Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 УВ филтър на макро обектив??
Автор: batzeto   
Дата:   24-02-09 23:15

Пускам нова тема,защото писах в друга такава на различна тематика и въпроса ми остана незабелязан.

Става въпрос за протекция, но все пак има ли смисъл да се слага скъп УВ филтър на макро обектив за макро снимки?

Спрял съм се на Hoya 62mm Ultraviolet UV(0) Super Multi-Coated (S-HMC) Glass Haze, но ако има голямо значение ще взема и този 62 mm Ultraviolet (UV) Pro 1 Digital Multi-Coated Glass Filter

Какво ще ме посъветвате?

Отговори на това съобщение
 Re: УВ филтър на макро обектив??
Автор: darksorrow   
Дата:   24-02-09 23:42

да не си взимаш ув за протекция и да не слагаш излишни стъкла пред обектива, ако изрично не са ти необходими.

изцяло лично мнение това.

Re:
Автор: CanoniO   
Дата:   24-02-09 23:44

Ако снимаш край морето или в пустинята, пък обектива е скъпичък, по-добре завий нещо отпред. Но - губиш от качеството.

Дата:   24-02-09 23:48

е най-скъпия макро обектив се оказва :( и за това мисля да го пазя, спор няма за качеството.
За макро наистина ли ще оказва толкова влияние филтъра? Мога да не взимам УВ, а някакъв чист без емулсии и тогава ли ще оказва влияние?

а от посочениете въобще да го мисля ли или да стрелям смело с някакъв и каквото дойде :)

Автор: GOSPODIN   
Дата:   25-02-09 00:10

batzeto, без никакъв филтър!
Кое ти по-скъпо, окото или обектива? Не ходиш винаги с предпазни очила нали?

Автор: serjy   
Дата:   25-02-09 00:46

Без филтър [smilie24] Иначе, напълно се губи смисълът на скъпия обектив.[shtrak]

Автор: vgramatikov   
Дата:   25-02-09 01:43

Малко извън темата но все пак по нея.
Ползвам никкор 70-200 2.8 вр и не свалям УВ-филтъра.Купих го от един приятел който също не е свалял филтъра от обектива.

Филтърът е един от най скъпите на Нoya.
70-200 е остър обектив и естествено направих труда си да направя сравнение.

Този филтър от най високо качество добавя съвсем,съвсем леко омекотяване на най-финния детайл който може да се види само на 100% кроп.
За уеб,за печат реално не представлява никакво понижение в качеството на кадъра.

Това дето го говорите са пълни глупости.
Точно за скъп обектив си заслужава.
Евтиния обектив кво да го пазиш?
Но никой не иска обектив за 3000лв с надраскана челна леща нали?И за какво за да се кефя на 100% кропове (а те всъщност и така са рязки)
Мога да дам пример 100%.

Всички кадри на птици в профила ми са с УВ.
Не го свалям реално.Свалям го само за да го почистя.

Просто ако се купува филтър за качествена оптика то той трябва да е от най качествените за да няма проблем и да не обезмисля остротата на обектива.

[beer] Филтърът е Hoya pro1digital.

При макро често се налага да се вреш из клони и храсти и лесно може да цапнеш челната леща :)

Препоръчвам употребата на УВ но без да се прави компромис с цената.

Евтиния филтър маже [smilie24]

Дата:   25-02-09 01:50

пд, огромният процент от кадрите ти на птици в профила по сериозните птичарски критерии са мазни, пич.

хем тва са синигери, дето и с 85мм обектив се снимат...

но за едно си прав. едва ли е от филтъра наистина.

а пълни глупости не знам от позицията на какъв категоризираш, ама нали знаеш:

Публикацията е редактирана (25-02-09 01:51)

Дата:   25-02-09 01:56

На опитал.
Мазни са защото са кропени повечето :)
А и повечето ,не означава всички ,което ще значи ,че не е от филтъра за който става въпрос.
В темата не става въпрос за мен нали?

Що се отнася до качествата ми като фотограф :)
Заснеми остър кадър на синигер и ми го покажи.
В противен случай си замълчи.

Позицията ми е на пробвал и опитал.
Точно ти мисля ,че нямаш позиция в тази тема.
Нито снимаш птици нито снимаш макро.

Всъщност и доста от портретите ти не струват.
Спести си думите не съм сляп нито за мойте способности нито за твойте :)
НО не аз си меря оная работа тук...това си ти.

Ако имаш нещо да ми кажеш има Л.С.
А ако искаш да ми кажеш нещо в лицето цепим среща и си ти.
[smilie7]

Дата:   25-02-09 01:58

о, да, птици наистина за кеф си поцъквам, ама на макро съм тотално аут наистина, хвана ме! [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

за другото - едни стари лста имаш, не е зле да ги прочетеш. макар че си ми ясен [smilie18] [smilie18]

Дата:   25-02-09 02:02

Прати ново Л.С няма да ти паднат нежните ръчички.

Снимките ти са лишени от всякакво техническо качество.
Жалко ,че и повечето са си точно бозички :)

Креативноста не е свързана с снимки на хора със противогази,замазани снимки с кофти светлина и куп още.
Знаеш за какво говоря ;)
Когато имаш идея за следващия си кадър се замисли..дали е оригинална или интересна :)

[smilie7] Пусни и нещо за гласуване :)
Може и да направиш 10-15 рейтинг Б.
[smilie7]

Автор: iordanov   
Дата:   25-02-09 10:45

В профила ми всичко е с евтин УВ. Иначе да съм останал без обектив [smilie5] Колкото до качеството, 1-2% е разликата, т.е. пренебрежимо малка.

Автор: exile   
Дата:   25-02-09 10:48

аз, такова, шокиран съм. не, възхитен.

пд.

ти си най-веселото нещо, което е раждал фото форум през цялото ми пребиваване тук.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   25-02-09 10:53

iordanov, pd- никога не съм ползвал УВ филтър за 28 години интензивно снимане , но нямам надраскан обектив. Никой уважаващ себе си професионалист не снима с УВ постоянно. Поставянето на капачката на обектива е достатъчно за да се пази челната леща.

Re:
Автор: danbi   
Дата:   25-02-09 10:55

Аз на 60мм AF-D макрото не слагам никакви филтри, даже и сенник не му слагам. Досега не ми се е случвало да успея дори да пипна челната леща, толкова е навътре. [smile]

Филтрите влошават качеството. Който каквото ще да ви приказва. И най-скъпите филтри влошават качеството.

Проблема не е само в остротата, там да речем има филтри, които ако поддържаш добре (а това изключва да седят нон-стоп завинтени на обектива) няма да влошат остротата забележимо.

Но дори и най-добре просветлените филтри докарват един куп бликове (които често се виждат като влошаване на остротата, впрочем :)).

УВ филтър за макро.. освен ако не снимаш някъде с много УВ светлина [smilie5] няма никакъв смисъл. Ако ще е за да пазиш челната леща, то по-добре е филтъра да не е безумно скъп. Все ще правиш компромис.

Автор: Stoyan_5   
Дата:   25-02-09 11:03

darksorrow написа:

> да не си взимаш ув за протекция и да не слагаш излишни стъкла
> пред обектива, ако изрично не са ти необходими.
>
> изцяло лично мнение това.
----------------------------------

Подкрепям с 2 ръце.
Всяко допълнително стъкълце влошава нещата при това доста забележимо ...

Re:
Автор: deniac   
Дата:   25-02-09 11:08

Ами не е много ясно дали добре просветлен филтър ще си проличи на макро снимката.

Като снимам зверове насекоми винаги слагам филтър отпред, не искам някоя оса да ми оцапа челната леща с отрова [smilie5]

Ето това е с Hoya Pro1 digital филтър (кликни на линка за по-голям размер):

http://212.36.3.59/site_pics/174/e_1225041659_IMG_3898-1-1.jpg

Re:
Дата:   25-02-09 11:24

е аз поръчах един Hoya Ultraviolet UV(0) Super Multi-Coated заедно с 105мм макро, пък не е задължително да го държа постоянно пред обектива, прави сте! За себе си ще направя тест за да видя каква е разликата с и без филтъра и ако е така задоволително качеството както при Про 1 филтъра от горния пример, то може и по-често да го оставям на обектива. Мерсаж!

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   25-02-09 12:03

deniac написа:

> Като снимам зверове насекоми винаги слагам филтър отпред, не
> искам някоя оса да ми оцапа челната леща с отрова [smilie5]

Вардаааа! Петъкът иде в сряда!

А може би ще надраска челната леща и с жилото, а?!?

Публикацията е редактирана (25-02-09 12:06)

Re:
Автор: deniac   
Дата:   25-02-09 12:17

El_Fuego, голяма тръпка е снимането на оси!
Преди като си навирах апарата заедно с муцуната ми залепена за визьора в осило, нямах инциденти. Предпоследния път, след като вече имах тяло с лайфвю и си виках "Ех, няма страшно вече..." една ме изпраска по пръста [smilie9]

Иначе бягането от раздразнени оси е много "мъжествено" преживяване [smilie18]

http://212.36.3.59/site_pics/183/n_1208099144_IMG_8481_ed_950_2.jpg

Re:
Автор: El_Fuego   
Дата:   25-02-09 12:22

Филтър на макрообектив препоръчвам само при снимане на мравки (могат да изпръскат лещата с мравчена киселина, което надали ще се отрази благотворно на покритието й), бръмбари бегачи (пръскат с неприятни химически смеси от задника, някои доста надалече) или други добитъци, имащи навика да се отбраняват с химикали при притесняване.

Автор: iordanov   
Дата:   25-02-09 12:23

ГОСПОДИН, с капачка на челната леща доста зор ше направиш снимка, различна от тъмно-черен правоъгълник. Шегувам се, да не се ядосаш сега. Понеже снимам основно макро, държа на думите си. Има една уговорка, снимам по полята и реките и то от ръка. Има прах, има кал, има роса, има полен, има тръне, има търкаляне, и ако трябва и за обектива да мисля става дълга и широка. Знам какво представлява филтъра след една екскурзия /зверски окъкан/. Има и по някой блик, който за 30 секунди се маха в шопа.
Не се губи детайл, гледам си снимките на 100% кроп и ако нещо не ми хареса изчезва моменталически. За да подкрепя тезите си - тук [smilie5].

Автор: landstar   
Дата:   25-02-09 14:20

Вземи по-скъпия, без значение от обектива - даже на по-калпав обектив, по-малко ще пречи. Вярно, цената е бая, ама имам два и не се оплаквам.

Автор: Пешо   
Дата:   25-02-09 14:33

OWNED[smilie24]

Re:
Автор: zaiko   
Дата:   25-02-09 14:40

Имам 1 скъп обектив, на който още при купуването му сложих едно B+W MRC F-Pro. Нямам оплакване от остротата, но специално за вас може да направя една проба, да видим дали ще има разлика [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »