Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Плоски скенери - за СЕНЗОРите?
Автор: ivo80   
Дата:   08-03-06 16:31

Чудя какво да избера измежду:
CanoScan 4200F
CanoScan 3000ex

4200F само на теория ли сканира филми?

цените тук: http://www.cantek.icb.bg/index.php?page=products&CatID=9

Щеше ми се да видя и от същия клас на Epson, но не намерих коя фирма ги продава.

Публикацията е редактирана (08-03-06 19:45)

Отговори на това съобщение
 Re: Плоски скенери Canon ?
Дата:   08-03-06 16:51

Какви са плюсовете и минусите на:
* CCD срещу CIS
* и на LED (LIDE) (което си нямам представа какво значи) vs. Cold cathode fluorescent lamp?

Re: Плоски скенери - за СЕНЗОРите?
Автор: asahi   
Дата:   08-03-06 20:17

За Епсон потърси Компютър2000. Ако ти трябват преференции ми драсни мейл.

Автор: gerimo2   
Дата:   08-03-06 21:19

Абсолютно всички скенери от висок клас са от типа CCD.CIS -скенерите дефакто използват т.н. контакт сензор(познат ни от някои факсове).Подсветката на оригинала става чрез 3 цвята LED,подредени в 3 реда със специален растер.Отразената "комплексна " светлина се "фокусира" в/у контакт сензора чрез т.н. самофокусиращи се лещи.Теоретично светлината на подсветката трябва да е бяла(получава се чрез смесване на RGB светодиодите),но на практика не е.Но това са много големи техн. подробности.Скенерите , използващи CIS-сензори имат предимство , че практически не "загряват".Единствено си изравняват нивата за всеки цвят в процеса на калибрацията.Такъв тип са и скенерите на CANON от типа LIDE.Но...все таки ,ако искаш истински скенер-вземи си със CCD.Много време ще ми отнеме да ти обясня защо.И нещо друго-много трудно ще видиш разликата м/у резолюция 1200 и 2400 и повече, ако ще гледаш на монитор.Непрофесионалисти не могат да различат резолюции 600 и 2400 примерно...

Автор: Affe   
Дата:   08-03-06 22:41

Да добавя. :)
CCD скенерите са по-добри от CIS, защото имат оптическа система, която се състои от обектив, призма и огледала. С помощта на тази система изображението се намалява и проектира върху CCD сензора, а той от своя страна го разлага на поредица от електрически сигнали. Източникът на светлина най-често е лампа със студен катод, която има стабилен спектрален състав и дълъг живот.
В CIS скенерите сензорът е "рейка" с дължина, която е равна на широчината на работната област на скенера. Върху нея линейно са разположени миниатюрните светодиоди и точкообразни сензори, като всеки един от тях възприема отразената от оригинала светлина. Е, тук я няма въпросната оптична система и затова тези скенери са по-тънки и леки. Предимства и недостатъци - след малко, че да не ми се затрие дългото писане. :)

Автор: Affe   
Дата:   08-03-06 22:49

Предимства и недостатъци:
1. Дълбочината на рязкост на CCD скенера е +/-3 mm, а на CIS +/-0,3 mm. С други думи на CCD можеш да сканираш и по-обемни оригинали, докато CIS-а ще ти извади разфокусирано изображение там, където оригиналът не ти е прилепнал плътно към стъклото на скенера.
2. CIS са много чувствителни към страничната светлина и не бива да сканираш с вдигнат капак.
3. Цветовите нюанси се възпроизвеждат в по-добре на CCD, отколкото на CIS => имаш по-висока детайлност.
4. При CCD имаш физическа (действителна) разделителна способност над 3000 dpi, докато на CIS до 1200 dpi. Не знам на днешно време дали има и с по-висока, защото аз имам CCD, който ми върши прекрасна работа и не съм се интересувал от новостите.

С две думи, ако ще сканираш документи и CIS върши работа. За снимки и картинки от книги примерно ще ти трябва CCD...

Значи всичко това с уточнението, че говорим за плоски настолни скенери, нали? Щото професионалните са друг свят! :)

Дано да съм ти бил полезен... [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: грегари   
Дата:   09-03-06 00:18

gerimo2 и Affe,
този въпрос отдавна ме занимава и мен.[smilie11] спрял съм се на hp3800. ама нищо от гореизброеното не пишве в характеристиките му. пък камо ли за динамичен обхват.
с две думи: коя е марката и модела в рамките на 150-200лв. който да е за предпо4итане??
благодаря ви предварително.
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/manualCategory?lc=en&lang=en&cc=us&product=460511&dlc=en&

Автор: mario   
Дата:   09-03-06 00:42

Публикацията е редактирана (09-03-06 10:20)

Дата:   09-03-06 04:50

Много благодаря на отзовалите се https://photo-forum.net/joro/emoticons/540.gif

Автор: gerimo2   
Дата:   09-03-06 07:02

Към ГРЕГАРИ-относно коя марка и кой модел-мнооого труден въпрос.Купи си този,който отговаря на твоите изисквания и ти харесва като визия.Ако ще сканираш от диапозитиви(баси,ползва ли някой още такива работи бре)-дрябва да има или приставка,или приспособление .Почти всички по-нови модели имат софваре за елиминиране на прашинки в/у стъклото и за разпознаване колко снимки си сложил в/у стъклото.Желателно e да има USB 2.0 high speed, за да не "точиш" една снимка 1 минута.И не си купувай "изгъзици" от типа на прозрачна папка ,предлагани от HP най-вече, а за съжаление вече и от CANON.CCD-скенерите имат външно захранване-тези на HP са много кофти като надеждност.На CANON са по-надеждни , независимо че и при двете марки са китайски.Обачее... има и една марка-EPSON,за която няма да говоря,щото им познавам само моделите А3 формат.Иначе са[smilie24] .А има и една сюрия други фирми с нелоши модели.Но аз навремето съм израждан от МАРКО Тотев и от тогава съм почитател на марковото...[smilie19] [smilie18] [smilie18] [smilie19] [smilie19] [smilie19]

Автор: nanapak   
Дата:   09-03-06 11:05

Иво, не бъркай фототехниката на Канон и скенерите им. [ezik]
Истината и при скенерите, и при принтерите се казва Епсън - асахи ти е писал, провери също Компютър Продъктс/Солитрон.
А CIS просто забрави (ако ти трябва за фотографски цели де, иначе може) [smilie25]
[beer] [beer] [beer]

Автор: gorbi   
Дата:   09-03-06 11:34

ivo80: включи се на Q, да ти кажа за ф4200 и още нещо имам предвид..... [smilie3]

Автор: DESIGNwerk   
Дата:   09-03-06 11:39

Адаш...EPSON майна !

Автор: ahab   
Дата:   09-03-06 12:48

Епсон - от новите модели.