Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Да ме светне някой за кражбата
Автор: next_time   
Дата:   09-05-06 22:27

Чух вчера че било престъпление да се свалят дори филми и музика от интернет.А и да се ползува нелицензиран софтуеър също било престъпление.
Та си се чудех еи тъй за себе си ако една снимка е обработена с нелицензиран софтуеър - един вид е продукт на криминално деяние кражбата на такава снимка криминално деяние ли е или възтържествуване на справедливостта.

Отговори на това съобщение
 Re: Да ме светне някой за кражбата
Автор: FlorentinoArissa   
Дата:   09-05-06 22:29

Т[smilie18] о е като при наркоманията.Ние не сме виновни,ние сме болни.Виновни са дилърите!!![smilie18] [smilie18] [smilie7] [beer] [shtrak] [shtrak]

Автор: StoyanBozhkov   
Дата:   09-05-06 22:31

Трудно е да се търси подобна "автоматична" аналогия. В "EXIF"-а на обработената снимка едва ли ще е "записано" с какъв софтуер е правена, още по-малко дали той е фрий, краден, хакнат, легален и т.н.

Ами ако софтуерът е легален, но ОС е крадена?! Ами ако комп-ът е краден?!? Очевидно няма основа за подобен вид разсъждение.

Би могло обаче да се мисли в следната посока: когато някой казва, че са го "ограбили", нека преди това се замисли той колко е 'краднал... [shtrak]

Автор: jrr   
Дата:   09-05-06 22:32

Тая вечер софийския градски прокурор ,така усука работата ,че в прав текст каза - няма да се влиза в къщите на хората...

Дата:   09-05-06 22:35

А какво друго да каже, след като неговият шеф г-н Глав-прокурорът по-рано през деня "заплю" единия румен, че вместо да влизат в домовете на юзърите, подопечните му прескачат планини от крадени дискове на митичния пл. Славейков... [smilie18]

Автор: next_time   
Дата:   09-05-06 22:44

СЗО класифицира наркоманиите в 6 групи.
Шеста група е никотиномания.Казвам го само да те подсетя че полвината български народ е наркоманизиран но не се чувства виновен.Дори не се чувства и болен - поне като съдя по това колко вой се дигна като излезе разпоредбата за местата за непушачи.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   09-05-06 22:55

Абе вие не разбрахте ли , че на тия ибрикчии наречени не знам защо правителство са им виновни четирите годишни времена, В.Сидеров и колорадските бръмбари ...

Автор: milenstiv   
Дата:   09-05-06 23:43

работата е че младите хора ползват предимно нелегален софтуер зада се образоват - аз не мога да си пзволя легален, обаче на управляващите им се иска народа да е тъп и необразован зада може да бачка за 150 лв ида не се оплаква както казва най-тъпото същество на земята - средностатистическия българин "хляб да има и да сме здрави" ама то само с хляб не се живее а здравето вече струва пари а скотския живот си го живей ТИ !!!

Автор: exo99   
Дата:   10-05-06 02:16

По този въпрос съм бесен на това чучело дето се пише министър ( Румен Петков).
Щото хората му са изловили всички бандити дето щъкат по улиците та сега като решат и последния проблем и всичко тръгва по мед и масло!
Аз живея до "Кристал" и там всеки ден след обяд на една будка продават пиратски дискове!
От там поне на 15 минути минава по някое ченге, но гледа да не се бърка в бизнеса на колегите си( щото точно те покровителствуат дилърите)!
Та много е лесно да се правиш на герой като удряш там където е най-лесно.
Единствено май на Главния прокурор нещо му е присветнало в главата!

Автор: flipbeat   
Дата:   10-05-06 02:25

локуми [smilie5]

Автор: Yulo   
Дата:   10-05-06 02:41

GOSPODIN ...То Сидеров си е техен бе...от една копаня зобат....

Автор: Wildkid   
Дата:   10-05-06 09:48

Дай да отговорим на човека от работното място, че е по темата [smilie5] ! Свалянето от интернет на музика и филми НЕ Е никакво нарушение, ако е за лично ползване! Нарушение е РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО, както и останалите дейности с ТЪРГОВСКА цел (демек забранено е да ги качваш из нета, а не да ги сваляш, както и да ги продаваш)! За софтуера е по-различно - ако ползваш незаконен такъв (или дори само имаш основание да смяташ, че е незаконен) - да, извършваш нарушение! Снимката, която си е твоя, и е обработена с незаконен софтуер, си е съвсем легална - нелегално е използването на софта.

Автор: mggeorgiev   
Дата:   10-05-06 11:06

Благодаря Wildkid!

Автор: J0R0   
Дата:   10-05-06 18:06

Какво е "пиратски" продукт?

Обикновено за да стигне един продукт до всеки от нас има три задължителни звена - Автор, Издател и Разпространител.
Ако Авторът не си е получил полагащата му се сума се смята че продуктът е пиратски.

Ето такъв пример - отивам аз и си купувам диск на Лили Иванова, примерно.
В един момент се оказва, че Авторката на тоя диск не си е получила хонорара от фирмата, коята е издала диска. Или са я излъгали, дали са и по-малко пари.
Или изобщо имат някакви неуредени отношения.
Тоя продукт автоматично става "пиратски".
Неуредените отношения между Лили Иванова и Унисон (примерно, ако те са тиражили диска) са точно толкова "пиратство", колкото и неуредените отношения между Пешо-от-Гаража, който тиражира дискове на Стинг и самия Стинг.

Хубаво де, ама не е работа дори на разпространителя да знае какви са отношенията между издател и автор.
Разпространителят е просто търговец. За него е важно Издателя да му представи документ, че той е издал тоя продукт, а не дали си е платил на Автора 100% полагаемото.

Абсурд пък е крайния клиент да иска от някого документи за икономическите им взаимоотношения.

В тоя смисъл, аз отивам на пл. Славейков и си купувам диск на Лили Иванова и не ме интересува дали Издателя и е платил на нея хонорара или и е платил половината или са се договорили за хиляда тираж, пък той извъртял 10 хиляди - това са си техни отношения.

Или си купувам Фотошоп и не ме интересува тоя дето разпространява диска как и дали си е уредил отношенията с издателя, а той пък от своя страна какви договорки има с Adobe.

И ето тук идва най-голямото безумие - държавните структури вместо да хванат тия които не са си уредили отношенията (автор и издател и разпространител) ходят да гонят крайния купувач, който съвестно е дал парите си - точно толкова, колкото са му поискали.

Автор: ecobo   
Дата:   10-05-06 18:24

Хм, Жоро, по принцип си прав - живеем в свободна страна (така поне се твърди) и всеки има право да купи нещо на някаква цена.
Ако аз си купя Фотошоп за 10 лева, това не ме прави престъпник, щото съм си го купил. Пък знам ли, може да е някаква промоция на АктСофт [smilie25]
То да не мислите, че АктСофт продават само ориджинъл дискове - ъпдейтите ми за ИнДизайн 2.0 и Илюстратор 10 са на CD-R дискове. Едва ли в Адоби записват 1000000 диска месечно на CD-R [smilie19]

Дата:   10-05-06 18:57

ISOC осъди практиката НСБОП да проверява потребители за нелицензиран софтуер, съобщи организацията. Късно снощи Интернет Общество България прие своето официално становище относно дейността на органите на реда. То гласи:

"Уважаеми потребители,

Свидетели сме на една акция, за съжаление поредна, в защита на интересите на частни компании, които се възползват от крехките демократични традиции у нас, за да злоупотребяват с органите на МВР. Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) към МВР в момента се занимава с несвойствена и неприсъща за полицията дейност - опазване на авторските права на частни фирми.

В други, по-нормални от България, страни, полицията не се занимава със защита на правата на частни фирми. В тези страни фирмите си търсят защита на авторските права по реда на гражданския процес. Ако те направят това в България, обаче, техните представители ще дължат съдебна такса в размер на 4 % от исканата от тях сума. В цитирания случай с тримата заловени "торентори", полицията съобщи за загуби в размер на десет милиона долара. Това означава, че фирмите-носители на авторските права ще трябва да платят поне $ 400,000 под формата на съдебни такси. Вместо да правят това, местните представители на големите щатски компании предпочитат да насъскат полицията, която да им свърши работата по реда на НПК, а самите фирми се конституират в съда като граждански ищци и не плащат никакви такси. Тези пари ги плащаме всички ние - гражданите на Република България - веднъж на полицията, за да си върши работата. Втори път - на съда, където тези дела се водят. Трети път - под формата на обезщетение, тъй като действията на полицията могат да доведат до дела за нанесени щети и вреди на гражданите.

"Интернет общество - България" не подкрепя и не насърчава по никакъв начин извършването на престъпления в Интернет. Но ние не можем да приемем за нормално използването на полицията за защита на интересите на частни компании. Тази защитата трябва да бъде дело на самите фирми-носителки на авторските права, като заведат частни дела за тяхното нарушаване."

Освен това Интернет Общество България повдига въпроса защо проверките на НСБОП се провеждат със съдействието на една частна фирма - Арсис Консултинг. "Неясно е в какво качество една частна фирма е получила правото да влиза в домовете на гражданите на републиката, но това вероятно ще стане известно след проверка на Главния прокурор на републиката"

Източник: ComputerWorld

Автор: ecobo   
Дата:   10-05-06 19:04

[smilie24]

Автор: garry   
Дата:   10-05-06 19:12

Не знам що пак така стана ама в нашта държава вместо да се мисли как да се заключат тия престъпници дето еб*** майката на икономиката и т.н , та се стигна нормалните хора от форума, начело с админите да коментираме кво е пиратство и има ли то почва у нас [smilie23]

Аз ша ви кажа - пиратство е имало, има и ще има и не мисля че тва е основния проблем точно тука /в БГ/.[beer]

Автор: sofianec   
Дата:   10-05-06 19:26

АРСИС КОНСУЛТИНГ - това са онези от авеню

Дата:   10-05-06 19:29

Така, пак да поясня малко - Жоро е почти напълно прав, ама не и на 100%!
Както споменах - за аудио и видео произведения (и по-точно - за всичко, освен за софтуер)крайния потребител НЕ ОТГОВАРЯ изобщо - купуваш си диск от Славейков, от Витошка, от Груйо и т.н. - проблеми за теб няма, диска може да е 100% менте, но за това не си виновен ти! Проблем е възпроизвеждането и разпространението на такъв диск (или носител) - това вече е нарушение на авторското право. Проблем е и копирането на диск, за което се изисква разрешение, ОСВЕН в посочените в закона случаи - пример е копирането за лично ползване, срещу компенсационно възнаграждение за автора (има използване и без възнаграждение), а въпросното възнаграждение всеки от нас е платил при покупката на празен носител, на записвачка, на ксерокс и т.н.
За софта е по-различно - употребата на софтуер, който е нелицензиран, или за който потребителя ИМА ОСНОВАНИЕ ДА СМЯТА, че не е лицензиран, е нарушение. Основанието, разбира се, е въпрос на доказване, но не е особено трудно - примерно продават ти диск без обложка, без инструкции, без книжка, с крак на диска[smilie11] , без сериен номер, на абсурдно ниска цена (като се има предвид примерно, че се занимаваш с фотография и е напълно предвидимо, че много добре занеш колко струва сопата) - това е нарушение!

Дата:   10-05-06 19:30

Арсис Консултинг не са онези от Авеню, а са Заки Соколов от бившето Авеню [smilie5] [smilie24]

Автор: sofianec   
Дата:   10-05-06 19:37

авеню продакшънс

БОРИСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ ИВАНЧЕВ - управляващ
ВЕЛИЗАР ДРАГОМИРОВ СОКОЛОВ - управляващ

Собственици
ВЕЛИЗАР ДРАГОМИРОВ СОКОЛОВ 50.0%
БОРИСЛАВ АЛЕКСАНДРОВ ИВАНЧЕВ 50.0%

Дата:   10-05-06 19:40

Ъхъ, ма я отвори дума пред Боби за Заки.....стига, че се оспами темата

Автор: J0R0   
Дата:   10-05-06 19:47

Ами моя диск си има и обложка и сериен номер.
А това че е 10 лева, не е мой проблем.
И хич не ми е съмнителна и ниска тая цена от 10 лева.
Щом вестник + филм на ДВД с платени авторски права може да струва 2-3 лева, при положение, че толкова струват само носителите (хартия и ДВД), защо Фотошоп да не струва 10?

[ezik] [ezik] [ezik]

Дата:   10-05-06 19:53

Казах ти - въпрос на доказване.....ако убедиш съда, че си прав - лошо няма [smilie5] [smilie24]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна