Автор: nask0
Дата: 14-08-05 23:35
Това дето му викаш шум аз му викам JPEG артефакти, така поне се нарича при обработката на снимки.
Мога да ти дам няколко съвета от личен опит, някой може да ги знаеш, но ще ти пиша всичко което знам:
1) При снимането- ако снимаш в RGB (т.е запазваш снимката като JPEGl в апарата) във всеки инч материала ти е съставен от 3 вида точки- червени, зелени и сини. За да подобриш качеството- запазвай в RAW. За резолюцията няма да ти говоря- предполагам си знаеш.
2) С какъвто и апарат да снимаш колкото повече светлина имаш, толкова по-реално матрицата възприема истинските цветове. Някъде като е много тъмно е тя буквално си измисля как са разположени точките, затова е нормално със светкавицата да излиза по-добро качество.
3)При обработката мога да ти кажа няколко трика
Първия оправя когато точките са ти с различен цвят (стои при увеличение като петна с различен цвят).
Отвори си снимката във фотошоп-а, направи капие на снимката на нов леър над оригинал-а, дай леко блър и смени режима на леъра на колор. Цветните петна изчезват, но точките се запазватл Тях ги оправям ръчно- пак правя нов леър, пак му давам блър, но му слагам маска и оцветявям маската в черно (това значи че не е валидна). След това рисувам под увеличение с бяла четка където виждам точки.
За второто ще ти трябват малко тренировки.
Иначе има един професионален (безплатен) action към фотошоп-а, казва се digital deluxe.atn - не си спомням откъде се тегли, но гаранция ще намериш link-a в yahoo като напишеш името.
Но и с него си трябват тренировки, аз лично си пипам ръчно винаги.
|
|