрият инструмент за шарп, от тоя в конвертотра

Автор: asahi   
Дата:   01-09-06 14:00

Истината е различна за всеки отделен случай.
Все пак в конвертора има най-малка загуба на информация.

Автор: d_vox   
Дата:   01-09-06 15:07

аз пазя всичко в 16 битов тиф, само за форума записвам копие в JPG. всяко презаписване в JPG е загуба на инфо.
Обаче не мога да правя точен ресайз в конвертора))) не ми се получава нещо))

Дата:   01-09-06 15:20

Moята философия е такава: Когато едно нещо може да се направи по два начина (например заостряне и махане на шума в конвертора или във ФШ) предпочитам начина, който използва по-добрия алгоритъм, и който ми дава повече контрол. От друга страна, неща като цветен баланс, експозиция, яркост и контраст се постигат с минимални загуби в raw, и затова си ги правя в конвертора.
Това си зависи и от това, кой какъв конвертор ползва и как е свикнал да работи, не това Англо-Саксонците му викат workflow.
Хубавото на суровия формат е, че винаги можеш да си го конвертираш наново.

Автор: ken   
Дата:   01-09-06 15:35

аз пробвах и png 16 бита но 24 МБ картинки не ми се пазят, предпочитам да ги пазя на роу.

Дата:   01-09-06 15:37

asahi, blr2
Ами ти в роу-конвертора работиш с 16-битово изображение, както си го получил от апарата. И нищо да не коригираш в конвертора, отваряйки го с Фотошопа ти отново работиш в 16 бита. Колкото от нивата ще загубиш с промяната на контраста в конвертора, толкова ще загубиш и с Фотошопа.

Така или иначе работиш върху 16-битово изображение.

Как преценяваш, че загубите от преработката в конвертора са по-малки от тия с Фотошопа?
Нима мислиш, че алгоритмите за обработка са различни? Не съм съгласен с това.

Публикацията е редактирана (01-09-06 15:39)

Дата:   01-09-06 16:40

chukov,
Да вземем за пример баланса на бялото. В конвертера, при промяна на баланса на бялото ти не работиш с цветните стойности (RGB) на самите пиксели а променяш тагнатата информация. При това целия файл се реконвертира със зададения от теб баланс, или цветна температура+tint. Това ако решиш да го правиш след това в шопа (независимо от битовата дълбочина) го правиш чрез смяна на RGB-стойностите на пикселите и неизбежно някъде се получава изкривяване, дали е винаги видимо е друг въпрос.

Прав си по въпроса за битовата дълбочина и броя на нивата. Това има отношение най-вече към постеризацията. Вярно е, че ако местиш нивата до такава степен, че да се стигне до постеризация, тя ще еднаква и в raw и в 48 bit TIFF.

първа  назад  1     всички  напред  последна