Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Киев, Зоркий или ФЕД?
Автор: юнга   
Дата:   31-10-05 11:46

По подобен начин бе озаглавена една тема в един друг форум.
Всъщност, нека това е тема за руските телеметречне фотоапарати, в която да обсъдим, кой става за снимки и кой не, да споделим опита си от тези фотоапарати и да знаем, кой е за работа и кой за колекция?
Предлагам, обективите да обсъдим отделно и тук да се концентрираме над качествата, здравината и особеностите на руските гелеметрични фотоапарати.

Отговори на това съобщение
 Re: Киев, Зоркий или ФЕД?
Автор: 5kan   
Дата:   31-10-05 12:32

http://www.photohistory.ru/SFI-2.html

http://www.photohistory.ru/35R-F-Cam.htm
доста подробно

Публикацията е редактирана (31-10-05 13:16)

Автор: penchev79   
Дата:   31-10-05 14:27

аз лично съм почитател на Киев, като марка де [smile]

Дата:   31-10-05 15:09

Пенчев, добре. Но аз например никога не съм се докосвал до Киев и не разбирам причината на почитанията ти. Само съм чел добри работи и не толкова добри разбира се за Киев 4 например.
Това горното е във връзка с това, че ми се искаше да споделим опит. Да научим нещо и другите да научат от тази тема, защото все пак, за нас живеещите в България, руските телеметрични фотоапарати си остават най-достъпните, както за колекциониране, така и за снимане.
Естестевно не можем да имаме всичките тези Киев, ФЕД и Зоркий, дори и само заради това, че обективите на Киев се различават от тези на ФЕД и Зоркий.
Но нека приемем, че някой, току що се е запалил по тези руски телеметрични и ние трябва да го светнем, с какво да снима.

Автор: Стоев   
Дата:   31-10-05 17:09

юнга,
идеята е хубава, но може да се оформят лагери в стил "Канон с/у Никон", "Панасоник с/у ДСЛР" и т.н. [smilie3]

Иначе Зоркий е хубаво нещо, само дето имам една микродупчица на перденцето, резултат от излагане на слънце без капачка....

http://img.photobucket.com/albums/v203/Stoevmobile/moved/Zorkij-4.jpg

Аре Наш'теее[smilie24]

[shtrak]

[beer]

Автор: garry   
Дата:   31-10-05 18:53

imam edin kiev , obache gledam che s godinite e vleznal prah v obektiva. ne e super mnogo, no ima i vlaasinki koito me trevojat poveche, spored vas dali tva prechi mnogo, i kolko moje da struva edin drug obektiv za kiev - tozi e uipiter - 53mm

a i oshte neshto - pri kieva 53mm ekvivalentni li sa na 53mm pri eos primerno, shtoto spored mene ne sa po otnoshenie na zritelnia ugul koito pokriva obektiva

Автор: stenly   
Дата:   31-10-05 21:30

За снимане стават всичките.
Друг е въпросът кой е най удобен. Моето мнение е че най- удобен е Зорки 4К и Зорки 6 визьорите им са наи-удобни - 6-цата е с по-голяма база на телеметъра . Киевите са готини -здрави са -като изключим последните версии дето се чупят много.Не са ми удобни за снимане заради малкия и тъмен визьор. А обективите всичките ги харесвам особенно 28мм и 35мм
За колекцията ...ЕЙХ нямям само Киев 5 и Киевът `без име` иначе всичко от ФЕД Зорки Заедно с Всички обективи съм го натрупал.

Автор: mus   
Дата:   01-11-05 00:33

Аз Киевът /без име/ го имам....[smile],но нямам пукнал обектив за него[smilie2]..като изключим щатния де.Наскоро замалко да се сдобия с един 28мм,ма ме превариха.Първите си снимки направих с него като ученик и си ми е любим.Ще ми се едно такова обективче да му намеря...ма няма.
Иначе Фед-а ми е доста по-удобен за снимане...[beer]
[beer] [beer]

Публикацията е редактирана (01-11-05 00:34)

Дата:   01-11-05 03:46

Освен че завиждам на stenly за колекцията му,искам да подкрепя неговото мнение за това, че Зоркий 6 е най-удобен. Освен споменатите предимства, не се налага да го "разглобиш" за да поставиш нов филм. Задния капак е по съвременен.
На по-старите модели от Зоркий 6,трябва да заредиш нов кадър, за да смениш скоростите, иначе рискуваш да повредиш апарата.
При 6та,това става и преди и след, а това е още едно предимство за нея.
И едно съвсем, съвсем лично виждане.
На 4те, гнездото за статива е в средата, а на 6та в единия край. Често ползвам една кожена дръжка от Вилия за носене, която се завива на гнездото и е по удобно със 6та.

Дата:   01-11-05 04:12

Стоев, допускането на лагери зависи от нас.
Ето например,аз имам няколко Зоркий, но наямам Киев. Това не означава, че само Зоркий е стока.
Когато по-горе споделям прдимствата на Зоркий 6, то това е сравнено с останалите модели Зоркий.

Автор: stenly   
Дата:   01-11-05 07:52

Таквоз обективче не знам де да си намериш Мus но знам къде има 35мм и 135мм не знам колко паре са само

Дата:   01-11-05 08:46

Stenly, а за моите Зоркий да знаеш обективи някъде?
Търся J12 i j9. Чакам от Украйна, но много се туткат там познатите ми. 2-3 месец вече.

Автор: gorbi   
Дата:   01-11-05 08:59

юнга: я покажи някои кадри с тея стари играчки...... [smilie7]

Дата:   01-11-05 10:54

gorbi,едва ли ще ти харесат, защото аз още и калфа не съм във фотографията.
Второ, трябва да сканирам някъде и все още се чудя, къде във Варна?
Събрал съм 1-2 дузини ленти и сега узряват, втасват, докато се начудя.

Автор: Pehata   
Дата:   01-11-05 21:54

Снимам от доста време с Киев 4 - чудесно апаратче. Но трябваше да ида в испания, да дам да ми изкопират снимки, че да разбера каква невероятна оптика има.
Иначе зоркият и той е с оптика от юпитер, трябва да е същото качество. Но има едно удобство в повече - за късогледи - може да се регулира диоптърът на визьора.

Автор: mus   
Дата:   01-11-05 23:59

stenly
Кажи къде мога да намеря широкоъгълния[beer] [beer]

Gorbi
Разгледай тук хич не е зле Киева[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Публикацията е редактирана (02-11-05 00:16)

Дата:   02-11-05 00:14

снощи точно тръгнах да пиша по темата и ми спряха тока !

та в резюме бях написал горе долу следното:

юнга, ами щом искаш по-детайлно да го карам няма проблеми. Значи фен съм на Киев по няколко причини - струва ми се по-лек и удобен за носене от другите. Но най-главното вади много остра картина, поне така ми се струваше във 2 клас в кръжока по фотография. Дали наистина е така и дали днес бих потвърдил - не знам, тъй като в момента е яко за ремонт моя Киев и така.

някак си от онова време съм останал с убеждението (или заблуждението може би?), че Киев е руската "лайка" [smilie19]

[shtrak]

Дата:   02-11-05 00:15

просто е приятно да се работи с него

Автор: 5kan   
Дата:   02-11-05 08:32

киева си е контакс и като тегло май беше най- тежкия от трите (киев4) - поне заради металното перде[smile]

Автор: Pehata   
Дата:   02-11-05 14:10

Потвърждавам, Киев 4 дава убийствено рязка картина.

Автор: 6traka4a   
Дата:   02-11-05 19:06

В онзи прословут антиквариат на Руски паметник има два Зорки4 като нови с черните обективи 50/3.5, калъф и т.н. Единият -- е на латиница, другият -- на кирилица. И едно тяло. За по 15 лева всекое. Айде[smilie24]

Автор: lukcheto   
Дата:   02-11-05 19:37

Аз бих заложила на Киев-че 4А [smilie5] [smilie5] [smilie5] Ако го и купиш от Бони гаранция, че ще е в отлично състояние... Аз така направих[smile]

Бони, още те споменувам с добро [smilie5]

Ето и малко превод от историята на апарата за тези на които им е интересно (писана е по един друг повод) :)

Нали отскоро се сдобих с Киев 4А и попаднах на една статия във “Фото и видео” на Юри Голубовски “Трофей”, разказваща историята на апаратите Киев. Няма да я превеждам дословно, просто хронологично ще изложа част от информацията с мои думи, и така:

След Втората световна война, победена Германия се оказала като остров на съкровищата за Съюза. От Германия се извозвало буквално всичко. Именно такава съдба сполетяла и знаметитата фирма за фотоапарати Contax, чието производство било прехвърлено в руския завод “Арсенал”, където бил отворен скромен цех с името “Фотоцех 10”.
Изборът на фирмата “Contax” съвсем не бил случаен, те произвеждали едни от най-добрите апарати в довоенно време (и по-специално моделите им II и III). За времето си Контаксите били доста сложни, понеже били съставено от повече от 800 детайла и били изцяло с оптика на Цайс. Затворът притежавал рекордната за времето си скорост от 1/1250, с каквато малко други модели апарати можело да се похвалят. Безупречните качества на Contax изместил интересът към сравнително конкурентните, но не толкова добри и доста по-назад в развитието си Certo-Kamerverke и Jhagee Kameraverke (Exakta)-който по това време правели първите си опити за огледални апарати.
Първата партида апарати “Киев-2” били пуснати Май 1947година, а по-късно същата година (за тридесетгодишнината от Великата Октомврийска революция) фотоцехът заработил с пълна пара, и ако през 1948г били произведени едва 1400 апарата, то 1951г. били произведени 11 000 от които 2000 били новият модел”Киев-3”.Също така били произвеждани и “Киев-1”, но в него нямало никакви новости, по същество той бил копие на Contax-IIa.
Апаратите “Киев” били отличителни на Съвецкия пазар за фотоапарати, както с великолепния си МЕТАЛЕН затвор, така и с диапазона в който той действал от 1/2 до 1/1250. Тези показатели позволявали да се снимат движещи обекти без проблем, а също така показатели като жега и студ можело да се игнорират, въпреки че в заводската инструкция за експлоатация на апарата Киев пише, че при –10C е желателно апаратът да се държи близо до тялото.
Неограничените възможности на предприяието Арсенал, квалифицираните специалисти, ограниченото серийно производство и солидния запас от немски детайли осигурявало изумитлена надеждност и дълготрайност на произведените апарати. Тогавашния “Киев-2” по нищо не отстъпвал на еквивалентния модел Contax и по никакъв начин не се заседявал по магазините, дори при наличието на новопоявилия се огледален Зенит.

През 1957 била пусната поточна линия и започнали да се произвеждат обновените “Киев-4” и “Киев-4а” като производството стигнало 48 хиляди парчета.
Класическата четворка продължила да се произвежда до 1979г., след което е сменена от по-съвършения модел “Киев-4М”, като апаратите все така се ползвали с достатъчна надеждност, възможност за снимане при по-практичната скорост 1/1000(в сравнение с 1/1250 при първите модели) и компактност.
Някъде по политическите върхове обаче се взело решение новият-стар апарат да се произвежда в количества 500 бройки на ден, като по-късно станало ясно, че дори за страна с мащабите на Съюза, такова количество води до излишък. Така, всеки можел да има такъв апарат, но предвид на това, че сменяемата оптика не можела да смогне на производствения процес, се стигнало до там че свръх произведените апарати (повече от 100 000 бройки) били забравени в складовете на Арсенал.
През юни 1985г.германо-съветското производство било спряно, а огромните запаси от модернизираната 4ка се разпродавали цели 13 години в съвецките Универмагазини. Последната пусната в продажба партида е “Киев-4М", като един брой се продавал на цена от $40. Независимо от високата цена за подобна “антика” обаче, тя се изчерпала за три дни.
В наши дни, когато “Киев-4” търпи възраждане се смята, че той не отстъпва по нищо на друг ветеран в телеметриката - “Leica-М6” или съвременните Contax и Konica. Аавторът излага мнение, че ако производството на апрата било намалено до разумни предели, ако било подобрено качеството на системата ТТL и се добавело това онова за да се приспособява сменяема оптика, то със сигурност апарата щял да се продава и купува от/на западните пазари.
Той заключава, че ако довоенните модели на Contax в момента са супер скъпи поради тяхната рядкост, то “Киев-4” може да се намери без да се прави голяма инвестиция, като той препоръчва купуване на “Киев-4” от ранните им серии, които не биха разочаровали дори и разглезения съвременен фотограф.

PS Пъвите две цифри на серийния номер на "Киев" показва годината на производство, така аз видях, че моя е произведен 1977година :)

Дата:   02-11-05 20:12

Браво! Браво на lukcheto!
Единственото лошо в цялата работа е, че Бони няма една дузина Киев, за да са доволни и останалите мераклии.
Наистина металния затвор е предпочитан, а Киев по-препоръчван при подобни теми в rangefinderforum.
Единствената капка катран са тези 800 части, поради които се твърди,че ремонтът е много сложен и неоправдан като цена, поради ниската стойност на продаваните работещи Киев, на пазара/твърдят го амерканците, не ние разбира се/.
6traka4a, какви са тези цени бре? Това са старите варненски цени. Я се оглеждайте за
в този оказион за Зоркий 6, че с удоволствие бих имал още един.
rolla търсеше телеметричен и това може да е добра сделка за него, ако още иска и някой му го прати.

Автор: 6traka4a   
Дата:   02-11-05 20:22

Гледах 6-тица на едно място, ама там май бяха надули цените и понеже е антиквариат. Май към 50-60 лева си беше. Иначе и единица съм виждал пред А. Невски (100 лева ми иска оня) ама е в лошо състояние и ме дразнят тея "антиквари".
За сравнение -- при арабина на етикетчето на Зорки 4 пише "60 лева" [smilie18] И на Чайката (да не забравяме това апаратче като говорим за телеметрични) пише 30, ама това вече е... Интересното е, че там съзрях нещо, което не се намира по път и над път -- Зорки 3 (ама 130 лева -- тук цената поне не е вече толкова надвишена) с онзи светъл, светъл визьор.
Туй и то.
[shtrak]

Автор: athom   
Дата:   02-11-05 20:29

Някой да може да ме светне относно настройка на телеметър-а на ФЕД-3?

Останах с впечатлението, че е изгубил доста сериозно "връзка с главния"

[beer] [shtrak]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна