Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 цветовете едно към едно?
Автор: Ирка   
Дата:   13-05-04 23:49

Има ли някакъв начин да видиш истинските цветове на кадъра,който си направил-едно към едно?
Ясно ми е,че на хартиен носител са обработени,когато се сканира негатива, също може да се обработи...Но,ако негативът се сканира без обработка(възможно ли въобще нещо такова???),това означава ли,че това са цветовете,както си ги заснел?
Не говоря за цветовете,които камерата е направила,дали са реални,а след като вече са на негатив,може ли някакси да се видят реалните цветове...уфф,на мен ми звучи объркано,а за вас -не знам..[smilie2]

Отговори на това съобщение
 Re: цветовете едно към едно?
Автор: nf1   
Дата:   13-05-04 23:53

Всеки скенер възпроизвежда цветовете по свой собствен начин. Независимо от това дали си му дал стандартни настройки или не. Казваш, че и на хартия са обработени, значи явно няма начин, или поне не и такъв който да ми е известен. Най-добре си го обработи до това което искаш в PS.

Автор: GenaDP   
Дата:   14-05-04 00:52

Снимай диапозитиви бре!

Автор: terminator   
Дата:   14-05-04 09:31

А случайно да знаеш какъв е цвета на динята вътре преди да я разрежеш [smile]

Автор: asahi   
Дата:   14-05-04 09:57

Възприемането на цветовете е субективно. Ако приемем, че искаме да постигнем еднакъв цвят с този на оригинала трябва първо да определим как ще ги сравняваме. Най-добре се получава с репродуциране на тестови оригинали (специални цветни таблици) и меренето им в различни етапи на обработка със спектрофотометър в най-добрия случай. В по-лошият се мери с колориметър или денситометър. Резултатите се обработват със спец. софтуер и се генерират ICC профили, които се добавят към скенера, монитора и принтера. Цялото упражнение се нарича Color managment и е скъпо за любителски цели.
Ако приемем, че искаш да заснемеш динята от примера на терминатора трябва да се снабдиш с комплект хардуер, таблица и софтуер, например на Gretag-Mackbet. След това аранжираш обекта и осветлението, слагаш таблицата по средата пред динята и снимаш. Няма да ти напомням за правилно подбрана цветна температура на осветлението и цветна чувствителност на филма, както и за точната експонация. След като "отснемеш" таблицата без нищо да променяш я махаш и заснемваш динята. После проявяваш при старателно спазване на времена/температури/концентрации. След това сканираш негатив #1, обработваш имиджа със спец. софтуерче, генерираш профил за скенера и сканираш с него. До тук имаш точно сканирано изображение. Ако по подобен начин си направиш профил за монитора и принтера ще имаш възможност да видиш картинката с истински верен цвят както на монитора, така и на принтера (с евентуални малки недостатъци).
Айде честито!

Автор: vmk   
Дата:   14-05-04 10:11

Ей, този asahi ... Конкретно, ясно и емоционално!
Затова те уважавам:)

Автор: matasel   
Дата:   14-05-04 10:12

E te tova e profesionalen otgovor - ostava i Irka da go izpalni![smile]

Автор: asahi   
Дата:   14-05-04 10:14

You`r wellcome!

Автор: joroD   
Дата:   14-05-04 10:48

az iskam da dobavia che dori i obektivite imat harakteren "risunak", ta i te dobaviat kum cialoto show...no tiahnata namesa se broi kato "extra" :)

Автор: Ирка   
Дата:   14-05-04 11:09

Благодарско!
ама аз направо [smilie10]
Всъщност ти отговаряш на въпроса ми с тази част:"След това сканираш негатив #1, обработваш имиджа със спец. софтуерче, генерираш профил за скенера и сканираш с него. До тук имаш точно сканирано изображение". Значи имало такова животно като точно сканирано изображение,благодарение на някакво софтуерче.
Може би не се изразих правилно по-горе(повярвайте-доста се постарах!),желанието ми не беше да имам на снимка точния цвят на динята (terminator,добре,че не съм бременна,че сега вече да обикаляш по пазарите;),а точно това- да имам верните цветове от негатива.
Това, за цветовете едно към едно с оригинала,си е пълна лудост(както току-що ми потвърди и asahi[smilie3] )
И един друг извод си направих аз-репликата "Ееее,тая камера е супер-гледай какви цветове вади" си е пълна безмислица...
Айде със здраве!

Автор: Prakticar   
Дата:   14-05-04 13:02

Репликата не е пълна безмислица.
Има много кофти обективи, дето дават вяли цветове, а ако са съвсем зле може и лек цветен отенък да вкарат.

Автор: niro   
Дата:   15-05-04 10:44

Въпроса ти бе наистина за фотоленти и Гената ти отговори - снимаш с диапозитив.
Инвертирането на негатива не ти дава реални цветове - при него винаги има обработка по цветови канали, маски и т.н.

първа  назад  1     всички  напред  последна