Автор: emmmo
Дата: 06-10-05 20:18
Започнах дискусията под първата снимка в галерията. Но може би е по-добре тя да се пренесе тук, където ще има възможност да се изкажат повече мнения.
Ето какво написахме дотук:
emmmo:
Понеже се предполага, че тук, в този раздел, ще бъде мястото на ако не истинската (защото това понятие си е изпразнено от съдържание), то на интересната фотография, смятам под тази снимка (като първа) да заформя една дискусия.
И така. Галерията е назована галерия за алтернативна фотография. За да имам доверие в модераторите на това място, ще ми се те първо да изяснят що е то алтернативна фотография. Така да се каже, да напишат своя естетически манифест. :-)))
Алтернатива на какво ще бъде показваната тук фотография? Ако съдя по първата снимка, все още не може да се говори за алтернатива, а по-скоро за опозиция, за дистанциране от определен вид фотография. По понятни причини. Но не го смятам за достатъчно. Защото снимката е с вече доста остаряла естетика и визия. Смятам я за стандартна по стандарта на така правените фотографии - тониране, надраскване (доста прилежно), фигура, която видимо изпитва физически и психически неудобства плюс опит за концептуализъм със значещо заглавие.
Горното не е опит за заяждане, най-добронамерен съм, желая дълъг живот на галерията и се надявам в нея да виждам стойностна фотография. Да ме прощава авторката на снимката, нищо лично! :-)))
niavaah:
emmo , благодаря , че беше толкова изчерпателен.
Малко бързам, затова ще нахвърлям отговора си , колкото да отвърна по-скоро на инетреса ти.
Относно алтернативната визия - това е индивидуализъм за всеки един. Кой както.. :)
Алтернативния процес - за мен това е ръчно обработената фотография, постпроцес, химически съставки , и умения за работа с увеличител, хартия химикали и т.н,. Оттам нататък, вече индивидуалната и естетически красива фотография , се базира на идеите и обработката на персоната от чиито ръце излиза този вид изкуство. Той може да позволи чрез втъкани идеи на зрителя да стане част от цялостната фотография, или да му позволи да мечтае.
Тук може би се отплеснах.
И друго..
Не смятам , че съм достойна дотолкова , че да давам мнението си пред тази голяма аудитория, може и да греша някъде , и ако ме поправите няма да реагирам отрицателно!:)
Пожелавам успех на всички автори!
Още един път благодаря за въпросчето :}
emmmo:
Значи според теб в алтернативна фотография се е превърнала добрата стара фотография! :-))) Ръчна обработка, хартия, химикали и т.н. Не е ли твърде озадачаващо това твърдение? Само преди няколко години тази конвенционална фотография си беше единствената, после цифровата и стана алтернатива.
Смяташ ли, че техническата страна на въпроса изчерпва понятието алтернативна фотография? Ако това е критерия, по който сте подбирали авторите, не е ли той твърде едностранчив, да не кажа ретрограден?
|
|