Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Настройки на картината при FZ30 ?
Автор: apollo   
Дата:   25-11-05 20:27

Я споделете какви настройки използвате при меню - настройки на картина/PICT.ADJ./! Явно оттук в голяма степен си определя качеството на снимката?! Лично аз използвам:
CONTRAST - HIGH
SHARPNESS - HIGH
SATURATION - HIGH
NOISE REDUCTION - LOW
Направи ми доста неприятно впечатление, че при такива настройки в някой от снимките забелязвам гадния цветен шум още при 10х15см:((

Публикацията е редактирана (25-11-05 20:28)

Отговори на това съобщение
 Re: Настройки на картината при FZ30 ?
Автор: CYPER   
Дата:   25-11-05 21:09

Само Noise Reduction съм го бутнал за проба на High и така съм го забравил, ама ей сега го оправих - всичко си е STD. [smilie7]

Автор: lrn   
Дата:   25-11-05 21:24

В момента и аз съм на същите настройки.
SHARPNESS-HIGH
NOISE REDUCTION-LOW, съм ги заковал (по съвет на Бони, ако съм запомнил правилно де -щото в рамките на 5 мин. ме засипа с 1 тон информация, за което му благодаря), а другите ги въртя между STD и HIGH,но още експериментирам.

Публикацията е редактирана (25-11-05 22:27)

Автор: asahi   
Дата:   25-11-05 21:43

Снимай на РОУ.

Автор: slivenski   
Дата:   25-11-05 22:25

Аз съм с FZ20, но при мен са така:

CONTRAST - HIGH
SHARPNESS - HIGH
SATURATION - STANDARD
NOISE REDUCTION - LOW

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   25-11-05 22:33

Специално посочените снимки бяха на JPEG. Явно донякъде това е причината. Преди имах FZ5. Не знам дали има нещо вярно, но при него като че ли имаше по малко хроматичен шум поне на JPEG... Май Бони ще трябва да хвърли един два реда!:)

Автор: CYPER   
Дата:   25-11-05 22:40

Честно ви се чудя направо [smilie10]

Ако ще снимате нещо важно, където наистина ви трябва качество - ми както е казал асахи правете го в RAW формат.

А когато е за семейния албум да не ти пука с какви настройки е [smilie19]

Автор: boni   
Дата:   25-11-05 22:48

Всичко на LOW, после обработваш. Както съм написал и в представянето апарата има хроматичен шум при висока чувствителност и/ или при малко светлина. Снимайте с всички настройки на LOW, после във ФШ9 се орпавя всичко.Ако му пуснат нов фърмуер, който да чисти хроматичния шум в JPEG ще е супер, ако не - снимайте на LOW и после във ФШ9.

Автор: aazaa   
Дата:   25-11-05 23:02

CONTRAST - ПРЕЕБАХ СЕ
SHARPNESS - ПРЕЕБАХ СЕ
SATURATION - ПРЕЕБАХ СЕ
NOISE REDUCTION - ЩО ЛИ НЕ СИ КУПИХ ФОТОАПАРАТ?![smilie5] [smilie5] [smilie5] [beer] [shtrak]

Дата:   25-11-05 23:06

Обаче RAW-а му е бърз, така че важните снимки над 100ИСО си ги снимай на RAW и нямаш грижи.

Автор: fotok   
Дата:   26-11-05 09:08

apollo zemi si smeni aparata[smilie24]

Дата:   26-11-05 10:22

Абе глупости:)
Ето на 200ИСО в зала как става .Така ще изглеждат и на 20х30 тези снимки.Някои са правени от другия край на залата на 150-300мм приравнено от около 30метра(с изключение на втората, която е от близо).Шум нещо да виждате да ви пречи,по резкостта забележки?:
http://belfo.photo-forum.net/test/bgs1.jpg
http://belfo.photo-forum.net/test/bgs2.jpg
http://belfo.photo-forum.net/test/bgs3.jpg
http://belfo.photo-forum.net/test/bgs4.jpg

Автор: GM   
Дата:   26-11-05 10:26

apollo, нали си купи Зенит,що не снимаш с него?
Там нема шум![smilie5][beer]

Публикацията е редактирана (26-11-05 10:27)

Дата:   26-11-05 10:46

Ааа Руснака го взех да забивам клинци щото не си намерих чука. Пък и шуми по малко от Е300, че и от Е500!:))) Аби вие с FOTOK добре сте се събрали ама нямате ли си друга работа!!:))
Бони благодаря!

Автор: GM   
Дата:   26-11-05 11:33

apollo написа:

> Ааа Руснака го взех да забивам клинци щото не си намерих чука.
> Пък и шуми по малко от Е300, че и от Е500!:))) Аби вие с FOTOK
> добре сте се събрали ама нямате ли си друга работа!!:))
> Бони благодаря!

Шуми той , шшшшшшшшшшуми ,като Ниагарския водопад.[beer] [shtrak]

Дата:   26-11-05 13:10

Ето какво забравих да направя през лятото - да снимам Чипровския водопад... Тъкмо щях да имам оправдания за шума!:)))

Автор: Airborne   
Дата:   26-11-05 13:46

бони: дали ще изглеждат така тези снимки при 20Х30? защо ми се струва, че се препоръчват минимум 150 dpi при печат, което за 30 см е около 1800 колони, а ти показваш 1200. Иначе снимките са с малко шум, просто защото са тъмни. ето хистограмката на първата снимка:
https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/wlia4321.JPG
http://photo.zvezdov.com/misc/exp.jpg.
знам, че апарата не е толкова лош, колкото се опитват да го изкарат тук, но определено не е и за снимки 20Х30 правени на висока чувствителност

Дата:   26-11-05 15:21

Airborne, да не бъркаме понятията. Аз знам как се печатат снимки на 20х30 и колко ДПИ трябва да са.Не съм казал, че от тези картинки които съм пуснал МОЖЕШ да отпечаташ 20х30. Казвам че така ще ИЗГЛЕЖДАТ и на 20х30 тъй като така изглеждат при ПРИНТ-САЙЗ 20х30 във фотошоп.На 20х30 ще изглеждат така, както на монитора си ги виждаш ресайзнати от 8мп на 1200х900, а не както ще ги виждаш при 100% отворена картина.Снимките имат и тъмни и светли участъци, а както знаеш в сенките има най-много шум.
Аз твърдя, от JPEG на 200 и дори на 400ISO с този апарат ще ти донеса копия 20х30 по които ти да нямаш особени забележки.
Ако желаеш мога да ти донеса в Папараци който и да е от горните примери разпечатан на формат 30х40 дори с добро качество.
Въпросът е да се научим как да преодоляваме недостатъците на една камера и да изпозлваме силните и страни.

Дата:   26-11-05 15:27

И един съвет. Ползвайте функцията принт сайз във фотошоп, за да видите как ще изглежда снимката ви в определен формат.Никога не съдете само по шума, който виждате на 100% отворена картина, защото може 5мп ви камера да има по-малко шум от подобна 8мп на 100% , но при 30х40см примерно нещата ще са коренно различни...Шумът на камери с различна резолюция трябва да се сравнява при еднакъв размер на копието!!!!

Дата:   26-11-05 16:00

Ето за да е ясно съвсем:
Кадърът е сниман с FZ30 на JPEG - 400ISO, висока компресия.На 100% има хроматичен шум и следи от шумоподтискането на софтуера на камерата. Ако беше сниман в RAW,резкостта щеше да е много по - висока, но дори и така 8те мп компенсират и вижте какво се случва:
Ето кроп 100% без обработка:
http://belfo.photo-forum.net/test/abcr.jpg
След това изчиствам само хроматичния шум във ФШ9 и ето как ще изглежда картината приблизително при принт сайз 30х40:
http://belfo.photo-forum.net/test/ab.jpg
Ето крайния вариант - така, за да избегнем артефактите от снимането на монитора и след малко шарпен ако го отпечатаме при 30х40:
http://belfo.photo-forum.net/test/ab1.jpg
Нещо шумът да ви пречи или резкостта да не достига:) [ezik] ?
Пак казвам това е при 400ISO, при 80, 100 и 200 нещата са много по-добре.

Автор: Airborne   
Дата:   26-11-05 16:38

не казвам, че резкостта му не стига, но мисля, че се изказваш неправилно. втората снимка не е как ще изглежда при 30Х40, по простата причина, че е силно смалена. първата показва горе-долу как ще изглежда. съгласен ли си?

Дата:   26-11-05 16:56

Не съм съгласен - мащаба на първата и втората е еднакъв.Пуснал съм втората, за да се види как ще е точно защото при смаляването на размера до 34% от фотошоп кадъра се нащърбва на екрана.Трябва да се ресайзне в този мащаб, за да се види по-добре.
ОК, ще я пусна на печат да я видим как ще е в действителност:)))

Дата:   26-11-05 17:07

Но дори да вземеш и първата, която е принт скрийн от ФШ при принт сайз 30х40 , добре се вижда, че няма особен проблем с шум и рязкост...

Автор: gen   
Дата:   26-11-05 20:02

Аз съм на:

CONTRAST - STANDARD
SHARPNESS - STANDARD
SATURATION - HIGH
NOISE REDUCTION - STANDARD

и на топла цветова гама.

Така най си ги харевам фотките.