Автор: explorer
Дата: 24-10-05 20:26
Това с двата кадъра е най-добрият начин, но не винаги е практично, защото трябва да носиш статив, и да снимаш нещо статично.
Какво правя аз на практика - ето една примерна снимка:
https://photo-forum.net/i/199882&USER_ID=4752
Понеже съм снимал на диапозитив (т.е. контрастно и с малка динамика), и още докато снимам съм решил, че за мен в тази снимка небето е най-важното, и за да няма изгорели участъци съм затворил цяла бленда повече, отколкото ми казва светломера. В оригинала на снимката небето си е така, както се вижда след обработката, но земята е просто черна - никакви детайли не се виждат в нея.
Как съм я обработил после - понеже аз работя с Гимп, няма да ти обяснявам стъпка по стъпка точно какво да натискаш, а идеята.
1. Дуплицираш лейъра, като ако искаш, за яснота долния лейър си го кръщаваш "земя", а горния "небе".
2. Нагласяш "levels" на лейъра "земя", така че земята да стане колкото светла я искаш.
3. Добавяш маска на лейъра "небе", и селектваш на ръка (с "ласото"), грубо едната половина от снимката, примерно земята, като ползваш и някакъв "feathering".
4. Пълниш селектираната част на маската (не на лейъра, а на маската!) с градиент черно -бяло, като експериментираш с посоката и дължината на градиента - това, което е черно в маската ще бъде прозрачно, и отдолу ще се вижда изсветлената земя.
Идеята е да имаш плавен преход между светлото и тъмното - иначе става много грубо, ако просто селектнеш (дори и да е с федъринг) едната част от снимката и я изсветлиш (или затъмниш).
|
|