Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ? за Печата и подготвянето на снимките
Автор: magnifico   
Дата:   18-02-09 14:41

Та ако има някаква рецепта по която да мога да знам, че това което виждам на монитора си, ще излезе и на печата същото или поне ще се доближава, направо ще се родя... защото е голяма мъка, поне за мен. Печатам, цветовете не са същите... по-топли стават.
Общо взето, печата ми е доста непонятен... ако имате опит с това, споделете как да се науча [smile]
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: ? за Печата и подготвянето на снимките
Автор: ALBIREO   
Дата:   18-02-09 14:43

Калибрирай [smilie24]
Монитор + принтер. [shtrak]
За монитора - asahi.
За принтера - GenaDP.

Дата:   18-02-09 14:47

Значи аз монитора ще го калибрирам, ще се уреди.
Не печатам на собствен принтер, печатам при Деков. Нямам никакви забележки, супер ги изкарва снимките, но аз мойта задача трябва да съм си изпълнил преди да ги дам. В този ред на мисли, като калибрирам монитора си, трябва да имам и някакъв профил или нещо подобно спрямо машината му, според който да знам как изкарва цветовете. Поне така знам, но нямам представа как се работи с тия неща [smilie2]

Автор: asahi   
Дата:   18-02-09 14:47

Никсъна и синтезиса скоро правиха курсове по въпроса. Който е ходил да провери.

Автор: ALBIREO   
Дата:   18-02-09 14:53

Ам питай Деков. [smilie5]
Друг вариант - отиваш и пускате проби, докато не ти се хареса крайният резултат. Когато докарате желания цвят - запиши си корекциите и следващия път когато печаташ - уточнявай, че искаш с тези корекции.

Файловете задължително в sRGB. [smilie24]

Автор: thefly_   
Дата:   18-02-09 15:19

asahi - гугъла на ФФ [smilie24]

и в случая е отново прав: курса на никсъна е добра база да поработиш по въпроса.

между другото - "гуру" вече не трябва ли да се трансформира в "гугъл"?

Автор: ivodam   
Дата:   18-02-09 19:45

Ми Деков дава и цветен профил на машината, ако искаш и знаеш как да го използваш. Аз също печатам при него и по принцип нямам забележки, с изключение на това, че сега напоследък като пуснах някои неща, ми излязоха доста по-тъмни, отколкото на монитора. Но това не е забележка към ателието де, трябва да разбера къде е проблемът при мене по-скоро.

Автор: GenaDP   
Дата:   18-02-09 21:34

Калибрирай си монитора, вземи си профила на машината, и научи какво значи "soft proofing".

Иначе, даже чисто теоретично, това което виждам на монитора си, ще излезе и на печата същото в повечето случаи няма как да се постигне.

Публикацията е редактирана (18-02-09 21:36)

Автор: aliengg   
Дата:   18-02-09 21:45

Лелеее, по тая тема романи могат да се напишат...[smilie7]

Автор: C41   
Дата:   18-02-09 22:04

Едно време, бях копист. Настройвах си машината, оправях си снимките, копирах си...
[smilie21]
Вече не съм копист и не копирам снимки.
[beer] [beer] [beer]

Дата:   18-02-09 22:31

GenaDP, мерси за насоките [smilie24] [beer]

Автор: aliengg   
Дата:   18-02-09 22:38

http://www.darganov.com/articles/kakvo-tsvetno-prostranstvo-da-izpolzwvam-srgb-ili-adobe-rgb-140.htm...

[shtrak]

Дата:   18-02-09 23:16

aliengg,
запознат съм с информацията, която е публикувана в тази статия.
Това което трябва да направя е да си калибрирам монитора и да разбера какво да правя с профила, който ще взема от фотото, в което ще печатам. Естествено и Soft Proofing-a да разуча, защото общо взето имам бегла представа, което никаква работа не ми върши [smilie3]
Бе цялата работа е, че фотографията е изкуство, което трябва да се гледа на хартия. За това се активизирам тука да понауча това-онова за този процес, та резултатите да са задоволителни, а не разочароващи [smile]
[beer]

Автор: maksym   
Дата:   18-02-09 23:16

На монитор вера нямам [smilie18],
както и да е...
по темата:
монитора работи в РГБ-цветно пространство
принтерите в ЦМУК такова, има и такива който работят и в РГБ, ама са броят на пръсти [smilie5] (това е първия проблем)
втория е, че ИЦЦ-профилите на монитор и принтер са различни...
има и ред други причини...
бих Ви посъветвал да си направите тестов файл, които да копирате (принтирате), и по този този начин да си направите евентуални корекции в цветовете [smile]
Надявам се да не съм бил досаден в обяснението си, но това си е Голема наУка [smilie5]

Автор: landstar   
Дата:   18-02-09 23:37

магнифико, таман ме хвана като давам рецепти: не си барай сам снимките, дай ги на деков в оригинал - да се опрвят.
От личен опит - по- се получава! ЩЕ се изненадаш.

Автор: maksym   
Дата:   19-02-09 00:07

Г-н Магнифико, профилирането на Вашия монитор е еднократно действие, а монитора остарява [smilie11]
профилирането на принтера по закон се прави за различни видове хартии-гланц, мат, файн корн, различни марки хартии [smilie11] , ИЦЦ-профила при принтиране контролира линеаризация, лимитиране на ЦМУК мастила и др.
ИЦЦ-профила на монитора контролира контраст, яркост и РГБ цветове т.н.
Ако под по-топли цветове разбирате тоналности "избиващи" в жълто и магента, то сте на прав път [smilie24]
Предпочитам аз да си контролирам процеса, затова ми е затворен [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »