Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Преекспонирано небе?
Автор: PeterPAN   
Дата:   21-10-05 08:44

Може би ще повторя вече дискутиран въпрос,
но питам:

В повечето случаи като снимам небето се преекспонира т.е. става бяло и не се вижда, нито облаците ..

Пробвах в различни режими, различен режим на мерене spot, multi segment i t.n. но резултати са незадоволителни.

Какъв филтър трябва да си взема да реша този проблем.

И още едно предложение към знаещите и можещите: Да се направи едно туториалче за филтри със примери, защото считам че въпроса интересен за повечето форумци и сигурно е дискутиран доста пъти.

Предварително благодаря на всички

Отговори на това съобщение
 Re: Преекспонирано небе?
Автор: icikonti   
Дата:   21-10-05 09:01

Градулатор сив [beer]

Автор: holden   
Дата:   21-10-05 09:13

icikonti [smilie24]

Pitashtia: po princip e mnogo trudno hem da se vizhdat oblaci, hem obektite da ne sa kato silueti. Ne se pritesnijavaj: vsichki se muchim ot slabata dinamika na cifracite.

Автор: Георги   
Дата:   21-10-05 09:16

опитай с EV -0.7 или -1

понякога върши работа. после вадиш детайли малко от роу файла и готово. все пак е по-добре неутрален градиент. поне в общия случай.

от друга страна. можеш просто да отидаш на същото място по време когато слънцето няма да е срещу или над теб, а зад гърба ти. тогава няма да се преекспонира.

дебни човеко. струва си. ако трябва си записвай кое място по кое време на деня е добра светлината за твоите цели и после отиваш по правилното време и снимаш.

Автор: asahi   
Дата:   21-10-05 09:20

Въпросът по-скоро е свързан с оценка на контраста в сцената и подбора на правилна експонация.
По-подробно: Ако най-светлата част е небето, а най-тъмната някаква сянка отошението на експозиционния ефект от тези две области ще ти покаже контраста на сцената. Ако това число е по-голямо от фотографската широчина (малко остарял вече термин, сега се опитват да го заменят с динамика) на материала или технологията като цяло ще имаш неправилно експонирани области. При преекспониране ще загубиш небето, при недоекспониране губиш сенките. Ако си съгласен с този компромис можеш да коригираш експонацията в желаната посока. В твоя случай недоекспонирай - въведи отрицателна стойност за корекцията. За различните апарати е различно и няма общо правило. Аз недоекспонирам -1/3, -2/3, но не винаги.
Другия вариант е да "разпънеш" изкуствено динамичния обхват. С дигиталка се правят два кадъра - малко недоекспониран за да се разработи светлата част и малко преекспониран за да хване сенките. Апарата не се мести - използва се статив. Най-добре е всичко да ти е в пълен ръчен режим. Двете картинки се наслагват с плъгин или в ЦС2 с фотомърдж. Може и на ръка но е малко дълго за обяснение.
Има и трети вариант. Ако имаш РОУ и в него информацията е достатъчна можеш да "извадиш от него две картинки - светла и тъмна. После по метода от т.2.
Това е в общи линии.

Дата:   21-10-05 09:41

Мерси на всички,
сега ще пробваям с CS2 i photomerge, а кой пльгинн върши същата работа?

Автор: Георги   
Дата:   21-10-05 09:43

по-скоро снимаш от статив 3 до 5 кадъра и правиш със фотошопа 32 bit HDR, потърси в гугъл има доста инфо как става

Автор: asahi   
Дата:   21-10-05 09:44

DRI, но е малко дървен. Той всъщност е екшън, а не плъгин. Капризен е към имената на леърите.
Във фотомърджа е истината. Да не говорим, че с ЦС2 можеш да изгенерираш 32 битово изображение.

Дата:   21-10-05 09:45

Друго решение което съм намерил е отделно наслагване на небе и снимка, ме не ме кефи по принцип става, в профилами двете панорами са с едно небе ако некои се е заагледал!

Дата:   21-10-05 09:48

Относно HDR се пробвах ма нямах подходящи снимки и от РАУ файл си направих 5-6 кадура с различна експонация ма слеед малко мислене ми каза че полученото изображение не достатъчно качественно и го затвори, така че ще трябва да пробвам пак с няколко кадъра с различна експонация както си се прави по принцип

Автор: J0R0   
Дата:   21-10-05 10:20

Виж това

Дата:   21-10-05 10:35

Гледах го ма на това не бях обърнал внимание:

В редактиращата програма отваряме двата кадъра, копираме единия върху другия и от горния просто изтриваме излишните участъци. Резултатът е зашеметяваш, изображение, толкова близко до това, което сме свикнали да виждаме с очите си, че на хартия ни изглежда нереално.

с триене ще се получи най лесно наистина, аз пробвах със смесване, маски и кво ли още не,
и резултатите бяха долу горе еднакви, става и от една снимка маркира се небето и и се нагласява с levels ма трябва да има небе все пак.

ако е пейзазж няма проблем ма сигурно ще е най лесно със статив и HDRI и фотошоп примерно.

Пък ако има хора, първо хората, а после на споко пейзажа колкото кадъра си иска човек.

Идеята ми беше ако има начин по лесно един кадър + филтър ама те хубавите работи стават бавно явно!

Трябва да пробвам, апарата има някакъв режим който прави 3 кадъра EV +3 0 -3 примерно но незнам доколко ще е бързо и доколко ще е подходящо ако в кадъра има хора!

Ще експерементирам като остане време

Автор: IDA   
Дата:   21-10-05 14:55

Като снимам, винаги гледам хистограмата, за да се уверя, че не съм преекспонирал небето. Ако съм, намалявам експонацията, точно както казва Asahi, и пробвам пак, докато изчезне прегорялото. При това, ако контрастът е много силен, е възможно да се загуби малко детайл в сенките, но губенето на детайл в тях дразни по-малко окото от прегореното небе. След това си правя наслагване на два кадъра от същия оригинал, но всеки обработен с различни нива - един изсветлен за сенките и един затъмнен за небето. В RAW, при тази операция не се губи качество и наслагването става много добре. За наслагването ползвам техниката "Layer mask". Става много бързо и лесно. Виж в търсачката на форума под "digital blending". В профила ми има една снимка на паметника "Асеневци", която е снимана директно срещу слънцето. С наслагването е изваден доста детайл от тъмните участъци, без да прегори небето. Успех!

Автор: Стоев   
Дата:   21-10-05 20:17

полезна тема [smilie24]

Автор: christal   
Дата:   21-10-05 22:40

Темата е супер практична.
Друг вариант е да се следи хистограмата и ако апарата има функция еxposure lock (*)да се фокусира небето - или най-светлия обект (в частично мерене), да се фиксира експонацията, кадрира се повторно и... се слага корекция на експонацията защото ако сте фокусирали небето, апарата ще сложи висока скорост и като свалите на дръвчетата те ще станат много тъмни. Затова се дава малко + 1 та даже + 2. Това оправя много проблеми. Последователността от действия е доста лесна. Ако пък фокусирате на нещо много тъмно - повтаряте стъпките, но накрая давате -1 или -2.

Дата:   24-10-05 14:29

Пробвах с fotomerge на фото-шопа наистина е върха!

от два кадъра преекспониран и недоекспониран!

Мерси на всички!

PS: Към админите да е по ясно в книжката "Как да правим по добри снимки" кажете някоя и друга дума за "фото мердже" на CS2, ще е полезно!

Автор: penchev79   
Дата:   24-10-05 19:07

снимам на лента, но asahi ме накара да се замисля - дали метода с 2-но експониран кадър и статив може успешно да се приложи при снимане с аналогова техника?

ако да как точно да настроя експозицията при първото и второто заснемане?

Автор: g06ky   
Дата:   24-10-05 19:40

Аз пЪк снимам пИрфектнУ нибетУ!!! [smilie5] Няма какВо да говорим....г0шкУ е номер 1 [smilie19] Ех абе я малко веселба бре,стига комплекси и заяждания!!! [shtrak] [beer]

Автор: penchev79   
Дата:   24-10-05 20:02

g06ky - особенно тук небето ти е върха :

https://photo-forum.net/i/166124&USER_ID=9840
[smilie18]

Автор: explorer   
Дата:   24-10-05 20:26

Това с двата кадъра е най-добрият начин, но не винаги е практично, защото трябва да носиш статив, и да снимаш нещо статично.

Какво правя аз на практика - ето една примерна снимка:
https://photo-forum.net/i/199882&USER_ID=4752

Понеже съм снимал на диапозитив (т.е. контрастно и с малка динамика), и още докато снимам съм решил, че за мен в тази снимка небето е най-важното, и за да няма изгорели участъци съм затворил цяла бленда повече, отколкото ми казва светломера. В оригинала на снимката небето си е така, както се вижда след обработката, но земята е просто черна - никакви детайли не се виждат в нея.

Как съм я обработил после - понеже аз работя с Гимп, няма да ти обяснявам стъпка по стъпка точно какво да натискаш, а идеята.

1. Дуплицираш лейъра, като ако искаш, за яснота долния лейър си го кръщаваш "земя", а горния "небе".

2. Нагласяш "levels" на лейъра "земя", така че земята да стане колкото светла я искаш.

3. Добавяш маска на лейъра "небе", и селектваш на ръка (с "ласото"), грубо едната половина от снимката, примерно земята, като ползваш и някакъв "feathering".

4. Пълниш селектираната част на маската (не на лейъра, а на маската!) с градиент черно -бяло, като експериментираш с посоката и дължината на градиента - това, което е черно в маската ще бъде прозрачно, и отдолу ще се вижда изсветлената земя.

Идеята е да имаш плавен преход между светлото и тъмното - иначе става много грубо, ако просто селектнеш (дори и да е с федъринг) едната част от снимката и я изсветлиш (или затъмниш).

Автор: behemoth   
Дата:   24-10-05 20:35

проблема не е само да хванеш небе и земя ами и полутоновете прехода межу двете.
затова хората използват градиент филтри едни за залези други за изгреви някои комбинират по нияколко. И разбира се не снимаш в 2 наобяд през лятото когато динамиката на сцената сигурно е 20 стопа.

Автор: hostage   
Дата:   24-10-05 20:48

Въпрос към IDA и към останалите, които могат да ме светнат как се пуска хистограмата на цифрака(ако А520 въобще има[smilie5] ), защото веднъж май я пуснах, но не разбрах как... Прочетох 3 пъти книгата на апарата, но не намерх за хистограмата.

Автор: navy   
Дата:   24-10-05 20:51

Той най-елементарните и скучни пейзажи са земя, небе и прав хоризонт, лесен за селектиране [ezik]
Какво се прави, когато имаме корони на дървета с прозиращо небе, прозорци или пердета, преливане на една материя със светлия фон или редуване на гъсто на тъмни и светли участъци? Как се слагат ябълките от две кошници в една?
Е те това е въпрос с повишена трудност за напреднали [smilie6]
Само не ми казвайте, че е невъзможно [ezik]

Автор: HTML   
Дата:   25-10-05 00:04

Петре и от един RAW става, махаш EXIF-a на изходните файлове и в HDR менюто задаваш EV по твоя преценка около разлика 1.5 - 3 м/у файловете.
"merge to HDR" чете EXIF-a и ако сорсовете са правени от един файл винаги ще ти дава тази грешка!

Публикацията е редактирана (25-10-05 07:53)

Автор: IDA   
Дата:   25-10-05 18:21

PeterPan, пробвах всички изброени по-горе методи. Мнението ми е, че след метода описан от JORO и Explorer по-горе, който е доста трудоемък, най-добри резултати дава наслагването на два кадъра с различна осветеност от един RAW оригинал чрез техниката "Layer mask". След като си приготвиш двата спомагателни файла и ги отвориш във ФШ, става много лесно и бързо, само с няколко цъквания с мишката. Сега ще потърся линк с описание на метода.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна