Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимки с микроскоп
Автор: emilliano   
Дата:   09-02-09 12:57

Та реших, че ми се снима с микроскоп. Така възникна и проблемът с адаптера. Попитах Слав и той каза, че може да го направи, стига да има чертеж и ме посъветва да се допитам до вас. Аз открих този сайт, който може да се окаже полезен - http://www.truetex.com/micad.htm
. Но въпреки че ми се изясниха някои принципни неща други ми останаха неясни. Първо да кажа, че трябва да се закачи към окуляра, защото няма специално място за камери. Като се има предвид, че става въпрос за ДСЛР, към резбата на обектива ли трябва да се свърже или директно към камерата? И необходимо ли е в самия адаптер да има оптичен елемент? Общо взето освен диаметъра на окуляра и това, че ми е 4/3 апарата има ли нужда от някаква допълнителна информация? Ако някой се е сблъсквал с нещо подобно или просто мисли, че може да даде акъл, ще съм благодарен. [smile]
П.П. Намерих само една стара тема за микроскопи във форума, в която съвета беше да се махне обектива и да се центрира някак си апарата на статив. Ама при положение, че ще се фокусира с лайв вю-то и огледалото ще е вдигнато през цялото време, няма ли да се напълни всичко с прахоляци?

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки с микроскоп
Автор: PeterPAN   
Дата:   09-02-09 14:24

Стоев беше снимал така питай него ;)

Автор: adutsov   
Дата:   09-02-09 14:38

Обърнете се към инж. Леонид Уваров оптоинженеринг(май се казваше), намира се до оптомеханичния завод, индустриална зона Опълченска. Прави така наречените триноколярни наставки на микроскопа. На третата е байонета за СЛРа.Трябва да се остави и тялото за малко за да се напасне фокусната равнина спрямо отстоянието от матрицата. Иначе се продават микроскопски дигиталки които се набиват в окуляра.http://uvarov-optics.com/bg/contacts.html

Публикацията е редактирана (09-02-09 14:39)

Дата:   09-02-09 15:11

adutsov, благодаря! Обадих се във фирмата, но те май се занимават с по-сериозни работи отколкото на мен ми трябват. Тези микроскопи, за които аз питах не може да им се изведе изход за камери, а приставката за окуляра била сложна, с оптични елементи и ще е неоправдано скъпо за моите цели. Значи излиза, че на мен ми трябва нещо, което просто да държи апарата за окуляра на микроскопа и да го изолира от външна светлина и прах. Или да взема накрая да пробвам с един Индустар 50/3.5, на него челната му леща е колкото на сапунерка.[smile]

Публикацията е редактирана (09-02-09 15:12)

Автор: adutsov   
Дата:   09-02-09 15:15

На мен ми поискаха към 600 лева за наставка за бинокулярен биологичен микроскоп с байонет за никон. http://www.nfsbg.com/main.php?module=content&cnt_id=1

Тук има камери за окуляр, не знам цените.

Автор: boncho_marinov   
Дата:   09-02-09 15:56

Може пък да ти е полезно:
http://www.funsci.com/fun3_en/upic/upic.htm

Автор: darksorrow   
Дата:   09-02-09 16:33

сега се разрових малко, понеже принципно се интересувам.

накратко казано - най-лесният и бюджетен начин, който виждам,е да си намериш микроскоп с Т-маунт и после такъв адаптер към твоята система. не разбирам от физика и оптика дотолкова, така че може съвсем спокойно да греша, обаче при този случай няма оптика в адаптера, което според мен е плюс.

Автор: chris73   
Дата:   09-02-09 23:58

Всъщност какво е увеличението на микроскопа ти и какво увеличение всъщност ти трябва?

Автор: d256h   
Дата:   10-02-09 07:56

emilliano, просто не си имал късмет в търсенето. Преди време, като бях се запалил пи снимки с микроскоп постепено събрах 3 микроскопа. Въпроса е какво ще снимаш точно, дали биологични препарати, дали силикати, дали други неща.. Както при фотографията и при микроскопията съществува голям проблем с осветлението. Повечето микроскопи ставащи за снимане имат собствени светлинни източници, които по правило са скъпи и редки. Доста полезни за фотография (поне за мен) са петрографските или микроскопите за дефектоскопия. Те имат по-малки увеличения, но изображението, което се получава е много по интересно.

На пролет, ще организираме в София, в някоя градинка, разпродажба на разни фотографски джаджи и вероятно там ще искарам и някой микроскоп. Присъединяването на камера към микроскоп става лесно, просто не си попаднал на читав адаптер. Не давай да ти правят по поръчка, има купешки, които са идеални за целта и не струват много пари. Обикновено пръстените за присъединяване вървят, като приставка към призмената глава на микроскопа и най-често са 39мм. Така може да комбинираш с адаптер за 39мм или 42мм и камерата си ляга точно без самоделни изпълнения. Адаптера за окуляр на ГДР също става и то с успех, но камерата не трябва да е голяма или тежка. Опитай се да си намериш оригинални присъединителни пръстени!

Дата:   10-02-09 12:42

d256h, благодаря на теб и останалите, които писаха. Отново благодарение на форума намерих това, което ми трябва (дано да е така както си го представям). Ще снимам основно хистологични препарати, свързани с упражненията ми в университета.

Автор: paparazzo   
Дата:   10-02-09 17:03

emilliano ако наистина ти трябва за няколко изпита земи от някой телефон с хубава камера снимай там 70-80 препарата и това е
ако ли просто за кеф ще го правиш зимай адаптера ...
аз утре имам изпит по Цитология Хистология и Ебриология .... втръсна ми от микроскопи... айде успехи !!!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »