Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 въпрос за цветови профил на принтер
Автор: Митко   
Дата:   15-04-06 17:42

Не знам така ли се казва, но въпроса стои така:

Имам стар маст-струен принтер и си печатам при нужда в къщи черно-бели документи. Снощи изрових цветната глава, отпуших засъхналите дюзи и я напълних с неоригинални мастила. За проба разпечатах една снимка на А4, но цветовете са различни (не много, но забележимо) от тези на монитора. Какво трябва да направя, за да ги изравня?
И понеже черната глава е отделно, може ли по някакъв начин да разделям цветовете и да печатам документа на два паса - веднъж с цветно и веднъж с черно?

Ще ви бъда благодарен за всяка полезна идея.

Отговори на това съобщение
 Re: въпрос за цветови профил на принтер
Автор: chiphead   
Дата:   15-04-06 19:40

тва май е канон, от опит знам, че с пълнени мастила не става добре (обикновено магентата е излиза в някакъв друг цвят) ...

пробвай с оригинално, все пак ?

Автор: Стоев   
Дата:   15-04-06 19:54

Ами хардверна калибрация на принтер няма да ти е безплатна... а ако всеки път му наливаш де що намериш у мастилниците..... хм...[smilie3]

Автор: graphic   
Дата:   15-04-06 19:56

Моето предложение е да си намериш чрез Гугъл ICC профил за твоя принтер.После го слагаш тук: C:\Program Files\Common Files\Adobe\Color\Profiles
След като си обработиш снимката (във Фотошоп)отиваш на
Image/Mode/Convert to profile...
-избираш профила който си добавил, натискаш ОК и после печаташ. От опит глава не боли.
А за двупасовото печатане - смятам че няма смисъл на такъв принтер. Трудно ще се напаснат цветовете.
Дано съм помогнал [smilie24]

Дата:   15-04-06 19:59

(мисли си че съвета на graphic не е добър)

Дата:   15-04-06 20:04

Стоев, не знаеш ли вица за циганина с киселото мляко дето се опитвал да закваси морето[smilie5] "Ами ако стане!?!"
А сега сериозно - ако това не помогне - то няма и да навреди. Единствено ще загуби лист фотохартия и малко мастило[smilie24]

Дата:   15-04-06 20:12

Имах предвид че принципа на хардверната калибрация е сравняване на еталон с това, дето излиза и обратната връзка.
Не съм сигурен ако доливаш жълто мастило у синята мастилница, дали ще го разбере принтера или просто ще продължава да си пляска като за световно [ezik]

Предполагам оригиналните мастила не дават голяма разлика в закваската.

Поправи ме ако греша [beer]

Автор: Affe   
Дата:   15-04-06 20:14

По принцип въпросните профили на фирмата-производител (например Canon) са направени за печат с консумативи на Canon - хартия и мастила. Едва ли резултатът ще е задоволителен.

Ако говорим за принтер, с който ще се печата постоянно, а не инцидентно - да, може да се направи хардуерен профил. Ама както каза Стоев, няма да е безплатно...

Да не говорим, че наистина трябва мастилата да са винаги едни и същи. И като се правят профили, трябва да се направят за различни видовe хартия, които се ползват най-често - мат, гланц, High Resolution и т.н. Ако примерно ще печаташ на матова фотохартия, си активираш този профил, ако ще е на гланцова - профилът за гланцова.

Такива ми ти работи... [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   15-04-06 20:16

Въобще не грешиш[smilie24] Ако сипе жълто мастило на друго място на принтера се ще му е през оная работа. Хардуерната калибрация е за предпочитане, но не е безплатна (и евтина)както вече стана дума в твоя първи пост.
[beer]

Дата:   15-04-06 20:18

Мисля че ще работи това с ICC от гуглето за термосублимационните принтери - там възможността да излъжеш принтера е силно ограничена.

Не съм го опитвал още. [beer]

Дата:   15-04-06 20:22

Ооооооооо, не! Термосублимационните работят на съвсем друг принцип! Те имат само 3 цвята. Нямат черен. И не работят с мастила, а с оцветители. Не съм пробвал, ама едва ли ще стане...

Между другото печатал съм на термосублимационен. Качеството е супер! Ама е скъпичко...

Дата:   15-04-06 20:23

И аз не съм го опитвал с тях.
Сядам да опитам ракията на баща ми[beer]

Автор: chiphead   
Дата:   15-04-06 20:25

да не сипеш у мастилницата, ей!
ще почне прозрачно да печата ....

[beer]

Дата:   15-04-06 20:26

chiphead [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   15-04-06 20:27

Мен точно термосублимационните ме вълнуват, че имам и такова жувотно. Би трябвало и с тях да стане. Не съм се пробвал поради липса на време, а го имам от месеци :(

Малко ми жълтее това, дето съм принтвал.

Дата:   15-04-06 20:28

щото сипваш бира, пробвай с ракия като мен[smilie5]

Дата:   15-04-06 20:33

Стоев, А4 ли е принтерът ти? Щото аз печатах на един 10х15... Мноо яко работи! Да се не надява човек как само с 3 цвята печата перфектна ч/б снимка! Ама няма никакво отклонение в монохромния цвят!

Но не вярвам профил за термосублимационен да става за мастиленоструен... Ма знае ли човек... Може и да върши работа.

Дата:   15-04-06 20:39

За пощенски картички е, взех го защото не засъхва поради неупотреба а рядко изкарвам на хартия.
Наистина е скъп консуматива, но е хубаво да имаш нещо под ръка, а за големи фоти - маса фирми има..[beer]

Дата:   15-04-06 20:43

О, да... Така е. И аз съм се замислил дали да не си купя един.

Наистина консумативите са скъпички, но пък печата бързо и качеството е много добро. Даже сравнявах една и съща снимка от фото и отпечатана на термосублимационния... Трябва да ти кажа, че тая от принтера ми хареса повече. :)

Ще ми се да видя някоя отпечатана на термосублимационен, ама на А4...

Дата:   15-04-06 20:47

Не съм виждал А4 [smilie8]

Дата:   15-04-06 20:49

Абе то по принцип има, ама са мноо паре, та едва ли тук някой използва такъв. Аз затуй викам, че ми се ще да видя отпечатана снимка, а не принтер. :)

Автор: Митко   
Дата:   16-04-06 00:12

Оправих се , то в драйвера на принтера имало отметка дали да използва цв. профил и кой, и там си е заложен неговия.
принтера наистина е канон от '99г.

Дата:   16-04-06 00:42

Дано ти върши работа, че това нещо ICC фабрично не бях чувал да го предлагат....[smilie10]

Автор: scuba_d   
Дата:   16-04-06 09:23

Стоев, всеки принер трябва да има някаква форма на ICC, иначе не може да принтира.
Фабричните се казват: canned profiles.
Колко са точни е друг въпрос.
Лошото е, че ФШ няма достъп до тези профили, а само драйвъра на принтера, когато избираш раз. хартия и тн. В този случай е хубаво да прин. с ICM активиран. Ako използваш частен профил ICM не трябва да е активиран.
В някои случаи ФШ има достъп до тези профили и можеш да правиш soft proof в него.
Ако си намериш частен цв. профил за принтера си се слага в(ако работиш с WindowsXP):windows/sistem32/spool/drivers/color
[smilie24] [smilie18] [beer] [shtrak]

Дата:   16-04-06 13:57

[smilie24] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна