Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 СБОГОМ FORTE
Автор: fotorafi   
Дата:   03-02-09 14:47

Приятел-фотограф от Унгария ми съобщи неприятната новина. ЗАВОДЪТ ЗА ФОТОМАТЕРИАЛИ
FORTE - преустановил производството на черно-бели филми, хартии и химикали.[smilie2]
FOMA засега продължава да произвежда,като през януари и юли повишава всички цени с 10-15%[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: СБОГОМ FORTE
Автор: Shri   
Дата:   03-02-09 14:56

Who cares...[smilie18]

Автор: ivanino   
Дата:   03-02-09 15:02

rafi, така не се пише заглавие за подобна информация !!!
Помислих, че колега е умрял...!!![smilie9] [smilie9] [smilie9]

Автор: sauron69   
Дата:   03-02-09 15:03

Уф, и аз така се стреснах[smilie2]

Автор: ivanino   
Дата:   03-02-09 15:04

... и трябва да има запетая след "СБОГОМ"...![smilie7] [smilie25] [smilie6]

Автор: ivansky   
Дата:   03-02-09 15:10

то някои не знаят и фотохартия какво е :)

Автор: nikola_bathory   
Дата:   03-02-09 15:11

Чао!

Автор: CanoniO   
Дата:   03-02-09 16:47

Същата тема, точно за Форте, я имаше преди повече от година.

Автор: CanoniO   
Дата:   03-02-09 16:58

Кажи на приятеля-фотограф от Унгария да чете всички форуми [smilie5] [smilie5] [smilie5] :

http://www.apug.org/forums/forum172/35526-forte-stop-its-production.html

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1000&message=21653931

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=818025&t=818025&phorum_uriauth=

Автор: asahi   
Дата:   03-02-09 17:04

Картите с памет обаче падат.

Автор: caro-anton   
Дата:   03-02-09 18:47

Форте и Фотон са купени от Фома и просто Фома се отказа да се занимава с Форте.
Нищо не е станало.
Колко от вас са копирали на хартия Форте или са ползвали хартията им за принтер?

Автор: miton   
Дата:   03-02-09 20:52

Това преди 30г. се казваше Фортепан..., същото ли е?[smilie11]

Автор: snooper   
Дата:   04-02-09 00:44

Форте и без това не бяха сред качествените материали, на пазара има място само за добрите [smilie3] А и Асахи правилно е отбелязал...

Автор: apollo   
Дата:   04-02-09 00:51

asahi написа:

> Картите с памет обаче падат.

Ми как, днес ги гледам на едни смешни цени... еххх не е като едно време когато една карта памет струваше колкото половин сапунерка [smilie18]

Автор: feon   
Дата:   04-02-09 01:18

Форте имаха едни от най-прекрасните хартии за лит - Бромофорт и фортезо! Прекрасни!! Но както и да е, да се надяваме, че някой ден адокс ще подпочнат и тях, както стана с агфа хартията..

Да живей ADOX и FOMA.....
Автор: icikonti   
Дата:   04-02-09 09:21

snooper - не смятам, че Форте бяха зле на хартия и филми.Вярно е обаче, че не съм пробвал филмите им, но пък хартията им по качество не се отличаваше от тая на Кодак.
Миналия януари Форте затвориха, даже и сайта им го махнаха.
Като споменем и, че Кодак си изнесе преди 3-4 години линиите за хартиите в Китай, трагедията с хартията стана пълна.Адокса започнаха от миналата година производството на старата поликонтрастна хартия на Агфа.Както те твърдят, първо пробно производство, а после и големи формати.Писах им и те ми пратиха десетина бройки от тестовата хартия.Не е лоша....!
В крайна сметка ще останат два вида производители - първия ширпотреба /китайските/ и вторите бутиковото производство на малки и гъвкави фирми /скъпи единични серии със специални емулсии/.Мастодонтите вече затвориха...
Аз в момента съм на тая тема /с покупката на хартия/ и виждам голям зор с намирането на голям формат и с вид на покритието.Илфорд въобще няма какво да ги обсъждаме- качеството е космическо, а цената по три!!!
Гледам, че хартиите се търсят, дори и в ибей се купуват доста.Вероятно ще ги има и за в бъдеще, но цената им ще расте.[smilie24]
От Н.Г. и Фома дигнаха цените, до колкото знам с около 6%....

Автор: MauMyHa   
Дата:   04-02-09 09:25

той колега не е напуснал тзи свят но, колко работни места са упостели.... [smilie10] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: alsash   
Дата:   04-02-09 12:34

бъркайте емулсия....другото е джам!

Автор: icikonti   
Дата:   05-02-09 09:33

На някой да му е останала някоя поликонтрастна над 30/40 ???Комисионера на Фома, ми каза, че доставката ми ще стане най-рано 15-20 март.Това са смешни работи, щото ако се вземе същата хартия от http://www.fotoimpex.de/
,ще ми пристигне на адреса до 10 календарни дни.Пробвал съм го....[smilie10]

Автор: Galina   
Дата:   05-02-09 12:23

Snooper-e, чуваш ли се??? Forte правят едни от най-добрите хартии...недоумявам [smilie10]

Автор: fotorafi   
Дата:   06-02-09 03:26

Хартиитем на ФОРТЕ, бяха по рецептите на КОДАК. Едни от най-хубавите!! Имаха различни градации и една Супер Харт- много контрастна за тънки негативи. Интересното беше,че ВРЕМЕТО ЗА ПРОЯВЯВАНЕ НА ФОРТЕ БЕШЕ ЗАВИШЕНО до 8-10 минути и ПРАВИЛНА ЕКСПОНАЦИЯ СПИРА ПРОЯВЯВАНЕТО. Всички други хартии след 2-та минута проявяване започват да жълтеят. А ФОРТЕ беше богата на сребро:черното наситено, бялото чисто бяло и богата гама на полутонове. Свидетел съм на случай: един стар майстор- фотолаборант Павел Гергишанов работеще на ФОРТЕ гигантофотографии 2/3 метра,4/6 метра и т.н. На ролна хартия с ширина на ролката 1,10 м. Не му става снимката/ 2 на 3 метра! Върти ролката и спира проявяването,снимката е светла. Запали си цигара,заряза ролките в голямата вана 1,8/2,2 метра и излезе да си купи баничка. Върна се след 20 мин. завъртя веднъж ролките и видя, че снимката е готова за фиксажа.[shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »