Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 пригответе по 5лв за казанлъшката гробница
Автор: ken   
Дата:   04-03-06 11:28

на 3-ти март по пътя за шипка се отбих до казанлъшката гробница и бях неприятно изненадан когато ми казаха, че трябва да платя по 5 лв на снимка и по 15 лв на минута видеозаснемане .... поисках разяснение и ми показаха 2 заповеди едната 5 лв на кадър и 15 лв на минута , другата съм я заснел за тези които може да протестират, че трябва да плащат за заснимане на копието на гробницата ... който не вярва

https://photo-forum.net/i/291205&USER_ID=10578

Отговори на това съобщение
 Re: пригответе по 5лв за казанлъшката гробница
Автор: pmartinov   
Дата:   04-03-06 11:35

Българина само сочи с пръст колко хубаво е Някаде си ,а когато въведат правилата валидни по цял свят реве с глас !

Културния туризъм никъде не е безплатен !

Идете в Италия,Гърция,Египет и вижте !

Автор: Стоев   
Дата:   04-03-06 11:37

to za zasnemane vzemat po petarka, a ne na snimka [ezik]

Normalno e da iskat pari, koj 6te im kupuva ina4e karti4kite?[smilie3]

Дата:   04-03-06 12:01

в лувара си снимах без притеснения .... а и грабницата се оказа пълна скръб за 3 лв 1 мин обяснение и дори лампите на изложените 5-6 предмета не работеше. Това беше най-голямото ми набутване след къщата на моцарт в залцбург .... както и да е

Автор: den_den   
Дата:   04-03-06 12:25

кво за къщата на Моцарт...?

Дата:   04-03-06 12:34

Mocart iskal po 4lv na minuta objasnenie [smilie3]

Автор: den_den   
Дата:   04-03-06 12:36

[cool]

Автор: nsirakov   
Дата:   04-03-06 12:40

С гафа бяхме там.. изснимахме поне 60 снимки без никой да ни каже нищо - дори дадохме апарата на лелката там да ни снима заедно... нищо не са ни искали

ДА НЕ БИ ДА СИ БИЛ В ОРИГИНАЛНАТА ГРОБНИЦА?
за дубликата мисля ограничения няма...

След нас снимаха едни япончета - и на тех думичка не им казаха

Дата:   04-03-06 12:47

to na japon4etata kakvo da im kazat....[smilie3]

Автор: chavo   
Дата:   04-03-06 13:38

В оригинала изобщо няма да го пуснат да снима. Светлината на светкавицата влияе на пигментите на стенописите. Това е една от причините да се забранява снимането в музеите. Другата е авторското право. Иначе няма закони за това, по цял свят си е политика на конкретния музей. Нормално е да попиташ. На мен ми се е случвало в един музей да да ми обясняват подробно кои витрини мога да снимам и кои - не.
А иначе в България, естествено, и това нещо не е като хората. В копието на гробницата няма никаква причина да не може да се снима. Това е недомислено нововъведение, но то бледне в сравнение с други простотии около обектите, управлявани от Казанлъшкия музей.
[smilie23]

Дата:   04-03-06 14:58

за копието става дума. това е ново от 03/12/2005 е заповедта ... а и за какво авторско право става въпрос ? да дойде художника да му платим ;)
както и да е .....

Автор: nsirakov   
Дата:   04-03-06 15:09

от това дето видях на снимката имаш такса за снимане 5 лева - никъде не пише че е на снимка...

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   04-03-06 15:31

Това и от другаде съм го чувал.
Писнала ми е тази феотдална система на разни местни загубеняци, позволяващи си да узурпират права върху археологически забележителности, исторически места и манастири, природни обекти - пещери и др.
Навскъде някои си сложил кепенци, и си съчинил правила.
Родна мила картинка.
Слагаите си и вие кепенци, и ги лъжете - това е най-малкото което заслужават.
Добре, че плъзмодите са краткротраино времево явление, на фона на...вечността.
Поне да си бяха сферили часовниците с новата им партиина линия - Европата.[smilie19] [smilie19] [smilie19]

Автор: muu   
Дата:   04-03-06 15:57

puk az sum vlizal v originala[ezik] ,ama snimkite togava gi pravi dqdomi... az samo mu pomagah...be6e ko6mar! snima6e se s nitrafoti,2 x 500Wz/za 78 godina i tova be6e ekstra/,sled 5min prestoi alarmata na klimatika pisva6e,izlizahme i 4akahme 45min da se normalizira temperaturata za da vlezem pak...[beer]

Дата:   04-03-06 16:37

Muu, да не би това да се снимките от книгата на Л. Живкова!!! [smilie5] Всъшност неможе - тя е издадена 74. но там има перфекти снимки, за какъв дявол сте го снимали пак?
За авторското право - не е това което си мислите. При откриването на даден артефакт, археологически обект и т.н. в закона се прдвижа срок от няколко години, през който откривателя има временно авторско право,което приключва с първичната публикация или с изтичането на този срок. Естествено това е само повод да се злоупотребява и в много музеи да ви забраняват да снимате именно порада причината, която изтъкна Стоев - да си купите картичните.
А за Казанлъшката гробница - естествено, това е пълен абсурд, още повече пък в копието. Решили са да закърпят бюджета малко [smilie5]

Публикацията е редактирана (04-03-06 16:39)

Автор: muu   
Дата:   04-03-06 18:17

vlizahme s pismo-razre6enie li4no ot ludmila jivkova,tq togava be6e predsedatel na komiteta za kultura i samata poru4ka be6e ot komiteta ...ne znam za album mislq 4e be6e.sus sigurnost ne be6e 74 god...

Дата:   04-03-06 18:32

74г. излиза книгата на Живкова - луксозно издание, във варианти на четри езика, с много хубави снимки (абе изданието е като за дисертацията на дъщерята на вожда[smilie5] ).
Интересно защо са искали още снимки [smilie11]

Автор: liyana   
Дата:   04-03-06 20:49

Ако не съм снимала по културни и исторически обекти по света редом с всички японски маниаци и други посетители с фотоапарати, бих се съгласила, че се дърпаме от световното правило. Но преди дни посетих музей с оригинали на Ван Гог, Моне, Пикасо, Лотрек и НИКОЙ не каза и дума за апарата. Взеха ми обаче статива. Това било прекалено. Е, преживях го.

А миналото лято отивам на Баба Вида и чета: левче за вход, три за апарат. И аз какво правя? Ами скривам си апарата, размахвам някаква бутилка с минерална вода и вътре си снимам колкото си искам. Не че има кой знае какво за снимане, де.

Дата:   04-03-06 21:00

По света не таксуват за апарата ти отделен билет.
Ако мястото е катедрала например, може снимането да е забранено, заради тези постоянни светкания на разни несъобразителни любителчета. Прави са. Но правят и изключения (ако разговаряш с куратора и го убедиш и увериш, че няма да пречиш) [smilie3]

Не виждам, ако си платя 5 лв. за снимка...тогава вероятно флаша ми по-малко ще разруши стенописите - щото е платен.
Ако си платя 50000 , вероятно ще ми разрешат и реотан да си вкарам, или корито с гипс и шпакла [smilie5]

Автор: Prakticar   
Дата:   05-03-06 09:10

Това си е просто изнудване на дребно. На някои места даже преценяват дали си с "професионален" апарат, че да ти искат повече.
Що се отнася за белите страни - на повечето места снимането е безплатно, но не може да ползваш светкавица. (И това е съвсем разумно). Или пък просто е забранено, независимо с пари или без пари и точка по въпроса.

Автор: zoomaniak   
Дата:   05-03-06 10:15

Еми ще плащате бре. Кво толкова - минаха безплатните неща в родината ни. [smilie7]

Автор: invoke   
Дата:   05-03-06 10:35

pmartinov, не си съвсем прав....
Снимал съм безброй пъти по всички Свети места в Израел. Божи Гроб, Гробът на Дева Мария, Назарет (църквата Благовещение), Галилейското езеро, Витлеем и на много, много други места и никъде, абсолютно никъде не са ми искали и една стотинка за вход, а камо ли за снимане!
Това е някаква БГ приумица за съдиране на кожи. По-добре да сложат касичка за дарения за самото място, отколкото да нервират хората с подобни неща. Това естествено е само мое лично мнение.
[beer]

Дата:   05-03-06 17:57

Хехе, покрай писаното от Практикар за "професионалният" апарат се сетих за една история у Истанбул, в подземното водохранилище на непомня кой император беше.
Писал съм вече за случая преди време, ама да повторя, че още ми е смешно [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Та в края на миналото лято двамата с Ниагара заставаме на гишете за билети, след като поредната група руснаци влезе в дупката.
Има цена 10лири за чужденци и 3лири за туземци.
Почвам лафмоабет (на турски) с видимо скучаещият човек на гишето, всичко е точно и ха да минем за турци, когато се сетих, че може да има отстъпка за журналисти....
На показаната прес-карта човека видимо се намръщи за секунди (кой ли обича газетчиите) и след малко със страхотна усмивка каза "Ама вие сте били чужденци" [smilie5]
Прас, по тарифата за чужденци [smilie19]

"Хубавото" продължи вътре у мокрото и тъмното - опънах монопода, ама човек от охраната дотърча и тихичко на ухо ми пошепна, че професионалното снимане е забранено - демек използване на стативи/моноподи....
Можело, ама по спец-тарифа...
Точно да се заям че съм любител и се сетих за входа и прес-картите...[smilie8]
Иначе не гледат с какъв апарат си, ама с бастун - не можело [smilie23]
Вътре забелязах поне десетина големи фотощрака, но критерият е "статив"..

Още ме е яд, че не си носех тогава големата гръмотевица, а снимките на високо ИСО не са ми от любимите...

Ето едни рибки от там с вградената свиткавичка

[URL=http://img404.imageshack.us/my.php?image=testribki7ne.jpg]https://photo-forum.net/static/forum/2006-05/qjme0712.JPG
http://img404.imageshack.us/img404/6236/testribki7ne.th.jpg
[/URL]

Мисля да повторя опитите си, ама ще бухам яко с гръмотевицата [smilie19]

[beer]

Дата:   07-03-06 14:14

Например на входа на Етрополски манастир, има табела, че е забранено снимането с професионални апарати.
Смешници, печалбари[smilie5]

А има една евангелска история, какво е направил Христос с търговците в храма. Явно попчетата от семинарията не четат Библията.[smilie19]

Автор: niro   
Дата:   07-03-06 17:20

Я бързо едно възмутително писмо до г-н 'на всеки километър' [smilie5] [shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна