Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 dpi въпрос?
Автор: TheSaint   
Дата:   01-09-05 15:43

Съжалявам за ламерския въпрос, ама ми прави впечатление, че повечето апарати на Canon снимката е с хоризонтална и вертикална резолюция над 100 dpi (например при Canon A510 180 dpi), повечето камери са с dpi < от 100. Защо никъде по ревютата никой не взима под внимание това?

Отговори на това съобщение
 Re: dpi въпрос?
Автор: Георги   
Дата:   01-09-05 15:47

това има значение само при печат.

:)

Автор: Brummaker   
Дата:   01-09-05 15:53

пич, https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonWhisper.gif "повечето" апарати, включително и на Канон си имат точни размери на матриците...съответно - размер на изображението и на колко пиксела "ще ги гледаш" си зависи от теб и твоята програмка за обработка [smilie3]

/сега да не се фанете точно за думичките - ама на такъв въпрос това е най-простото обяснение, според мен [beer] /

[beer] [beer]

Автор: holden   
Дата:   01-09-05 22:41

dpi = Dots per Inch

Ако гледаш на екрана, снимките се показват винаги със 72 dpi. Ако печаташ снимка със принтер, снимката излиза с колкото дпи ти решиш.

Това е просто едно число, което няма никакво значение докато не решиш да печаташ. А когато решиш да печаташ, можеш да го смениш на каквото си искаш.

Автор: GuruMMX   
Дата:   01-09-05 22:52

za jalost tova e vupros, kojto zadavat hora s dosta godini staj v dtp sredite..

mdaaaaa

jalko za izgubenite im godinki :)

taka che TheSaint.. izvinen si :)[beer] [shtrak] [thankyou]

Автор: joshua   
Дата:   01-09-05 22:52

Ако гледаш на екрана, снимките се показват винаги със 72 dpi.

аз това не бих го твърдял толкова убедено

Автор: marto   
Дата:   01-09-05 22:55

joshua - така е....повервай...
[beer]

Автор: GuruMMX   
Дата:   01-09-05 22:56

72 dpi - mac, 96 dpi - PC[smilie5]

Дата:   01-09-05 22:57

ами guru, te "dtp sredite" са известни с това, че са пълни с всякакви отрепки. кво те изненадва[smilie11]

Дата:   01-09-05 23:00

ма ше е хубаво някой да коментира термина dpi в контекста на "екран" и "изображения"[smilie11]

Автор: dido2   
Дата:   01-09-05 23:51

Е какво толкова има за коментиране - колко точки(пиксела) от изображението се показват, принтират и т.н. на 1 инч от изходното устройство по вертикал или хоризонтал. Дали ще е принтер, екран, снимка, няма значение.

Дата:   02-09-05 00:02

демек point = pixel[smilie11]

Дата:   02-09-05 00:11

Ами зависи - един пиксел от изображението - примерно ако е електронна снимка, файл, може да се покаже с повече от един дисплейни пиксела - зависи от максималната резолюция на дисплея, на колко точки на инч е настроен в момента и т.н

Дата:   02-09-05 00:20

това горното ми звучи малко объркано. би ли пояснил:

- "един пиксел от изображението - примерно ако е електронна снимка, файл, може да се покаже с повече от един" - как така?

- "дисплейни пиксела" - какво е това?

- "зависи от максималната резолюция на дисплея" - защо?

- "на колко точки на инч е настроен в момента" - по какъв начин зависи и какво значение има?

Автор: youn   
Дата:   02-09-05 00:33

В доста случаи при обработка или преглед на различни вюъри файла не се показве 100% като размер и от там идва разликата

Дата:   02-09-05 00:36

В доста случаи при обработка или преглед на различни вюъри файла не се показве 100% като размер и от там идва разликата

за каква конкретно разлика иде реч[smilie11]

Дата:   02-09-05 00:43

Ако се приеме че екрана на монитора работи на 72 точки на инч което не се променя, когато файла е изобразен в 200% увеличение 1 пиксел от колко точки на екрана ще се изобрази че и аз се чудя ,но мисля че са 4

Дата:   02-09-05 00:45

значи резолюцията на монитора се променя в пиксели, а в dpi не?

Дата:   02-09-05 00:47

резолюцията на монитора няма как да се промени

Дата:   02-09-05 00:55

Ами изображението ти се състои от фиксиран брой пиксели - примерно 800 по хоризонтал и 600 по вертикал.

От своя страна дисплея ти също се състои от фиксиран брой ФИЗИЧЕСКИ пискели и броя им най-често зависи от размера на тръбата/матрицата. При CRT не знам колко е, но примерно 2500х1500. При LCD дисплеите е примерно 1280х1024 за 17" LCD.

Да вземем за пример виндовса. Настроил си работното поле - екрана - да бъде 800х600 ЛОГИЧЕСКИ пиксела. Т.е. работното поле, за тебе дисплея все едно се състои от 800 пиксела на ширина. Понеже ФИЗИЧЕСКИТЕ му пиксели са примерно 2500 по хоризонтала, един логически пиксел се мапва къмто 3 физически пиксела, т.е. 1 логически пиксела се изобразява от дисплея с 3 такива реални.

Та. Ако вземеш едно изображение, съставено от 800х600 негови пиксела и го покажеш на един CRT дисплей, дето е настроен на 800х600 резолюция на десктопа, всеки пиксел от изображението ще се състои от 3 дисплейни физически пиксела и от 1 логически пиксел.

Можеш да си направиш експеримент. Отваряш paint-a, избираш молива и мазваш една точка на екрана. След това започваш да сменяш резолюциите и гледаш с лупа точката. Ще видиш , че с увеличаване на резолюцията на десктопа, точката е съставена от все по-малко пиксели.

За справка надълго:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pixel

...редактирах го малко

Публикацията е редактирана (02-09-05 01:04)

Автор: explorer   
Дата:   02-09-05 00:56

Това че е монитора е 72 dpi е осреднена стойност. Моя 19" LCD е дълъг точно 14 и 7/8 инча (току що го премерих с рулетка, която мери в инчове), или ~ 14.88". Тъй като видео режима ми е 1280 х 1024, смятаме 1280 / 14.88 = 86 dpi.

Дата:   02-09-05 01:11

Много ме съмнява, че 19" ЛЦД има диагонал ~15" Обикновено почти пасват на обявения размер.

Не е добре така да ги мериш точките. ДПИ се мери по вертикал и хоризонтал. Демек измери видимата област с рулетката по вертикалаи хоризонтала, виж колко ти е максималната (native) резолюция на дисплея и ще разбереш колко ДПИ е по X и по Y. По принцип хоризонталната и вертикалната резолюция могат да се различават, ако триадата от R, G и B-подпиксели е правоъгълник а не квадрат.

Автор: explorer   
Дата:   02-09-05 01:13

естествено че не е диагонал... я виж кво съм написал - "дълъг точно 14 и 7/8 инча", т.е. на ширина е толкова, не по диагонал [smilie5]

Автор: Sidewinder   
Дата:   02-09-05 13:01

http://194.12.254.18/sony_academy/start.swf

Автор: TheSaint   
Дата:   04-09-05 13:39

Благодаря на всички. Добих представа. ;)

първа  назад  1     всички  напред  последна