Автор: Стоев
Дата: 11-12-05 19:24
След тостове с 1 тон ракия и 5 тона вино 5-има студенти осъмнаха в полицията, 3-ма македонци от ЮЗУ се биха с благоевградчанин, ранени в катастрофи в Добринище, Предел, Градево
4000 заляха Банско, евтините цени изпомпаха част от момчетата и момичетата в частните механи и хотелчета в съседните села, ресторантьорите отчетоха: Всичко бе пълно, както миналата година, наблягаха на червения еликсир и местните мезета
Над 4000 студенти купонясваха в Банско за 8-ми декември
Над 4000 студенти празнуваха в Банско. Цялата леглова база и над 200-те механи и кръчми бяха окупирани от празнуващите. Без сериозни произшествия премина празникът, в полицията в Банско са подадени само няколко сигнала за откраднати мобилни телефони, лични карти и други вещи. Имало е свада между 4-5-има студенти във вила “Рока” в центъра на града, където Кирил Стоянов, Иван Петров, Стефан Джамов, Макавей Стефанов и Иван Гарджов след порядъчно пийване започнали разправия помежду си. Младежите са арестувани за изясняване на случая.
Студентка се обърна с автомобила си на пътния участък между Банско и Добринище около 22.00 ч. на 8 декември. 26-годишната Ива Даскалова от София с управляваното от нея “Пежо 106” поради несъобразена скорост се обръща на десен завой. В резултат на катастрофата е пострадала приятелката й, 15-годишната Валентина от София, която е с леки наранявания.
Броят на посетителите бе както миналата година, отчетоха хотелиери, ресторантьори и механджии от Банско. Завишен е броят на гостите в механите и хотелите в съседното Добринище. Управителят на механа “Чардака” в Банско Методи Хаджиев каза,...
ВАНЯ ГЕОРГИЕВА СИЯНА АНИНА
целият текст в пълното издание...
ПЕДАГОЗИТЕ ОТ БЛАГОЕВГРАДСКО СЕ ВДИГНАХА
Учителите от Югозапада за 1 час не влязоха в клас, от понеделник спират учебните занятия
Учителите от VIII СОУ първия час останаха в учителската стая
Стотици учители от Пиринско вчера стачкуваха предупредително 1 час и обявиха готовност за целодневни протести от понеделник. Педагозите от VIII СОУ в Благоевград първия час не влязоха в класните стаи, като останаха в учителската стая. Непедагогическият персонал ги подкрепи. Подобна бе картината в повечето училища в областния център, с малки изключения на училищата, където има синдикални секции, предупредили в законния срок директорите, стачката започна. С декларация в подкрепа на преподавателите излезе ученическият парламент при Природо- математическата гимназия “Акад. Сергей Корольов”.
“Намираме исканията на учителите за по-високо заплащане за напълно основателни и солидно обосновани, при необходимост ще подкрепим демонстративно стачката. Подкрепяме идеята, лансирана от МОН, за заплащане на учителския труд според заслуги и постижения на учениците им и изразяваме надежда за постигане на споразумение между учителските синдикати и правителството и разрешаване на проблема в най-кратки срокове, без да се налага прекъсване на учебно-възпитателния процес, се казва в документа, подписан от всички членове на парламента.
Третия учебен час стачкуваха учителите в ПМГ и Националната хуманитарна гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”. Предложението ни бе заплатите да се увеличат на 3 етапа - с 6 % от 1 януари, с 5 % от 1 юли и с 4 % от 1 октомври 2006 г., коментира председателят на секцията на Синдиката на българските учители при КНСБ в НХГ Бонка Ичкова. Отговорът от страна на правителството бе 3 % от 1.I. и 6 % от 1.VII., а през септември-октомври щели да паднат паралелките, в които няма набрани достатъчно деца и се закрият маломерните, от уволненията там щели да “дойдат” пари за увеличение на заплатите ни. Това обаче не е вдигане на заплатите, а съкращение на учители, нека не забравяме, че на 22 ноември министър Даниел Вълчев гарантира с подписа си, че няма да има уволнения на учители. 6 % увеличение на заплатите ни означава вдигането им с чисто 10-12 лв. От понеделник започваме целодневни протести, това не означава, че учениците не са на училище, напротив. Искам да подчертая, че за времето, в което сме в ефективна стачка, ние не получаваме заплати. Къде са предизборните обещания на...
ДИМИТРИНА АСЕНОВА ЛИДИЯ МАНЕВА
ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ СЕ СРЕЩНАХА В МЕЧИЯ ТУНЕЛ НА ГКПП - ИЛИНДЕН-ЕКСОХИ
Откриха пътя за Драма след 61 г. лелеене
Георги Първанов обяви в Хаджидимово: Само с тютюна няма да станем европейци
Георги Първанов обяви за открит граничния терминал
Около 13.30 часа вчера президентите на Република България Георги Първанов и на Република Гърция Каролас Папуляс официално прерязаха лентата на новия ГКПП - Илинден-Ексохи. Това се случи в средата на мечия тунел, който от вчера според подписаното преди това споразумение в Драма вече е “Тунел на българо-гръцката дружба”. Г. Първанов според българската традиция преряза лентата, гръцкият държавен глава разби в асфалта огромен нар за късмет. Гръцкият депутат Ставрос Дайлакис направи оригинален подарък на двата гранични пункта - две кучета-бебета, порода хъски, кръстени България и Гърция.
В словото си двамата президенти изтъкнаха важността на дългоочакваното събитие и поздравиха стотиците присъстващи. За 40 минути вече може да се отиде в Драма, да се видиш с близки и партньори, да пиете по една драмска ракия и да се прибереш обратно.
Пред самия граничен пункт се завиха хора и всички пяха емблематичната песен “Дуйни ми, дуйни, тих ветрец,...
КРАСИ ТЕРЗИЕВА
В ПОСЛЕДНИЯ СИ РАБОТЕН ДЕН ЕКСШЕФЪТ НА РЗ “ПОЛИЦИЯ” Д. БАЛЕВ ПОСЕТИ СЕМЕЙСТВОТО НА ЗАГИНАЛИЯ В АКЦИЯ “РЕСПЕКТ”
Бащата Райчо подписа протокол да не се саморазправя с петимата полицаи, участвали в ареста-убийство на сина му Ангел Чората
Потвърдена версия: Хвърленият коктейл “Молотов” в централата на полицията в Благоевград е целел кабинета на ген. Б. Янев, дърветата попречили на терориста да успее
Р. Димитров
Началникът на служба “Полиция” в РДВР - Благоевград, вече бивш, Димитър Балев посети дома на загиналия в операция “Респект” Ангел Димитров-Чората. Официалното посещение е било по повод постъпила информация, че семейството на Чората отправя закани за мъст срещу участвалите в акцията полицаи. Балев е съставил предупредителен протокол, който лично бащата на жертвата Райчо Димитров-Чората е подписал. Според коментарите в РДВР хвърлената преди седмица самоделка, тип “Молотов”, в сградата на полицейската централа е целяла сплашване...
ИВОН ПОПОВА
СКАНДАЛНИ РАЗКРИТИЯ В ОКРЪЖЕН СЪД - БЛАГОЕВГРАД
Освободиха арестант, защото в килията не може да прилага диетата на д-р Емилова
Е. Хавальов
С домати и краставици при специален хранителен режим се захранва в ареста Евгени Хавальов от гоцеделчевското село Абланица, който е обвинен в участие в организирана група за трафик на хора, скандалният факт бе обявен вчера на заседание на Окръжен съд - Благоевград, на което адвокатът на Хавальов Пенко Ненов поиска той да бъде пуснат на свобода. Информирахме, че задържаният гладува 15 дни в ареста, но от 5-ти декември е започнал да приема храна. Захранването се извършва под лекарско наблюдение и със специални хранителни продукти, пред магистратите бе обявено, че е препоръчан хранителният режим на диетоложката на д-р Емилова. Продуктите, с които се храни в момента младежът, са много скъпи и надхвърлят значително дневната разкладка, предвидена за един арестант, бе коментирано в съдебните кулоари. Според съдебния лекар, разпитан на откритото заседание, състоянието на Хавальов е добро, но предвиденият диетичен режим е почти невъзможен за прилагане в условията на...
ТЕО НИКОЛОВ
Уличеният за наркотрафикант Стоян Гецев: Случаят “Чората” не е единственото полицейско насилие, в ареста ме биха
Ст. Гецев
Новото ръководство на РДВР - Благоевград, в лицето на директора подп. Кирил Георгиев, началника на РЗ “Полиция” Йордан Златинов и на РЗБОП Пламен Мичев, не трябва да позволи да се допускат повече полицейски своеволия, заяви вчера пред “Струма” Стоян Гецев, популярен с прякора Кравата. Той поиска думата и обяви: Случаят с покойния Ангел Димитров-Чората, срещу когото полицейски служители използваха несъразмерна сила, не е единствен. Чрез в. “Струма” искам да призова новото ръководство на РДВР - Благоевград, Софийска окръжна военна прокуратура и МВР да обърнат особено внимание на моя случай на фона на разигралата се трагедия с Чората. В ареста на РДВР - Благоевград ме биха, сега ме съдят за “нападение над охранител”. Аз съм само един от пострадалите от произвола на служители от РДВР - Благоевград.
Бях арестуван заради заловена на ГКПП - Кулата пратка с 19 кг хероин. Нямам нищо общо с наркотика, намерен в колата на гърка Милиос Харалампос. Въпреки това ми предявиха обвинение в съучастничество. Попаднах в следствения арест в Благоевград, където върху мен беше упражнено насилие. На 02.09.2005 г. трима полицаи намериха в ареста мобилен телефон, който не беше мой, а на друг човек. Отведоха ме в някаква стая, сложиха ми белезници отзад на гърба и започнаха да ме удрят с палки и юмруци. Най-усърден беше полицаят Румен Янев-Боксьора. Потече ми кръв от носа и веждите, накараха ме да пиша показания, каквито полицаите искат. Не ми бе разрешено да ползвам медицинска помощ, да...
СТОЯН ГЕЦЕВ, с. Ключ, община Петрич
ЧИНОВНИЦИ “СИРОМАСИ”
Митничарят от Петрич Д. Мандаков: Искаме заплати по €1000
Д. Мандаков
Митничарят от Петрич Димитър Кирилов Мандаков, служител в РМУ - Кулата, предложи да се повишат заплатите на митническите служители в България. Аз съм митничар с 18-годишен трудов стаж, получавам 323 лв. заплата, от която се удържа данък. Колегите гръцки митничари със същия стаж получават 1800-2000 евро, каза за “Струма” Мандаков, който е служител по трудови правоотношения. Предложението му бе подкрепено и от други негови колеги.
Преди 2 г. Мандаков изпратил предложение до тогавашния министър на финансите Милен Велчев за допълнителни социални привилегии за митничарите. Никой не обърна внимание на моето предложение, но то е валидно и днес и искам чрез вестника да го предложа на вниманието на новия финансов министър Пламен Орешарски, каза Мандаков. Освен повишаване на статута на митническия служител /има се предвид повишаване на заплатите...
ЕЛЕНКО ДИМИТРОВ
ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА В ПАРОВА ЦЕНТРАЛА НА ОБОГАТИТЕЛНА ФАБРИКА
2-тонен железен комин се срути в “Мини Бобов дол” и уби 24-годишен ерген
24-годишният Бисер Василев Методиев от Кюстендил загина при трудова злополука, заедно с баща си Васил режели желязо за скрап в обявената за ликвидация парова централа в обогатителната фабрика в “Мини Бобов дол”. Бисер и баща му приключили работния си ден в четвъртък, но Бисер се върнал, за да вземе забравен инструмент, и в този момент се откъсва от основите си - 4 железни крака, двутонен железен комин и пада върху...
ЙОРДАНКА ПОПОВА
|
|