Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Правилото за скорост - 1/фокусно разстояние
Автор: jilt3d   
Дата:   03-12-07 14:12

Здравейте,

на няколко места чета за това правило за минималната скорост, която се изчислява 1/фокусното разстояние. Въпросът ми е, каква стойност на блендата служи като отправна точка за този минимум?

Отговори на това съобщение
 Re: Правилото за скорост - 1/фокусно разстояние
Автор: marto   
Дата:   03-12-07 14:20

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

я почети на още няколко места[smilie3]

Автор: ALBIREO   
Дата:   03-12-07 14:30

Njma takova pravilo!
Strogo individualno i specifi4no e.
Pi6a ot telefon - sorry :)

Автор: elmaduro   
Дата:   03-12-07 14:32

Аз снимам на 200мм и не използвам скорост 1/200 , според зависи, ползвал съм и 1/50.Трябва ти опора или стабилна ръка и нямаш проблеми.[smilie5]

Автор: djogata   
Дата:   03-12-07 14:36

Ако имаш предвид минималната скорост, която е нужна за да се получи остра картина, неразмазана от трепването на ръката, тогава е препоръчително при снимане от ръка да снимаш на скорост, по-висока от 1/фокусното разстояние на обектива.

Това не зависи по никакъв начин от блендата на която снимаш, тази нужна скорост може да се постигне с различни бленди в зависимост от осветеността.

Както казаха по-нагоре, това не е правило, а е просто препоръчително. Има толкова много изключения - някои хора с по-стабилна ръка могат да направят добра снимка на по-ниски скорости, а пък ако има стабилизатор на изображението, нужната скорост може да се свали с няколко стопа

Дата:   03-12-07 14:45

@djogata: да, ти ме разбра напълно. Точно за тази скорост говоря. Интересува ме, тъй като сега в момента снимам основно на ръка, все още не съм закупил статив.
Ако снимам на 200мм, минималната (препоръчителна) скорост би било 1/200 на 2.8 бленда, примерно. Тази препоръчителна скорост няма ли да се промени, ако снимам на 4.5 бленда? Или аз бъркам някъде в разсъжденията...

Да, ясно е, че тази минимална скорост не е абсолютния минимум, така че не е фатално и на по-бавна скорост.

Публикацията е редактирана (03-12-07 14:48)

Автор: Synthy   
Дата:   03-12-07 14:49

няма да се промени. блендата няма отношение в твоят случай

Дата:   03-12-07 14:52

Еми, бъркаш :) МИНИМАЛНАТА скорост няма да се промени :)

Номера е, че тази минимална скорост си е точно толкова, няма значение каква е блендата.

Блендата ти регулира количеството светлина, което пада върху оптическия сензор.

Примерно, ако снимаш на ИСО100 на 200мм, и на бленда 2.8 се получава скорост 1/200, при бленда 4 светлината която влиза в обектива ще е 2 пъти по-малко, и за да постигнеш правилна експонация при скорост 1/200, ти трябва ИСО200.

Но и в двата случая скоростта на снимане е 1/200, така че ефекта от трепването на ръката ще е еднакъв и би трябвало да се получат остри снимки.

Естествено, това правило си има толкова изключения, че направо не е баш правило [smilie5]

Автор: GenaDP   
Дата:   03-12-07 14:56

[smilie18]

Дата:   03-12-07 15:01

Ако снимаш с фиш 8мм със скорост 1/8 дали няма да се размаже[smilie7] ...

Дата:   03-12-07 15:10

Да, за скорости по-ниски от 1/60 това правило едва ли важи [smilie5] [smilie7]

Дата:   03-12-07 15:36

[smilie24] [smilie21]

Дата:   03-12-07 15:46

Хм, да. Мисля, че схванах логиката. Ако трябва да обобщим - минималната скорост за снимане от ръка да е около 1/60, като за фокусни разстояния по-дълги от 50-60мм влиза в сила това/тази правило/препоръка и когато светлинните условия не позволяват изпълнението му, качвам ИСО-то. Не чувам аплодисменти? [thankyou] [smilie25]

Автор: mrge.org   
Дата:   03-12-07 15:49

Не ме плашете, днес снимах на 1/15 с 16мм обектив [smilie5]

Дата:   03-12-07 15:52

[beer] Точно така[smilie24] .Както се казва винаги има изключения, а именно, че това правило не е общовалидно за всички обективи и за всеки.Прави ми впечатление че хората с по богат опит с СЛР имат и по стабилна ръка, от тук и по малко замазани снимки, следователно...снимай повече в различни ситуации и така сам ще можеш да разбереш, къде ти е границата на най-ниската скорост.Общо взето май под 1/20 рядко стават остри кадри(с 50мм обектив).

Дата:   03-12-07 15:54

@mrge.org: ...и как беше? От ръка ли? Разбира се, когато сме със статив, совите не са това, което са. [beer]

Публикацията е редактирана (03-12-07 15:56)

Автор: valjo   
Дата:   03-12-07 16:08

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   03-12-07 16:17

Автор: valjo
Много уместна корекция[smilie24].Ние това даже не го споменахме.[smilie8]

Автор: NEPREDVIDIM   
Дата:   03-12-07 16:40

valjo, мисля че не си прав. Фокусното разстояние на обектива (ако е твърд) си е константа и на каквото и тяло да го слагаш с какъвто и кроп фактор да е, фокусното разстояние не се променя. Кроп фактора има вече значение за крайния резултат, за самата снимка, но не и за фокусното разстояние!
Плюс това скорост 1/216 няма! Има 1/200 примерно.

Дата:   03-12-07 16:47

@NEPREDVIDIM: Ако ти си прав, това ще отговори и на един друг въпрос, който тревожеше мозъчето ми [smilie6], а именно дали кроп фактора променя фокусното разстояние или осъщестява кроп върху крайния резултат, така сякаш снимката е правена на фокусно разстояние равно на кроп_фактор*фокусно_разстояние. Остава да разбера, кой от вас е прав [smilie18]

Автор: special_k   
Дата:   03-12-07 16:49

NEPREDVIDIM, не си прав.

jilt, редактирай си заглавието

Автор: dDiMo   
Дата:   03-12-07 16:49

https://photo-forum.net/joro/emoticons/write.gif

Автор: boni   
Дата:   03-12-07 16:53

Имайте предвид, че това "правило" важи само за 35мм филм - т.е 24х36мм. За всички други формати трябва да се преизчислява. Т.е ако снимате със 100мм обектив, но използвате дслр с кроп фактор х1.5, то ще трябва да използвате 1/150сек.
Това е така , защото фактически е важен зрителния ъгъл, а не фокусното разстояние като абсолютна стойност.
Примерно - снимате с широкоъгълен обектив със зрителен ъгъл 100 градуса - трепването на ръката ви да кажем внася изместване с 3 градуса. Тези 3 градуса са много малко на фона на 100-те градуса . Обаче ако снимате със супер теле обектив със зрителен ъгъл 3 градуса и изместването от трепването на ръката ви е също 3 градуса - мазнята е на лице:)
Така че, важен е зрителния ъгъл на системата обектив-матрица(филм). За по-лесно се използва старото правило за 24х36мм филм(което е доста относително и зависи от ръката на снимащия) и съответно за другите формати трябва да се приравнява.
П.П.Фокусните разстояния не се променят като слагаш различни формати отзад, променя се зрителния ъгъл на системата.

Публикацията е редактирана (03-12-07 16:55)

Дата:   03-12-07 16:58

Бони се появи навреме[smilie24]

Автор: NEPREDVIDIM   
Дата:   03-12-07 17:00

special, фокусното разстояние не се променя-прав съм! Променя се зрителния ъгъл. След обяснението на boni (за което всички благодарим) се оказва че трябва да се взема под внимание при изчисляването на скоростта.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »