Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Изчистване на шум
Автор: winky   
Дата:   03-02-08 02:09

Имам един въпрос..как мога с фотошоп..поне малко да изчистя шума по снимките..става дума за този който се появява когато сме снимали на тъмно примерно и после дакежем RAW го изсветляваме повечко намаляйки експозицията.
и алоууу...да няма пак коментари за девойки плз:)...девойките на по бира 6ъ ги мъдрим [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Изчистване на шум
Автор: IvcheTo   
Дата:   03-02-08 03:00

ако може без обръщението АЛОУУУ[smilie10]

иначе си сложи нойз нинджа - върши перфектна работа

Дата:   03-02-08 04:19

добре де спокойно само :)
щом моми4ето така учтиво ме помоли махам го ...пък и даде отговор се пак :) [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: christal   
Дата:   03-02-08 04:34

Купи си Nikon D3

Автор: j_mironski   
Дата:   03-02-08 07:19

е каква снимка ще е тогава като няма шум [smilie25]

Автор: long-go   
Дата:   03-02-08 10:37

Мисля че до голяма степен зависи от софтуера в самият ти апарат и до колко сам може да се справи с условията за снимане.Ако матрицата ти вкарва достатъчно шум,дори и да е RAW пак няма оправия дори в PhotoShop.Maлко идеи:
1)на RAW(моя е 4.0)конвертора избираш позиция - DETAIL -> Noise Reduction - идейно но не до толкова ефективно
2)обръщаш цялата снимка в "черно бяло" - малко контраст и воала..Лошото е че не всичко ни трябва да е толкова "АРТ"
3)отваряш снимката - след като е творено през RAW конвертора - и избираш : Image -> Mode -> Lab Color , след което избираш Chanels. Oставяш активен само "a" канала от там Filter -> Sharpen -> Unsharp Mask -> примерно 130-150% , на радиус около 0,8 - 1.6 , след което прилагаш на канал "b" Filter -> Blur -> Gaussian Blur -> 1.0 - 2.0, от Image -> Mode връщаш пак в RGB
4)Oт Filter -> Blur -> Gausian Blur -> задаваш ниво от 5 - 10,прилагаш и независимо че снимакат вече е изключително замазана,без да пипаш друго нищо минаваш на меню Edit -> Fade Gausian Blur -> от прозореца на Mode даваш Color и тестваш с процентите.Може да зададеш по агресивна настройка на Blur,но резултата след това ще доведе до "по-стерилно" изображение.Tук могат да се добавят още и разделяне снимката на слоеве и да се постараеш с отделнит цветове на дадена област,но определено ще ти трябва повечко време и пак крайният резултат няма да е кой знае какъв (зависи колко е лош изходният материал)
5)Ползваш както са те посъветвали допълнителена външна добавка за PhotoShop,или друг аналогичен софтуер

Лично предложение - ако нямаш възможност да смениш апарата с някой който има по-малък прблем с шума,потренирай снимане с по-голямо време за експонация на по-малко ИСО,може би резултататите няма да са толкова ..фрапиращи.

Дано да съм бил полезен [shtrak]

Дата:   03-02-08 11:09

long-go мерис мн, след малко ще ги пробвам и ще пиша отзвиви:). Незнам каква версия RAW съм, ще проверя в книжките, канон350д :)

christal ако обичаш селските изяви с рекламирането на разни неща ги запази за себеси. Ако не си се досетил/а щом поствам тема с доста конкретен въпрос значи имам фотоапарат. Ако бях питал какъв фотоапарат да си зема тогава щеше да е уместно. Освен това съм канон фен.

Дата:   03-02-08 11:33

long-go фотоапарата ми е скоро купен тъйче едвали скоро ще го сменям:) писах вече какъв е.
Иначе проблема при снимката е..затворено помещение, малко светлина..ИСО 1600..вградената светкавица е убийствена на затворено..просо се едно съм ги облъчил всичките.

Автор: Orlin   
Дата:   03-02-08 12:07

Въпросът с шума е стар колкото матрицата.
long-go ти е дал основните насоки, ако искаш, можеш да почетеши и туториали тук там из нета.

Две са основните направления
- намаляваш ISO при снимките - стабилизация, стативи, недоекспониране...
- чистиш шума след снимката - или със специализирани програми/плъгини за шопа, или със средствата на самия шоп.

М/у другото ИСО 1600 на 350Д е практически неизползваемо - ако ми се налага да го ползвам или съм наясно, че това е репортажна снимка и качество от нея не търси, или слагам на 800 и ако стане нещо - стане.

Автор: ALBIREO   
Дата:   03-02-08 12:43

Ако те дразни шумът, има само една истина... купи си по-хубав апарат. Софтуерното зачистване на шум... абе не си е работа...

Автор: IvcheTo   
Дата:   03-02-08 13:03

хахахаха момичето - да беше видял аватара каква девойка съм [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: uglyipl   
Дата:   03-02-08 13:04

1600 исо с вградена светкавица, приятелю ти да не снимаш в нещо като Карнеги Хол[smilie11]
Вместо в нов апарат ...вкарай пари в една светкавица, и си готов. И не вдигай исото над 400 и проблема с шума ти почти няма да го има.

Автор: kordeline   
Дата:   03-02-08 13:06

С какав апарат снимаш.

Автор: fisk   
Дата:   03-02-08 13:24

Какво е шума?

А какво е растарен "бръш строук"

...и има "течения", които продължават да намират истината някъде там..

Шума няма чистене- period!

Всичките 100000xN фотошоп технки с мазане по различните канали и колрни бази и пр. са плацебо, по-голям фотодетайл ще ти докарам от гипсова живопис!

голяма матрица, малко исо, малка скорост- малко ли е [smilie11]
първото и аз го нямам още..

Дата:   03-02-08 13:45

IvcheTo сори.. явно съм се заблудил...ма то така е..кой за квот си мисли

Orlin кво точно имаш предвид че ИСО- то е не използваемо о0...то май вярно е така ;/

uglyipl човек се учи докато е жив..докат не усера няколко хиляди снимки няма начин :)
а и ако си бях купил хубава светкавица а не фотоапарат щях да питам как се снима само със светкавицата :)

kordeline някъде писах :) Canon Eos 350D

fisk окуражаващи думи :)..жалко че май си прав ;/

Автор: snoopoff   
Дата:   03-02-08 13:47

christal написа:

> Купи си Nikon D3

ХАХАХАХАХ

Автор: uglyipl   
Дата:   03-02-08 14:29

"winky" - "а и ако си бях купил хубава светкавица а не фотоапарат щях да питам как се снима само със светкавицата :)"[smilie11]
Приятелю,
Посъветвахте да си купиш и хубава светкавица...а не да сменяш апарата, както са те посъветвали други...
Но щом предпочиташ да се "осираш" докато се научиш...твоя воля...[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: christal   
Дата:   03-02-08 16:10

Winky, ми селянин съм си. И аз съм с 350D и си знам, че камерата не се справя над 400 исо и просто забравям за него. Със софтуер не съм видял някакви добри резултати. А иначе... купи си Nikon D3.

Дата:   03-02-08 22:16

ти си го купи кат имаш 7-8 излишни бона...аз за тоя едва събрах...пък ако ти зор кат си купи6 никона подари ми стария си канон..няма му откажа..

Автор: tonevjr   
Дата:   03-02-08 22:25

Още не съм открил как се маха качествено шума в ФШ.[smilie2]
Ако искаш да го махнеш само чрез ФШ... само АЦР или най-много да махнеш цветния шум с блър и фейд в колор.[smilie24]

long-go , вариант 3) който си посочил по-горе и без да го пробвам ще ти кажа,че ще "вкара" само повече шум,вместо да го премахне[smilie8] [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   03-02-08 22:26

Работи повече със светлината и шумът сам ще отстъпи назад.

Дата:   03-02-08 22:47

tam idwa ediniq problem...az iskah da izswetlq edna snimka i ot tam se poqvi mnogoto 6um ;/
no vse pak e polezno 4ovek da ima predstava kato mu se naloji...sa kat ka4a snimkite ot dnes na compa 6te vidq kvo iam da opraam s PS :D

toest..o4akvaite nov vypros rofl

PS sori pak za kirilicata ama pak sym na drug comp

Автор: surg   
Дата:   03-02-08 22:57

winky
намери си NEAT IMAGE, има я едновременно като отделно приложение и като плугин за всички програми които подържат такива ...не само фотошопове..

не ги слушай, ако нешата не са драстични, и изискванията не са свръх
в повечето случаи се спасяват снимките...а и се получават някои интересни ефекти...
поне опитаи...

на 2ро място е нойс нинджа...[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   03-02-08 23:01

NikSoftware Define е също добра. Къде по-лесно е да не снимаш шумно, отколкото да се бориш после.

Дата:   03-02-08 23:39

асахи ..бе мене никак не ми е по лесно :)..поне засега..ама има време.. ше кача скилл в фотографията и после аз на вас ще отговарям на въпроси :)
[beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »