Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 н а т ю р м о р т
Автор: navy   
Дата:   20-11-05 14:19

Защо има толкова малко снимки на натюрморт по сайтовете, не само тук а като цяло?
Не е ли това най-лесно изпълнимия кадър, в който не се изисква бърз автофокус, улавяне на момента, специални филтри, стабилизация на образа, ултра зуумове или безшумни матрици?
Слагаш на статива и снимаш!
Или повечето хора търсят кадъра готов край тях, по улиците, в природните феномени... и като го видят и само го заснимат?
Не е ли натюрморта това, в което един фотограф най-добре може да се представи като режисьор, композитор и сценарист на идеята?
Или мисленето е мноооого по-сложно от търсенето на Кадъра [smilie7]
С риск да се повторя, не е ли едното Ловуване на кадъра, а другото Създаване?

Интересни са ми конкретни мнения, не философски дълги теми [smilie7]
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: н а т ю р м о р т
Автор: Георги   
Дата:   20-11-05 14:22

харесвам на никсъна натюрмортите

[smilie8]

Автор: nsirakov   
Дата:   20-11-05 14:27

Краси - не е толкова лесно да снимаш натюрморт - за това се изискват не само фотографски умения, а и естетизъм и креативност - трябва да си творец... а и не са чак толкова харесвани - може би затова...

Автор: vga   
Дата:   20-11-05 14:30

ми според мене точно поради това което казваш "Или мисленето е мноооого по-сложно от търсенето на Кадъра
С риск да се повторя, не е ли едното Ловуване на кадъра, а другото Създаване?" има по-малко натюрморти [smilie18] [smilie18] [smilie5] всеки случай и на мен са ми приятни много като стил и бих искал да разглеждам повече ма няма кой да мисли толко-а и сам не мога да си ги правя та да си ги гледам (това във връзка със изказването-като искам да прочета нещо хубаво, сядам и си го пиша) [smilie5]

Автор: kolov   
Дата:   20-11-05 14:33

ами ти си го казал много добре,хубав натюрморт е трудна работа,а трябва да имаш художествен усет за да го подредиш и нарисуваш,добър въпрос Краси[smilie24]

Автор: zoomaniak   
Дата:   20-11-05 14:43

Краси - който го може го може. И от най-тривиалната снимчица ако си творец можеш да направиш култов арт.....!!!!!![smilie5]

Автор: kali222   
Дата:   20-11-05 14:48

Хубавият натюрморт е трудна работа. Освен композицията, която от начало до край трябва да създадеш сам се искат също познания и умения в осветяването. И изобща работата става много персонална, защото всеки елемент говори за създателя й - от идеята, през избора на предмети до аранжирането и осветлението - всичко зависи от автора и той няма извинение за нищо - всичко е било в негова власт. Не на последно място всичко това изисква време, което не всеки е готов да отдели.

Автор: Brummaker   
Дата:   20-11-05 14:50

ами ... конкретно, за 10 мин - това [smilie3] :

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/vkrm8657.JPG
https://photo-forum.net/img/195/u_1132490892_N.jpg

https://photo-forum.net/images/u_1132490892_N.jpg

10 мин, защото докато намеря "раквизита", две проби и така ... [beer]

Дата:   20-11-05 14:52

Бруме ,фотнато супер но натюрморт не става[smilie25]

Дата:   20-11-05 14:55

Колов [beer]

па де да знам бре [smilie8]

я от артъ не отбирам та рекох ъ фотна нещо с подръчните материали [smilie2]

няма сега до плод и зеленчука да ходя, виновен ли съм, че излапах кивито [smilie5] [smilie5]

[beer] [beer] [beer]

Автор: knutanozavar   
Дата:   20-11-05 14:56

Защо не се направи галерия "Натюрморт"?

Дата:   20-11-05 15:01

Бруме кви нарове довлекох от село,ако се разходиш до мен ,ще дам да си фоткаш колкото искаш[smilie18]

Дата:   20-11-05 15:03

А пък аз кви стари газени лампи имам и часовници и още много неща - ама още не съм готов за тая фотография - ама се подготвям де - :))) треъ да има развитие - кой нарове кой газени лампи - кой как може [smilie5] [smilie5]

Дата:   20-11-05 15:05

Колов,

това брои ли се [smilie18] :

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/zqfn6593.JPG
https://photo-forum.net/img/192/r_1132491837_NN.jpg

https://photo-forum.net/images/r_1132491837_NN.jpg

Ами ЩЕ - ОПРЕДЕЛЕНО ! Например другия уикенд ? Как стои въпроса ... [beer]

[smilie24] [beer] [beer]

Автор: navy   
Дата:   20-11-05 15:08

Сираков, именно, при натюрморта според мен може да се оцени един творец.
Представи си, понеже имаш поглед върху пейзажите, ситуацията така се случи, че си на подходящото място в подходящото време и се случва красив природен феномен? Тогава ти само вдигаш апарата - и щрак! Под кадъра ти, който начело в класациите се изписват едни коментари какъв майстор пейзажист си! Ти може да си, но не е ли природата тая, която ти е дала уникалния шанс?
Същото е за по добре оборудвания спортен фотограф!
Същото е и с по находчивия с моделите фотограф, там красивото момиче работи върху неговата популярност!

Примери много!

Затова, като се замислих, май единствено натюрморта може да покаже истинските възможности на фотографа-творец!

Всичко друго е въпрос на техника, на практика, на 'бързи пръсти и находчивост' според мен!

Не знам, просто мисля на глас... отдавна не съм пускал такива теми, може и да е безсмислено [beer] [shtrak]

Автор: Стоев   
Дата:   20-11-05 15:09

Трудно се композира, далече по лесно се улавя [smilie3]

Хоп един "Натюрморт с чаши" [smilie5]

[beer]

Публикацията е редактирана (20-11-05 15:10)

Дата:   20-11-05 15:09

Главната функция на натюрморта е упражнение. Упражнение в композиция, използване на светлината, съчетаване на цветовете и пресъздаване на текстурите. Много полезно упражнение за развиване на усет за разположението на обектите в пространството и взаимодействието между формите.

Дата:   20-11-05 15:14

Стоев, това е Портрет с чаши [smilie25]

Дата:   20-11-05 15:15

И да не забравяме фотопоезията :) - наблюдението над скритата нежност на природата независимо от годишният сезон. Наблюдението над листата на едно дърво и това как пада слънчевата светлина върху тях.

Днес поснимах зимни хайку стихчета - наблюдавах 15 минути няколко замръзнали в локвата тополови листа и как слънцето освети тая картина. Е неколко хора си помислиха че съм си загубил нещо [smilie5] [smilie5] но всичко е в наблюдението над дребните детайли според мен.

Усвояване на светлината и нейното контролиране е другата фатка в личното творчество....всеки може да снима листенца - но не всеки може да го прави красиво....

А и нещо друго...за да си творец трябва да имаш красива душа и богата фантазия....

Наблюдавайте просто...как слънцето ви показва пътят към ващо творчество...[ezik]

Дата:   20-11-05 15:18

kali222,
по-скоро "Портрет малко преди Натюрморт".
[smilie3]

Дата:   20-11-05 16:54

Зоо,каза ... Усвояване на светлината и нейното контролиране е другата фатка в личното творчество....всеки може да снима листенца - но не всеки може да го прави красиво....

А и нещо друго...за да си творец трябва да имаш красива душа и богата фантазия....

Наблюдавайте просто...как слънцето ви показва пътят към ващо творчество...[smilie24] [smilie24] [smilie24] Бруме,не мърдам сега от Езерото,ще чакам,той Стоев обеща да мине ама още го няма[ezik] ,ще земе да замръзне Езерото и току виж кума лиса излапа патките[smilie25]

Автор: Георги   
Дата:   20-11-05 17:10

стоев що ми светят очите червено бе? :)

нямаш ли функция анти червени очи на сапунера

[ezik]

има прекрасни натюрморти, ама не и такава галерия тука. нито пък често срещам неща, които да ме запалят да си набавя малко реквизит и да опитам и аз.

Автор: Pehata   
Дата:   20-11-05 17:11

Натюрмортът за мен е много любима категория. За съжаление я няма все още като такава във ФФ. Може би ако надигнем дружно глас, админите ще се смилят над нас и ще я отпуснат.

Иначе съм съгласен с казаното от теб, макар и малко крайни да са ти възгледите. И за пейзажите се иска усет - и най-красивият природен феномен може да бъде опропастен от некадърно снимане.

Глася едно слайдшоу с натюрморти, ама ще го пусна, ако ми обещаеш да не повдигаш темата за музиката [smilie3]

Автор: Pehata   
Дата:   20-11-05 20:36

[smilie24]

Дата:   20-11-05 21:59

Георги,
а бе вие си светите и двамата, а съм забравил да включа античервеноочната функция, пък и хоризонта ми беше се килнал тогава след десетина и повече бири.... [ezik] [beer]

А иначе наистина завиждам на тези, дето умеят да нагласят/осветят/заснемат/покажат едни обикновени на вид нещица.[smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна