Автор: Avi
Дата: 18-08-05 11:43
Stoyan_5 написа:
> Благодаря за търпението и отговорите на всички!
> Не мога да си обзаведа студио и да направя професионално
> осветление.
> Просто проявявам интерес за онези случайни снимки когато мои
> познати поискат или се съгласят да ги снимам.
> Въпросите са ми е главно за композицията и последващото
> обработване на цветовете.
>
Стояне, студийното осветление не е най-важното нещо в един портрет. А ако знаеш схемите за осветление (то немое да ги знаеш, щото то схема се строи според-зависи), ще можеш да използваш тези знания с наличното ти осветление, с някое отражателче или настолна лампа дори. Та в тоз смисъл, прочети се пак книжките. Относно композиция на портрет - пак няма правила тама - освен тва дет го набиват в тиквите - очото да ти е на фокус и да ти е на златно сечение - ама пак и тва не е задължително. Накъде да гледал модела - ми ти си знаеш накъде. Нали целта ти е да предадеш със снимката някаква характеристика на модела, да усети зрителя неговата душевност, да се "запознае" дори с твоя модел. Та според модела ти е и композицията, според настроението и душевността му - и самата снимка... твойта работа е да извадиш добрите му страни на показ, да го предразположиш, да го отпуснеш, за да ти стане портрета непринуден. Тогаа си си свършил работата, независимо дали си композирал правилно или не.
относно цвета - пак си е твое решение... се пак внимавай с фона, дрехите и останалите цветни петна в кадъра, как ще градят цветната ти композиция, дали няма да са прекалено активни и да отвличат вниманието на зрителя от модела - единствения важен елемент в един портрет..
тва са мойте 5 стинки - данкаеш, че само се заяждам :)Р
п.с. аз портрети немоа да снимам, тай че думите ми могат спокойно да не бъдат земани в предвид
|
|