Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Стари vs нови обективи..
Автор: d256h   
Дата:   03-02-09 21:04

Личното ми мнение е, че новите обективи на цифраците са равни или по-добри от аналогичните им при филмовите камери. Под 'аналогични' имам пред вид по отношение на цена и клас/предназначение. Вероятно този напредък на оптиката в наши дни се дължи, на новите технологии, асферични лещи, ED лещи и разните им нови названия, които премахват в голяма степен паразитната рефракция и други аберации..

Вие ще споделите ли това мнение или смятате, че старите обективи от лентови тела са по-добри оптически?

Отговори на това съобщение
 Re: Стари vs нови обективи..
Автор: vgramatikov   
Дата:   03-02-09 21:08

Редно е да са по добри.Новите технологии са по прецизни.
Да не говорим за стабилизации ,аф мотори и тнт.

Естествено издънки винаги има :)
Както и изключения от правилото.

Също е сигурно ,че има класики от едно време в които нито един нов обектив няма да се превърне колкото и да е добър.

Просто магията от миналия век я няма във много съвременни неща....
Всичко става масово и това убива.

Остава само таланта и личноста които винаги ще са рядкост и ще са уникални :) и все така ще са на мода [beer]

Публикацията е редактирана (03-02-09 21:08)

Автор: J0R0   
Дата:   03-02-09 21:14

Какво е "добри"? Ако това не се дефинира, всичко останало са празни приказки.

1- Цветопредаване
2- Острота
3- Конструкция и изработка
4- Светлосила
5- Липса на аберации, винетиране и вътрешни отражения
6- Бързина на фокусиране
7- Ударо и водоустойчивост
8- Тегло и размери
9- Рисунък на изображението
11- Цена
12- Друго нещо

Има стари обективи които по определени показатели превъзхождат новите, както и нови обективи които по определени показатели превъзхождат старите.

Автор: pc_genius   
Дата:   03-02-09 21:15

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: slivenski   
Дата:   03-02-09 21:16

Ако новите технологии бяха съчетани с контрола по качеството на старите... Ех... [smilie21] [smilie21]

Автор: nodoubt   
Дата:   03-02-09 21:27

2.острота
4.рязкост

[smilie11]

Автор: Георги   
Дата:   03-02-09 21:35

злите езици твърдят че FD 85/1.2 е по-добър от EF 85/1.2 и много по-добър от EF 85/1.2 II

мяркал съм същото и за FD 200/1.8 и FD 300/2.8, ама не от хора които познавам и които имат лично наблюдение

[smilie2] [smilie5]

Re:
Автор: dimi2007   
Дата:   03-02-09 21:39

Георги,

Цайса на 1.2 е по-добър от трите...така казват и добрите и злите езици....[smile]

Автор: danbi   
Дата:   03-02-09 23:05

Моята най-голяма претенция към старите обективи е, че вече няма откъде да се купят. [smilie5]

Автор: muu   
Дата:   03-02-09 23:37

а, има , има... [smilie3]

Re:
Дата:   04-02-09 07:46

Жоро, за мен най-важни качества на обективите са острота и липса на аберации. Естествено обективите, за да са сравними трябва да са в един и същ потребителски и ценови клас...

Дата:   04-02-09 08:29

>>> Естествено обективите, за да са сравними трябва да са в един и същ потребителски и ценови клас.

защо бе? ако не са в един потребителски клас не може да снимаш едни и същи мотиви ли, и да сравняваш качествата на снимката?!? значи не може да сравним примерно никора 85/1.8 с никора 85/1.4 , защото не са в един и същ потребителски и ценови клас, така ли? [smilie10]

я мислете малко преди да пишете[smilie3] [beer]

Автор: didesignbg   
Дата:   04-02-09 08:44

Или пък да сравниш изработката на 20 годишен 85/1,8 със тази на сегашен 85/1,8, а това хич няма да е най-фрапиращия пример.

Дата:   04-02-09 08:50

ма и 30 годишен... [smilie5]

Автор: next_time   
Дата:   04-02-09 08:54

Или да сравниш нов планар за Никон от 1000лв със стария планар за Контакс от 200лв

Автор: MauMyHa   
Дата:   04-02-09 09:03

Доволен съм от ТАИР-3 300/4.5 ама не става за клончета много лилавеят. Абе друго си е новото [smilie21] Търся спешно дарения за никкор 300/4 и 70-200/2.8 [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [beer] [beer] [beer] [thankyou] [thankyou] [thankyou]

Re:
Дата:   04-02-09 09:13

muu, преди да пишеш вникни в писаното от другите! Основно правило е, че се сравняват сравними неща. Иначе по твоята логига ще трябва да поставяме допълнителни, дълги описания на граници за сравнение. Ако трябва да следвам логиката ти спокойно ще сравня накой специален, лабораторен обектив за 300000 долара с някой китак за 200 долара и ще изпиша 10 страници безсмислени изводи по сравнението...

MauMyHa, и аз съм на мнение, че доста 'стари' обективи куцат по отношение на цветните аберации. Забелязал съм също, че много от тях проявяват 'ефект на мъгла', който за някои колеги бил 'приятна мекота за портрети'.. въпрос на предпочитания.

При новите евтини обективи поне са намалени цветните аберации спрямо старите обективи..

Публикацията е редактирана (04-02-09 09:21)

Дата:   04-02-09 09:24

Стария никкор 80-200 2.8 е много близо до новия 70-200 2.8 вр :)
Дори според някой ревюта е малко по остър на 2.8
Новият има стабилизация някой подобрения в конструкцията и общо е с една идея по остър,особено на бленди след 2.8 и в дългия край [smilie24]

Извода е ,че новия е доста по добър.
Но цената му е двойна....

А кажете сега кой е по добър [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Някой ще каже...не са в един ценови клас...
Може би някой ще изтъкне ,че 80-200 си заслужава повече парите...

А ся... [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Re:
Дата:   04-02-09 09:28

Ето това е дилемата, добър въпрос !

Автор: pc_genius   
Дата:   04-02-09 09:32

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: MauMyHa   
Дата:   04-02-09 09:36

Въпрос на приоритети. Аз кат нямам на тялото моторче разбирасе че ще взема 70-200 [smilie18] Доволен съм от ТАИР-3 и от Юпитер 21 200/4. Щото ми ги подариха и мога да снимам от далеч все още ги тествам. Абе друго си е дългофокусното(но не това е темата) [smilie21] Пак опираме до приоритети. Аз нямам пари за по хубави и съм доволен на старите обективи. Имам доста сполучливи снимки. Вярно че сам на режим M но, това не ме плаши свикнал съм [smilie25] [smilie6] . Последната ми снимка е с ТАИР-3 и като гледам аха да ме изкарат на "Страницата на позора" [beer] [beer] [beer] [thankyou] [thankyou] [thankyou]

Автор: Георги   
Дата:   04-02-09 09:36

pd новия 70-200 който никон ще пуснат бог знае кога ще е най-хубавия 70-200 [smilie18] [smilie10] [smilie5]

Дата:   04-02-09 09:41

Сигурно... :) [smilie18] [smilie18] [smilie18] Ако е 4к лева благодаря...

Автор: J0R0   
Дата:   04-02-09 09:58

Автор: d256h
Дата: 04-02-09 07:46

Жоро, за мен най-важни качества на обективите са острота и липса на аберации.

OK, ама за мен примерно са важни други неща.
Кел файда че ти е супер остър обектива, когато пластмасите му хлопат и луфтовете му са толко големи, че от 10 снимки на 8 фокусът ти не е там къдего си го сложил.

Отвори photozone.de, поразгледай тестовете и ми кажи, защо има обективи с по-голяма рязкост тамън десетина пъти по-евтини от по-меките им събратя.

Тамрон 17-50/2.8 е доказано по-рязък от Никор 17-55/2.8, на всички бленди и по цялатата дължина на вариото, а е 4 пъти по-евтин. Дали е само заради марката?

Дата:   04-02-09 09:59

Тамрон 17-50/2.8 е доказано по-рязък от Никор 17-55/2.8, на всички бленди и по цялатата дължина на вариото, а е 4 пъти по-евтин. Дали е само заради марката?

[smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »