Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Наближава пълно лунно затъмнение
Автор: markishky   
Дата:   30-10-03 15:12

Айде една тема дето не е за оценките...
На 8 срещу 9 ноември ще има пълно лунно. Ще се вижда от около 03:00 до 03:40 някъде с максимум в 03:18 часа. Луната ще е високо на югозапад. Удобно е и за снимане и за гледане... ако няма облаци. Ще е по-кратко от друг път, тъй като Луната няма да мине точно през центъра на земната сянка, а и ще е по-далеко от Земята.

Отговори на това съобщение
 Re: Наближава пълно лунно затъмнение
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   30-10-03 16:39

ще го проследя [smilie7] [smilie24]

Автор: Стефан   
Дата:   30-10-03 20:56

Тъкмо тези дни мислех да те питам как и от къде смяташ да го снимаш.
Във в-к Телескоп прочетох, че астономическата асоциация организира наблюдение в Копривщица. Няма ли случайно някой от форума който ще ходи? Освен Маркишки имаше и други които се занимаваха с астрофотография, Ronson например, сигурно има и други?

Автор: markishky   
Дата:   31-10-03 09:09

Абе той Ронсона снима от по-добро място - него не го мисля, даже малко му завиждам, че се е добрал до хубава техника, пък за снимането - пак е желателно да се ползва нещо с водене, може и грубо, но да има... в клуб "Астрономия" в Dir-a таман сега обсъждаме експозиции и пр.
Ако се работи с 800АСА при бленда 4 или 6.5 може да се мине с експозиции от около 2 секунди /или даже мисля 1!/ от неподвижна монтировка, но за по-слаби филми си трябва водене. Други идея е верижка от затъмняващата се и излизаща от сянката Луна, снимана с нормален обектив или даже нощни снимки при потъмнената червена Луна - ако изобщо тя тогава е в състояние да освети нещо... това последното по-скоро за проба!

За фокусни разстояния - 1м е добре, дори 500мм, щото тука целта не е да се правят детайлни снимки на част от Луната а да се хване цялата Луна при затъмнението.
Очаква се Луната да не потъмнее този път много при затъмнението - може би ще остане тъмно оранжево-червена, но не чак червено-кафява.

Автор: arien   
Дата:   31-10-03 14:14

Снимала съм луна с 1/250 на бленда 8 (200 ISO), и се е получавало. Що се отнася до лунно затъмнение- не знам- никога не съм имала шанса да наблюдавам. Как по- точно би трябвало да изглежда? [smilie8]

Автор: danikey   
Дата:   31-10-03 20:52

eee chakame s netarpenie snimki ... shtoto i bez tva dori vsichki da iskame niama da mozem da napravim snimki na takova zabelezitelno neshto ... BRAVO snimaite nie shte vi se kefim :)))

Автор: Ronson   
Дата:   31-10-03 21:56

Markishky, idvaj u Varnata. [smile]
Inache ot kyde smqtash da snimash?
Az trqbva da se chuq s bobo i da vidim kyde shte se instalirame i s kakvo shte snimame. Stiga da ne e mnogo studeno, shte probvam s cifrovia. No me pritesnqva bateriata da ne mu okape byrzo.
I naj-vaznoto, dano nebeto e chisto!

Автор: lukcheto   
Дата:   02-11-03 12:43

Маркишки, ти къде ще го снимаш/наблюдаваш?! Някакъв шанс някой да се присламчи и да погледа?![smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна