Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Макропръстени или Проксарна леща?
Автор: PeterPAN   
Дата:   03-05-06 08:30

Ще ми се да поснимам малко макро, основно буболечки и т.н...

и се чудя каква е разлика в увеличението което дават макропръстените и проксарните лещи?

За живи животинки сигурно проксарните лещи ще са подоброто решение понеже ще се запази и автофокуса и ще се снима по бързо.

Как се отразяват на ДОФ проксарните лещи с тях дали фокуса е по дълбок?

Предполагам че с макропръстените се фокусира по трудно в ръчен режим и са по подходящи за минерали, кристали или неподвижни обекти, също така и че ДОФ при тях е много по плитък.

Споделете вашия опит и снимки ако може.

Какъв обектив м42 е подходящ за макро снимки с макро пръстени с по голямо фокусно разстояние който може би би увеличавал повече, но фокусира от по голямо разстояние или такъв с по малко който ще дава по малко увеличение но ще фокусира от по близко разстояние.

Изобщо и идея си нямам от макро и затова питам и правя предположения!

[beer]

Някой ползвали ли е КМ 5Д с Проксарни лещи[smilie11]

Публикацията е редактирана (03-05-06 08:31)

Отговори на това съобщение
 Re: Макропръстени или Проксарна леща?
Автор: Prakticar   
Дата:   03-05-06 09:28

С макролеща правиш компромис с качеството, но запазваш светлосила и печелиш удобство.
Заради компромиса с качеството макролещи по-силни от 4-5 диоптъра не са удачно решение.
С пръстени имаш по-добро оптическо качество, но губиш светлосила, а и слагане/смяна на пръстени в полеви условия често е доста неудобно.
Няма универсално решение, зависи от конкретната задача. За щастие и пръстените и лещите са сравнително евтини.
RAMZE снима с коника-минолта и макролеща.

Re: Макропръстени или Проксарна леща?
Автор: razvigor   
Дата:   03-05-06 09:34

аз снимам макрото (в повечето случай )
с пръстени и съм доволен [smile] наистина фокусирането е малко гадно ,но като свикнеш няма проблем
когато снимам с лентовите използвам пригодена стара руска светкавица и тогава дълбочината на рязкост е чудесна ,но с D50ката ме е страх да включвам тая светкавица и просто дебна добро осветление
можеш да видиш как се получава в профила ми
последните макрота са се с D50 ,пръстени и един стар но много добър Pancolar 50mm
е с добър макрообектив би било по добре и по лесно ,но ...[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна