Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 "Сигмаджии", дайте малко съвети...
Автор: apollo   
Дата:   17-02-08 21:51

Интересува ме най вече динамиката на апарата. Разширението на динамичния диапазон в каква посока е/както при Фуджи при светлите тонове или и при тъмните/.
Другото което ме интересува е как се справя с цветовете и точността на автофокуса!

Размер на буфер, кадри в секунда, времена за запис, както и шум на високи чувствителности не ме интересуват/за това вече си имам друг апарат/.

Всъщност това ще е второ тяло/природа и пейзаж/ като визирам най вече SD10, който евентуално ще го търся втора ръка... но при условие че DP1 се издъни като обектив или цена [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: "Сигмаджии", дайте малко съвети...
Дата:   18-02-08 00:24

Май "нема никой" [smilie10] [smilie8]

Автор: ecobo   
Дата:   18-02-08 01:00

ДП1 ще е около 750 еврона

Автор: Георги   
Дата:   18-02-08 01:08

най-добре питай жоро защо махна сд10 и си купи пентакс [smilie8]

Re:
Автор: J0R0   
Дата:   18-02-08 09:11

Снимах със Сигми 9 и 10 повече от 3 години.
Чудесен апарат, ако имаш здрави нерви.
Предимства: няма друга такава картинка, висока динамика, плътен и наситен цвят. Изображението е като от филм. Супер интуитивен и добър софтуер за обработка, с който стават чудеса направо.
Недостатъците: бавен, мърляв и неточен АФ (особено при по-слаба светлина). Гълта ток като бойлер, снимаш 10 снимки и трябва да сменяш батериите. Шум на високо ИСО.

Като цяло апарата е супер за пейзажи и студио и не става за по-динамична работа.
Дано при 14-ката да са пооправени нещата.

Автор: sims4321   
Дата:   18-02-08 10:20

Здравей, ползвам SD9 (от JORO го взех) и миналата година взех от IDS SD14 - по отношение на качествовот на снимките - JORO го е написал много добре, относно AF - SD9 е бавен с обикновени обективи при лоша светлина, SD14 се справя добре, ако ползваш с HSM обективи - става още по-добре. По отношение на ISO - SD9 - ISO 100, SD14 ако си играеш с настройките може и ISO 1600 - иначе ISO800 - става като дадеш +0.7 или +1 компенсация . С батериите проблема се решава като вземеш Lithium-ion- и - има за SD9 , а SD14 e само с такива - с едно зареждане правя около 150 снимки с SD9 и 130-140 с SD14 (но при него ползвам 18-200 OS , и по-бързо свършват). При добра светлина не съм видял друг апарат да извади по добри снимки. SDx са направени за хора , които обичат фотографията (рисуване със светлина). [smile]

Дата:   18-02-08 12:42

Благодаря ви за мненията [smile] [smilie24]

Всъщност досега гледах малко несериозно към триизмерното усещане в снимките на Сигмите... обаче няколко примера просто ме разбиха! Дали е заради високата рязкост на ниво пиксел или друго не знам но просто обектите на различен план изпъкват много по отчетливо като възприятие за разстояние [smilie24]

В момента съм с Канон 30Д но дори и със 17-40Л/за мен много добра комбинация за доста различни цели/ не само като динамика издиша но и нещо в предаването на цветовете и дълбочината на картината не ми е присърце/говоря специално когато снимам природни сцени/ [smilie8]

Ето тази снимка ми направи силно впечатление:

http://www.steves-digicams.com/2003_reviews/sigma_sd10/samples/IMG09768.jpg

... обърнете внимание на двата знака/начинът по който просто изпъкват спрямо задния план... при същия кадър от други ДСЛР-и това далеч не е така, да не говорим и за чистотата и рязкостта на детайлите в целия кадър/[smilie24]

JORO и sims4321... при по слабо осветление/по рано сутрин, късен следобед и привечер/ тоест при ниско слънце автофокусът създава ли проблеми с точността си?! [beer]

Автор: carl_cox   
Дата:   18-02-08 13:31

apollo, от снимките които съм гледал из нета с SD14 ми е направило най-силно впечатление, че Foveon сензора два страхотна 3Д визия, както и много приятни цветове и преходи между тоновете, особено при добро осветление [smile]

снимките имат детайл без да изглеждат шарпени. според мен, цветовете понякога отиват към cyan, но този "недостатък" ми харесва :)

май най-важното е, да се конвертират RAW файловете с фирменият сигма софтуер, защото другите конвертори понякога дават по-силен цветен груб шум - някак парцалив...

ревюто на проф.Абаджиев в DPV на SD14 дава чудесна представа за силните и слаби страни на камерата.

а сега чета, че от сигма са пуснали и чисто нов фърмуеар [smile]

Автор: loki_in_disguise   
Дата:   18-02-08 20:32

Лично аз смятам, че това е следващия ми апарат.
Гледах какви ли не, но този наистина ме впечатлява. Видимо по-различно качество. Като че, усещането му за цветовете е точно по мой вкус. Новак съм и все още карам предимно на усещания. [smilie8]
В Япония ли се прави?

Дата:   18-02-08 20:37

При ниско слънце SD9 се бави, SD14 - не съм забелязал (ама той фокусира доста добре и при лоша светлина), а за 3D си прав - съвета ми е да заложиш на SD14. Успех [smile]

Дата:   18-02-08 20:45

Да - само в Япония, както и всичко друго на SIGMA. Ако ти трябва повече инфо icq:286968347

Автор: loki_in_disguise   
Дата:   18-02-08 21:19

Благодаря ти, sims4321!
Ще се консултирам с теб със сигурност. Аз съм най-лошия вариант, новобранец, който до сега е бил само пред камерата, който няма идея какво, по дяволите, е диафрагма (без да се брои онова, с което дишам правилно), но е ужасно претенциозен снимките, които прави да са чууудни! [smilie7]
До колкото разбирам, за сега избора ми е доста правилен.
Абе, човек трябва да си се доверява на усещанията.

Автор: exo99   
Дата:   18-02-08 21:30

За интересуващите се - имам два автофокусни обектива "СИГМА" на сигма байонет за Сигма апарати. [smile] Единият е ДЛ 75-300, а другият АПО 70-300.
0885 357719

Автор: SLR   
Дата:   18-02-08 21:32

От казаното по горе от Жоро, че "няма друга такава картинка, висока динамика, плътен и наситен цвят. Изображението е като от филм", стигам до извода че май е най-добре човек да си снима природа и пейзаж на лента[smilie8]

...особено ако тепърва ще трябва да си купува Сигма тяло, и обективи на Сигма байонет[smilie8]

[beer] [beer] [beer]

Дата:   18-02-08 21:41

Ама пък и в ибей Сигмите/телата/ никакви ги няма [smilie8]

Автор: exo99   
Дата:   18-02-08 23:57

Има, има ...[smile]

Понеже трудно ще си продам така обективите, ще си купя едно тяло и....[shtrak] [shtrak]

Автор: J0R0   
Дата:   19-02-08 09:12

От гледна точка на цвят, въздушна перспектива и усещане - да по-добре е на лента да си снимаш пейзажите.
От гледна точка на удобство, бързина, цена, възможност за увеличение - по добре е Сигмата.
Вдигал съм на големи увеличения файлове от Сигмата и от 35 мм негатив - сигменските издържат на по-големи увеличения. (Е, има и среден формат негативи и диапозитиви, но това е друга тема вече)

Автор: ibex   
Дата:   19-02-08 10:43

От какво зависи това "триизмерно" усещане?
Bayer array-a ли прецаква нещата при ДСЛР?

Автор: ilcoin   
Дата:   19-02-08 12:21

Тва за "триизмерното" усещане е една от най-големите фен-изцепки в историята изобщо. Слушал съм ги същите просотии за фул-фреим камерите (5Д конкретно) и според мене са щуротии пълни. Сори за офф-топика ама не се сдържах ...

[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »