Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се автоматизира Rotate & Resize с Фотошоп??
Автор: ahab   
Дата:   19-03-06 00:34

Имам 30-тина снимки от днес. Искам да ги докарам всички до 600х800 за да ги кача в галерия за разглеждане.

Апарата записва ориентацията на кадъра. Когато ги копирам на харда всички са "полегнали" но отворя ли ги с Фотошоп той се усеща как е снимано и ги показва правилно. Дотук добре.

Отварям снимка, правя един action за Width Resize на 800 пиксела и после Save for Web обаче като го пусна прави хоризонталните и вертикалните кадри с различен размер защото Width за хоризонталния кадър е дългата страна, а за вертикалния кадър е късата страна.[smilie8]

Бих могъл да сортирам снимките по видове и да направя втори екшън за ресайзване на вертикалните кадри, но за чии ми е тогава този датчик в апарата???

Я ми помогнете да открия топлата вода..

Отговори на това съобщение
 Re: Как се автоматизира Rotate & Resize с Фотошоп??
Автор: nask0   
Дата:   19-03-06 03:00

Sorry che pisha lat-v chuzbinsko sam.
Vav shopa triabva da si napravish 2 action-a,edinia za vertical i edin za horizontal pictures.
A tova kak gi pokazva v aparata si e za aparata, ili za adobe bridze nai-mnogo, ana za da se zapazi novata orientacia triabva vsiaka snimka da ia otvoris vav shop-a i da ia save-nesh na novo.
Vav adobe bridze znachi tribva da ti gi pokaze kato vav aparata, ovariash v dhop-a, praavish neshto drebno i zapazvash snmkata nanovo, no niama smisal da rotate-vash,

Taka mozesh da minesh samo s edin action

Дата:   19-03-06 10:55

За отделните екшъни и за съм се сетил. Чудя се може ли да стане само с един?

Ако изключа сензора и първо ресайзвам всички а после ръчно избирам кои да завъртя - стъпките са две.

Ако включа сензора и пускам отделни екшъни за хоризонталните и вертикалните снимки - пак са две. И пак има ръчен труд по селектването им а при 300 файла например това не е за пренебрегване.

Та пак да питам - може ли да се направи с една стъпка след като информацията за ориентирането на снимката така или инче си я има във файла?

Автор: sounder   
Дата:   19-03-06 20:10

action с проценти [smilie24]

Дата:   19-03-06 23:35

Mad_Man - много добра и логична идея. [smilie24]

Така станА. Благодаря.

Автор: niro   
Дата:   20-03-06 10:50

В BreezeBrowser задаваш напр. 800х800 и той си хваща само по дългата страна, независимо от ориентацията. [smilie24]

Автор: FX_Master   
Дата:   21-03-06 09:40

IrfanView - за crop, resize и conversion e повече от прекрасен.

Автор: ivo80   
Дата:   21-03-06 12:45

ahab, не знам кой view-er ползваш, но потърси в настройките му, явно не ти чете ориентацията от exifa.
ACDSee мисля имаше функция resize по дългата или по късата страна, без значение дали е вертикален или хоризонтален кадърът, но това за екшъна с проценти е мн добра идея.

Дата:   21-03-06 14:23

Мерси хора, но вече се справих.

Исках да избегна ръчния труд при щракане на 200 кадъра например.
Фотошопа си чете перфектно информацията от ексифа. Ориентира правилно кадъра. В комбинация с Ресайз в проценти всичко си идва на мястото.

Благодарско на sounder.

Автор: holden   
Дата:   21-03-06 14:51

Същата хватка във Фотошоп: File -> Automate -> Fit Image

Задаваш максимум дължина и максимум ширина. Фотошоп смалява снимката пропорционално така че да се вмести в зададените параметри.

Това нещо го ръгаш във някакъв Action, даваш File -> Automate -> Batch и отиваш да пиеш кафе. Като се върнеш, о, чудо, снимките се орa3мерили [smilie5] [smilie5] .

първа  назад  1     всички  напред  последна