Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Драскотините по LCD дисплеите
Автор: Bilbo   
Дата:   01-06-05 17:31

Драскотините по оптиката са един от кошмарите на всеки фотограф. Цифровите апарати обаче донесоха още едно уязвимо място - големите си LCD дисплеи на гърба. Макар и не толкова фатални, драскотините по тях могат да бъдат не по-малко досадни. Със същото, впрочем, се сблъскват и всички потребители на устройства с подобни екрани - мобилни телефони, всевъзможни MP3 плейъри и т.н.

Естествено, превантивните мерки са най-доброто решение. Съществуват десетки различни предпазни продукти за всяка нужда и вкус, и вероятно поне още толкова "направи си сам" решения. Както може да се предполага, тяхната ефективност и удобство са различни. Мисля, че би било интересно всеки да сподели какво и защо именно него използва. Особено това се отнася до живеещите в нашата скромна (разбирай с беден пазар) Родина.

Както знаем обаче, даже презервативите се късат, изхлузват, а понякога и просто липсват. Добре, в тоя случай поставяте рекорд на 400 метра с препятствия до най-близката аптека, но интересно е какво правите, ако случката (е, не точно същата, де) се случи с LCD дисплея на вашия любим фотоапарат/телефон/плейър/каквото-и-да-е? В Мрежата се среща доста информация по въпроса, но тя често е противоречива.

Има не малко хора, които твърдят, че с различни методи са успели да отстранят драскотините. Самите методи (най-често някакъв вид шлифоване/полиране) и най-вече средствата също варират - от добре познатата ни от соцвреме система с пастата за зъби, до използването на специални продукти за полиране (изненадващо, на небивала популярност се радва продукт за полиране на... месинг!). За ефективността трудно може да се съди обаче, защото съобщаваните резултати са не по-малко разнородни - от "стана като нов" до "сега ще трябва да си купувам нов". Вярвам, че ще е интересно, ако има хора тук, които са пробвали подобни неща, да споделят своите впечатления.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Драскотините по LCD дисплеите
Автор: Mimic   
Дата:   01-06-05 17:35

Никога не бих си полирал (шлифовал) дисплея [beer]

Има разни лепенки, които може да си ги изрязваш според големината на повърхността, която искаш да покриеш - подобни са на тези, които за залепени на екраните на мобилните телефони при покупката им

Автор: vasil.varbanov   
Дата:   01-06-05 17:43

от "стана като нов" до "сега ще трябва да си купувам нов" [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie19] [smilie18] [smilie18] [smilie18] това ме довърши

Дата:   01-06-05 18:00

Да, един съвсем практичен въпрос е къде и какви такива лепенки могат да се намерят в България. Аз досега не съм срещал, но вярно е, че не съм и търсил специално.

Иначе за полирането съм съгласен, че трябва да си голям ентусиаст. Но пък хората по соцвреме (ех, това соцвреме...) си майсторяха даже телескопи, където става въпрос за точност от порядъка на микрометри, така че не изглежда да е съвсем невъзможно при наличието на съответните условия, материали и умения. Друг е въпросът доколко е реално осъществимо и нужно. А и колко пъти може да се приложи преди "сега ще трябва да си купувам нов".
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: georgie   
Дата:   01-06-05 18:32

https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/oncz8346.JPG
http://image.inkfrog.com/pix/axshopcom/title_ki.jpg

Това е от eBay 2 бр.за $0.49 И на мен ми е любопитно дали ги има тук?

Дата:   01-06-05 18:36

Егати ква евтинийка станали канончетата [smilie5]

Автор: solo5   
Дата:   01-06-05 23:03

за това си купете Samsung v50 с въртящо дисплейче [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: Тишо   
Дата:   01-06-05 23:18

Обикновенно над дисплея има някъкво предпазно стъкло или пластмаса.
Полира се без проблеми.
Ако липсва такова проблема е голям. По добре не пробвай нищо защото ефекта е трагичен.
Особенно ако е надраскан поларизационния филтър на дисплея.

Автор: Stoevmobile   
Дата:   01-06-05 23:28

Имам специална полираща паста за телефончета Nokia,
пробвах я на ериксонче преди време, ефекта е [smilie23]

Автор: ahab   
Дата:   01-06-05 23:55

Аз нещо не разбрах с какво толкова са фатални тия драскотини? И защо само на цифровите апарати?

Като си погледна лентовото тяло и то отдолу цялото е надраскано. И какво от това - нали апрата снима нормално. Не разбирам защо е тревогата.

Дата:   01-06-05 23:56

Само на дигиталките, защото само те имат ЛЦД [beer]

Автор: pinko   
Дата:   02-06-05 01:01

Ама чакайте малко, ужас, тия драскотини по LCD дисплеите нали не се появяват и на снимките, че я оплескахме работата, бах мааму, ужас, моя дисплей е много издран[smilie11]

Дата:   02-06-05 01:02

Ами то заради туй са ти такива и снимките ве [ezik] [ezik] [ezik]

Автор: Тишо   
Дата:   02-06-05 08:02

"Ама чакайте малко, ужас, тия драскотини по LCD дисплеите нали не се появяват и на снимките, че я оплескахме работата, бах мааму, ужас, моя дисплей е много издран "

Ще почина...https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonROFL2.gif

Автор: gorbi   
Дата:   02-06-05 08:44

Bilbo, Bilbooooo - като ти разправяхме да си купиш Canon.... на ти Пентакс сега..... Ще се разпадне още преди да го разучиш....[smilie5]

Автор: boreto   
Дата:   02-06-05 09:49

Ми с FZ5-ицата си има две резервни предпазни лепенки, освен че си идва с лепната такава.
Ама съм я махнал... Но ще си помисля...[smilie11]

Дата:   02-06-05 11:13

Как да не се появяват, бе, pinko?! Аз досега колкото снимки съм си погледнал на LCD-то - всичките са надрани! [smilie18]

Gorbi, Gorbiiiii - да би мирно седяло, не би чудо видяло. Нема ти казвам за кво, сам ша са сетиш. [ezik] [ezik] [ezik]

boreto, на много от апаратите над дисплея има предпазно стъкло, обикновено от поликарбонат. В зависимост от конкретното решение то може евентуално да се смени сравнително лесно и не струва много скъпо. Но щом имаш лепенки е по добре да си ги ползваш, още повече че не знам как стои въпроса с Панасониците.

Автор: jerry   
Дата:   02-06-05 11:32

решението е много просто - трябва да се облепи с лейкопласт, хем няма да се драска повече, хем има шанс старите драскотини да заздравеят[smilie21]

Дата:   02-06-05 11:42

Хем няма да можеш да си вижддаш снимките ... да не се плашиш де [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Автор: ahab   
Дата:   02-06-05 19:43

Е голяма работа като не виждаш снимките.
Важното е, че си сигурен, че не са надраскани.

Аз съм много за лейкопласта. Може и с изолирбанд, но от платнения за да смекчава евентуални удари.

Автор: giiv   
Дата:   02-06-05 22:46

Някой знае ли къде се продават специални лепенки за дисплей на фотоапарат/GSM. Аз досега ползвах оргиналната, но тя се износи и ми трябва нова??[smilie11]

Автор: panchosex   
Дата:   03-06-05 10:37

И какво питам аз ви пречат толкова много драскотините, и моя има, ама не ми пука особено.
Я тоя пич с пастата за Нокиа, кво designed for Nokia ли пише на тубичката и ??[smilie3]

;)
Автор: dephil   
Дата:   03-06-05 11:14

Преди време от Милано си взех предпазни скрийн-лепенки за Палм ПДА, излязоха по спомени около 1-2 евра парчето.

Големшки са и с изрязване стават за целия дисплей на Ериксон 910 (за сравнение), а също си лепнах и на Минолтата (А1) и на Канона (350Д - покриват му цялото стъкло отзад), което ме навежда на мисълта, че ще станат и за болшинството Пентакси и Никони (хем да не му влачите на Д70тая грозна пластмасова плочка отзад), както и за по-малките машинки.

Борисов, брато, нали ще си идваш скоро - що не бръмнеш в куфара няколко опаковки, та да зарадваш форумци? :)))

Автор: Todd   
Дата:   03-06-05 11:29

бах маа му - вие все едно сте се женили за тези апарати !
Ами някой ден като се огледаш сутрин и забележиш драскотините по лъскавата ти физиономия -какви лепенки ще търсиш ????
Едно време имаше една глупост да си запечатват във фолио дистанционните на телевизорите ,видеомагнетофоните и т.н.Но моите хора дето ме познават като им кажех че ще ходя у тях веднага ги разпечатваха .Щото им ги изхвърлях през прозореца ако са увити в разни боклуци. [smilie5]
Всеки луд - с номера си !
Но някой сме със цяла програма !!![smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Автор: Vinsent   
Дата:   03-06-05 11:38

Имам един моного готин стационарен телефон, холандски. Мой служител изрязал от тиксо малки кръгчета и ги залепил върху клавишите да не се изтриват. [smilie10] Дойде един контрагент и пренебрежително заяви, че нещата си имат живот и кво толкова, и... Умрях от срам и ги накарах да махнат лепенките[smilie22]
След време така стана, че ходих в дома на този контрагент. Всичките му дистанционни бяха в найлончета[smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна