Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 TIF(F) формат - има ли предимства?
Автор: tinman   
Дата:   06-05-06 09:23

Какви са предимствата (ако ги има) на некомпресирания TIF(F) формат пред некомпресирания JPG?

Отговори на това съобщение
 Re: TIF(F) формат - има ли предимства?
Автор: asahi   
Дата:   06-05-06 09:26

Няма некомпресиран джипег.
Компресираният с ЛЗВ компресия тиф няма недостатъци пред некомпресирания такъв.

Генерално погледнато зависи за какво ще го използваш.

Дата:   06-05-06 09:32

Обработвам NEF файлове с Nikon Capture Editor и ми се налага да ползвам междинен формат за прехвърляне за дообработка във Photoshop.

Автор: Стоев   
Дата:   06-05-06 09:33

Премини на Цанон и няма да имаш проблеми [ezik] [smilie5] [beer]

Дата:   06-05-06 09:38

Стоев, стига тъпи шеги!

Автор: Стоев   
Дата:   06-05-06 09:44

Извинявай.[beer]

Автор: krasseto   
Дата:   06-05-06 09:47

tif sadarja pove4e informaciq brat v kartinkata. vse edno da sravnqva6 legen 5 litra s kofa 15:) ne slu4aino formatite s koito se raboti na layeri vav fotoshopa sa .psd i .tif. daje predi CS versiqta i v tif ne moje6e, za6toto ti flattva6e kartinkata. dano da sum ti pomognal...

Автор: _Oceanblue_   
Дата:   06-05-06 09:50

tinman ,доколкото знам TIFF формат-а, не е много удачен за употреба,тъй като самите фотоапарати имат вграден софтуер за определена обработка на заснетия в този формат кадър.Освен това е муден и тромав.При JPEG-a също се губи много от качеството на кадъра,ама поне е бърз и не заема много място.Ама какво ли ти обяснявам,ти си знаеш - RAW e истината- идеалната основа за твоето въображение и виждания за кадъра [shtrak] [shtrak] [shtrak] tinman написа:

Автор: bobihot   
Дата:   06-05-06 09:57

Внимавай все пак фотматът на тифа да ти запазва цветовете- да е 16 бита/цвят. При Роу формата е 12/14б. -дали има, че иначе ще го намали на 8б/цвят.

Автор: oxcart   
Дата:   06-05-06 10:07

какво е некомпресиран JPG [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   06-05-06 10:12

оксиморон

Автор: simbon4o   
Дата:   06-05-06 11:10

ами мисля че решението на проблема ти е само tiff за супер качество и JPEG за по-набързо и големи количества снимки :). JPEG като е на макс качество намалява много незначително качеството, за да не го ползваш за по-непретенциозни работи. Има и друго JPEG е само 24bit, докато тифа има и 32 битов. И ако печаташ на CMYK да знаеш че JPEG и CMYK не е добра комбинация :). Дори и да не печаташ CMYK тифа ще ти запази по-добре цветовете, полутонове, ..... всичко, ако има преливки и ... Ако мислиш да опъваш 6Mpix на над 20/30 примерно също не е лошо да си го обръщал през tiff. Това е което ми идва на ум успех![shtrak]

Дата:   06-05-06 11:21

https://photo-forum.net/ebook/start.htm

Автор: mario   
Дата:   06-05-06 12:19

Понякога специалистите се престарават.
Темата е много добре развита от моя приятел бай Генади Атанасов - инжинера.

Отпечатал съм няколко корици на книги с JPG и въпреки ужаса на издателя резултатите са прекрасни. Специалистите от тоя бранш са коне с капаци и си знаят само тиф и 294 dpi. Хубаво ама моите картинки бяха от НАСА, и с доста малко пиксели. Примерно 768х528. "Специалистите" заявиха -- ааа, тва няма да стане. Аз им рекох -- хайде да действаме на наша отговорност и ще видите че ще стане. Увеличих картинките, зададох резолюция и записах резулатата на тиф (това на техния компютър, щото аз си носех джейпезите на дискетка (беше преди години). Книгата се отпечата и кориците бяха супер.
Следващият път - пак разправии, и накрая пак ОК.
Преди да тръгнете да се смеете, че сигурно някаква мазня е станала, да поясня че това бяха снимки на мъглявини от Спейс телескопа Хъбъл, които така и така нямат финни детайли. Понякога мазнята е красива сама по себе си :)
Тъпото в случая е, че "специалистите" не гледат за какво става дума, а те третират като загубеняк който си мисли, че морето е до колене.

Автор: solo5   
Дата:   06-05-06 12:27

mario как се опражи с плащднето към НАСА [smilie10]

Автор: mario   
Дата:   06-05-06 12:38

solo5 написа:

> mario как се оправи с плащднето към НАСА [smilie10]

намерих по сайтовете им един надпис който ми подейства успокоително при условие че нямахме намерение да плащаме. Той гласеше, че ако тези снимки се използват, задължително трябва да се посочи че първоизточника е НАСА. Но в явен вид не беше казано - след като сте платили, получили рарешение и прочие...
Така че, посочихме първоизточника и ги използвахме с чиста съвест.
[beer]

Автор: deboga   
Дата:   06-05-06 14:43

Разбихте ли вече млякото на Масло със настърган морррркуфф.Издялкахте ли си пръчките....[smilie8]

Дата:   06-05-06 18:16

Благодаря на всички!

Дата:   06-05-06 18:19

Правил съм 148стр. списание с 90% от снимките ЦМИК джипеци. Няма разлика, ако му разбираш.

Автор: de5   
Дата:   06-05-06 18:22

https://photo-forum.net/ebook/start.htm

Дата:   06-05-06 18:23

Де5, не си чел внимателно темата.

Автор: Canon   
Дата:   06-05-06 18:56

Разликата между TIF и JPG е както между пресните и бланшираните картофи. И двете стават за ядене след обработка, но вкусът е различен.

Автор: holden   
Дата:   06-05-06 19:23

RAW: Непроявен негатив
TIFF: Проявен негатив
JPEG: Отпечатана снимка

Аз лично използвам TIFFкато междинен формат защото като мина един път с Levels, хистограмата не става на гребен. Освен това ако нещо се случи с RAW файла, TIFF-а остава на дъното на PSD файла и най-малкото е един вид застраховка.

Автор: 2metraninja   
Дата:   07-05-06 13:56

Ех, момчета, момчета... взехте вече да му обяснявате на колегата стартирал тема тънкостите при печатане с цмикови джпези - а той пита каква аджеба е разликата - разликата е следната - ако си записваш от RAW формат извлеченото изображение в JPG още при записа орязваш динамиката и контраста на. После всеки път, когато го отваряш, правиш нещо и записваш още повече ще си прецакваш снимката - всеки път ще ползва този алгоритъм за компресия на джпега, защото некомпресиран джпег няма - има такъв с минимална степен на компресия, т.е. минимална загуба на информация - самата JPG компресия е със загуби. Докато един TIF може да бъде некомпресиран или компресиран, но няма да имаш никаква загуба на информация в картинката - некомпресирания е по- голям като обем, но пък се отваря по- бързо защото не губи време за разкомпресиране, Компресирания ТИФ с ЛЗВ компресия става доста по- малък и обикновено не може да се забележи разликата във времето на отваряне на компресиран или некомпресиран ТИФ.
Това от мен.

първа  назад  1     всички  напред  последна