Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 относно един тест на пентакс
Автор: джъмбо   
Дата:   04-04-06 20:36

така май отдавна не съм пускал тема
но днес и взех последния брой на дигитал фото

първо печата е повече от убийствен за което евала на редакцята която прави всичко по силие си за да предложи такова качество

след това се зачетох в статиите
именно доброто качество ме накара да се загледам в тестовете за шум на пентакса сравнен с КМ5

и какво установявам и затова искам и други колеги които имат списанието да си кажат своето мнение като тук не гоня никакъв рекламен ефект
а чисто про мнение

мнението ми е че на показаните снимки
от КМ5 до 800 исо са много по рязки и детайлни сравнено с тези на пентакса

специално гледах и сивото поле зад фигурката и не виждам видими разлики в шума
а особенно при 800 исо КМ5 дава по мек сив фон
по-безшумни цветове на лицето а и пак е по-рязко

да ок при 1600 и 3200 шумът е по силно изразен при КМ5 но преди това камерата се държи много по-добре

и гледайки това отгръщам на предишната страница
виждам че кониката е по-шумна при всички чувствителности което за мен поне не е така...

ами това

мнението ми е лично и го споделям като професионален фотограф

ако трябваше да купувам един от двата апарата според показаните снимки бих взел КМ5...

Отговори на това съобщение
 Re: относно един тест на пентакс
Автор: boni   
Дата:   04-04-06 20:52

Да, виждам и аз, че някои кадри при пентакса са малко по-меки, вероятно е от това, че апарата е бил на статив и снимките са направени при предварително нагласен фокус и както виждам при първите кадри на пентакса фокуса е нагласен по-скоро на фона.
От опита, който имам аз с двата апарата, като шум и детайлност с китовите обективи нямат видима разлика.КМ има едно важно предимство - стабилизацията, Пентакса е по-удобен при ръчен фокус със стари обективи, защото потвърждава фокуса.
Двата апарата ползват една и съща матрица и няма как шумът да е много различен.
Ето и тук съм го казал същото, има и снимки:
http://belfo.photo-forum.net/pent/page8-1.htm
Доц Абаджиев ясно е написал в статията, че двата апарата имат практически сходен шум.

Дата:   04-04-06 20:55

хубаво
но примерите не го показват
а графиката изкарва минолтата по-зле
явно съм прекалено взискателен

[smilie2]

Дата:   04-04-06 21:06

Ми графиките са толкова близки, че практически нямат особена разлика.И там измерванията са правени по специлана методика.
А примерите са за това, да могат хората да видят примери и да си направят изводи. В случая аз ясно виждам, че при снимките до 800ИСО фокусът на Пентакса е върху фона и всеки може да види как фона е по-рязък при Пентакса,вижда се текстурата на фона [smilie18], докато при Минолтата е върху лицето на джуджето.
При 1600 и 3200 фокусът е на лицето и при двата апарата.
По принцип КМ5Д е страхотна машина[smilie24] Препоръчвам я искрено, за съжаление вече трудно се намира, но чуваме, че Сони ще поправят този факт скоро[smilie18]

Автор: pabadjiev   
Дата:   04-04-06 21:31

Джумбо,
време е да се намеся и аз.
1. Ясно в статията е казано, че шумът на Минолтата и Пентакса са сходни до 800 ИСО.
2. Разликите изглеждат в кривите по-големи, но са в х/10!
3. В илюстрацията за 800 исо е станала техническа грешка, като при минолтата е поставен шумът й за 100 исо!
4. От тези снимки да правиш изводи за острота и детайлност е твърде претенциозно и несериозно. За това се прави съвсем друг тест, който аз не съм направил и затова не правя изводи и сравнения за детайлност острота и т.н. Пък това зависи в най-голяма степен от обективите, чието изследване е друга опера… И не е целта на статията.
Благодаря ти за написаното, въпреки дребното заяждане.
Приятелски поздрави

Дата:   04-04-06 21:33

е щом го смяташ за дребно заяждане.....

мисля че бях в правото си за всичко изписано

ти като втор естетсвено е да се защитиш и изясниш нещата

но ми е неприятно че го смяташ за заяждане [smilie2]

Дата:   04-04-06 21:40

Не си прав във всичко. Прав си само за сгрешената илюстрация на 800 исо на минолтата.

Автор: Airborne   
Дата:   04-04-06 21:41

джъмбо, руския маратонец Гузнев не го ли знаеш [smilie8]

Дата:   04-04-06 21:43

значи не съм прав че снимките от минолтата са по-рязки????

ок
отивам на доктор утре

Дата:   04-04-06 21:44

И още нещо. Аз имам и двата апарата. И съм много доволен от тях. И като "про" мисля, че ако задапаратното ми устройство при дадена снимка функционира добре и с двата се получават добри фотографии.

Дата:   04-04-06 21:45

Иди, иди.

Дата:   04-04-06 21:58

ок ще почакам и за мнения на хора които са добре с очите....

Автор: SKY   
Дата:   04-04-06 22:03

Г-н pabadjiev, при цялото ми уважение, не видях къде джЪмбо се заяжда! Напротив на мен ми направиха впечатление същите неща: Пентакс-а (аз имам ИстДС)-мазня на ниско исо, а минолтата супер рязка и исо 800 направо убийствена! Както разбрахме примера за исо 800 на минолтата е сбъркан с исо100. Което е важно за потребителите, които се интересуват. Така, че си е съвсем в реда на нещата според мен джъмбо да попита. И добре, че го направи.[smilie24]

Дата:   04-04-06 22:06

Ми аз казах причината - според мен фокуса на първите кадри е на фона.
Не виждам смисъл сега заради такива дребни неща да водим военни действия тука:)

Автор: SKY   
Дата:   04-04-06 22:10

Там е работата, че не виждам заяждане или нападки. Джъмбо просто искаше да го обсъдим, доколкото разбрах, защото е странно.[smile]
Сега вече всички разбрахме, че има малка грешка. Стават грешки[beer]
Просто е хубаво, че това се изясни[smile]

Автор: rumenn   
Дата:   04-04-06 22:13

аз да се намеся като любител и само да отбележа на пентакс навсякъде по ревютата се отбелязва, че когато се снима на JPEG е по мек образа при дефаулт настройките...препоръчваше се ако не бъркам леко регулиране на шарпа от менюто...за РОУ вече е без збачение и мисля че тогава би трябвало да са почти еднакви тестовете с минолта с еднакви до колкото може обективи..
По принцип на пентакс JPEG е малко слаб по коментари които съм чел и малко мои наблюдения иначе съм си доволен от машинката[smilie24]

Автор: sd   
Дата:   05-04-06 09:35

като притежател на Konica Minolta Dynax 7D искам да се намеся и аз. Не знам какво е сгрешено в примерите, но моите проучвания с Dynax 7D и Dynax 5D показват че практически разлика в нивото на шума в дапазона между 100 и 800 ISO няма. Това се изтъкваше като едно от най-големите предимства на тези модели докато бяха в продажба. Така че г-н Абаджиев позволете ми да се усъмня в истинността на теста и теорията за грешката в списанието. Все пак професионално се занимавам със сценична фотография от 15 години и високите чувствителности са моята страст.

Автор: geri_g   
Дата:   05-04-06 09:52

По-голяма глупост не бях чувал, sd. Вчера си продадох FZ30 и си купих 5D на старо. Много ме кефи апарата и съм доволен, но някой да твърди, че практически нямало разлика в шума между 100 и 800ISO е голяма щуротия. Има си разлика и тя се вижда съвсем ясно, не че на 800ISO не ме устройва картината, напротив!
Сега като гледам внимателно картинките в списанието, съм на мнение, че г-н Абаджиев е прав, наистина май е допуснал грешка и на мястото на 800ISO е сложил 100ISO, вижда се добре.

Автор: Георги   
Дата:   05-04-06 09:54

гери, добре е да четеш преди да пишеш.

става дума за разлика в шума между пентакса и кониката. аз също си мисля че кой знае каква не би трябвало да има при положение че ползват една и съща матрица. ама не съм чел статията и нинам. как е снимано, роу, джипег и т.н.

обаче определено съм за пентакса

Дата:   05-04-06 09:59

Георги, чета много добре. Ето на това изказване на sd е реплика моят постинг:
Не знам какво е сгрешено в примерите, но моите проучвания с Dynax 7D и Dynax 5D показват че практически разлика в нивото на шума в дапазона между 100 и 800 ISO няма

Дата:   05-04-06 10:29

еми прочети цялата дискусия по-бавно :)

Дата:   05-04-06 10:33

Георги, прочетох я внимателно. Казах с кое не съм съгласен, а то е твърдението на sd, че нямало разлика между 100 и 800ISO при 5D.

Дата:   05-04-06 10:38

може би трябва още по-бавно да я прочетеш...

Автор: djore   
Дата:   05-04-06 10:41

напоследък все по-прилично докарвам фикуса с механични на КМ 5д [smilie25]

Автор: GM   
Дата:   05-04-06 10:53

[smilie11] [smilie11] [smilie11]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна