Автор: icikonti
Дата: 04-02-09 09:21
snooper - не смятам, че Форте бяха зле на хартия и филми.Вярно е обаче, че не съм пробвал филмите им, но пък хартията им по качество не се отличаваше от тая на Кодак.
Миналия януари Форте затвориха, даже и сайта им го махнаха.
Като споменем и, че Кодак си изнесе преди 3-4 години линиите за хартиите в Китай, трагедията с хартията стана пълна.Адокса започнаха от миналата година производството на старата поликонтрастна хартия на Агфа.Както те твърдят, първо пробно производство, а после и големи формати.Писах им и те ми пратиха десетина бройки от тестовата хартия.Не е лоша....!
В крайна сметка ще останат два вида производители - първия ширпотреба /китайските/ и вторите бутиковото производство на малки и гъвкави фирми /скъпи единични серии със специални емулсии/.Мастодонтите вече затвориха...
Аз в момента съм на тая тема /с покупката на хартия/ и виждам голям зор с намирането на голям формат и с вид на покритието.Илфорд въобще няма какво да ги обсъждаме- качеството е космическо, а цената по три!!!
Гледам, че хартиите се търсят, дори и в ибей се купуват доста.Вероятно ще ги има и за в бъдеще, но цената им ще расте.
От Н.Г. и Фома дигнаха цените, до колкото знам с около 6%....
|
|