Автор: djogata
Дата: 28-03-08 09:49
Като си говорим за фотографска техника и качество на изображението, постоянно се замеряме с разни единици - MTF, динамичен обхват, дълбочина на цвета, ниво на шума, кадри в секунда и т.н.
Обаче, четейки мненията на много съфорумци, виждаме, че има значение и цялостното възприятие, което снимките предизвикват.
Или, както един виден съфорумец би казал, например снимката, правена с Никон, изглежда "по-така"
Затова си мисля да направим мерна единица за този комплексен изглед на снимката. Единицата, естествено, ще я кръстим Никон.
1 Никон ще трябва да е равен на начина по който изглежда снимка, правена в RAW от Никон Д40 и Д80 със обектив 50/1.8
Примерно:
RAW от Никон Д80 с 50/1.8: 1 Никон
JPEG от Никон Д300 с 50/1.8: 0.9 Никон
RAW от Никон Д300 с 50/1.8: 1.1 Никон
Хората казват, че Д300 правел хубави JPEG-зи, а и че като цяло сензора е подобрен в сравнение с предишни модели, затова мисля че в добри ръце би заслужил 0.9 Никон за JPEGa и 1.1 Никон за NEF-a.
За да не седим без примери, ще взема да пусна и някоя моя снимка, примерно ето тази:

http://photo-zona.net/images/user13359/album13122/large/1206030745_wppt3600_Spring3_Small.jpg
Бих я определил като 0.7 Никон, въпреки, че е снимана от Д300. Причината - ами твърде скромният ми все още опит с фотоапарата (снимката е от деня, в който пристигна), както и факта, че снимах в JPEG.
Хайде сега е ваш ред да пускате снимки, и да определята като колко Никон изглеждат
Ако на Канон-ци единицата не им изнася, все пак трябва да знаят, че е Петък и темата е шеговита
Ако пък съвсем не им изнася, могат да си основат конкурентна единица - "1 Тенор" - което се равнява на картинката, правена със 5Д и 85/1.2L
|
|