Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Работна станция ?
Автор: Crocodile   
Дата:   03-12-21 11:30

Искам да купя следната комфигурация за монтаж на 4к видео ,дайте съвет струва ли си ...цена до 1500 лв .

HP ZBook 17

Дисплей: 17.3` 1920x1080 Full HD Матова
Процесор : Intel Core I7-4800MQ - 2.7-3.7GHZ 6MB
Чипсет: Intel QM87
Рам: 32GB DDR3L 1600MHz - 4x8GB
Диск: 128GB mSATA SSD + 1TB HDD - свободен слот за 2.5` диск
Видео: Nvidia Quadro K4100M - 4GB 256bit GDDR5
Оптично У-во: DVD+RW
Батерия: Чисто нова заместителна
Оригинални 230W + 120W зарядни
Докинг Станция

Отговори на това съобщение
 Re: Работна станция ?
Дата:   03-12-21 11:35

Другия вариант е
DELL Precision 7530

Дисплей: 15.6` 1920x1080 Full HD IPS Матов
Процесор : Intel Xeon E-2186M - 2.9-4.8GHZ 12MB
Чипсет: Intel CM246
Рам: 16GB DDR4 2133MHz - 2x8GB - 2 свободни слота
Диск: 256GB m.2 SATA3 - 2 свободни слота
Видео: Nvidia Quadro P2000 - 4GB 128bit GDDR5
Батерия: Оригинална 9-клетъчна
Оригинално 180W зарядно

Автор: localhost   
Дата:   03-12-21 12:02

И двете са някакви стари бангии сигурно 2ра ръка без гаранция. Бягай и гледай нещо по-ново.

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   03-12-21 13:56

С тия стари процесори 4к ... ще чакаш с нощи ...

Автор: Synthy   
Дата:   03-12-21 14:15

С този бюджет каквото и да вземе, все ще е бавно.

Автор: kalvados   
Дата:   03-12-21 14:26

2-рото предложение с видеокартата Nvidia Quadro P2000 е ОК ! [smilie24] . Не знам доколко е запознат автора на поста със редакцията и обработка на видео,но повечето програми имат опция за ползване на видеокартата при обработката.ТЯ е важното нещо за тая цел-не процесора.Скоростта на процеса с нея се увеличава няколко ПЪТИ.Друга причина за избора на 2-та конфигурация от тия на автора е,че сигурно ще ползва High Efficiency Video Coding (HEVC),известен също като H.265 кодек - той има вградена поддръжка за Nvidia Quadro P2000 от драйверите на Nvidia,докато Nvidia Quadro K4100M не се поддържа.Успех! [smilie24]

Автор: Yog   
Дата:   03-12-21 14:34

В каква програма ще монтираш? На сайта на Adobe има доста подробни препоръки като system requirements. Тези две конфигурации не се класират за 4к. Ако е друга програма, потърси на сайта на производителя.
Иначе личното ми мнение е, че каквато и програма да използваш, на тези компютри 4к монтаж или няма да върви изобщо, или ще е мъка безподобна.

Автор: DVisulas   
Дата:   03-12-21 14:38

Lenovo IdeaPAD 5 PRO разопакован в емаг има на 1750 лева в момента, за тези пари ще поучиш 16:10 QHD екран прекалибриран с поддръжка на 100% sRGB, мощен 6 ядрен 12 тредов Ryzen процесор и nVidia 1650 4GB, 16 гигабайта рам и 512 nvme ssd. Това е най-доброто което може да вземеш близко до твоя бюджет.

Моя съвет е все пак да опиташ да отделиш сума за машина с поне 6gb графична памет, щом ще обработваш 4к.

Автор: stef7   
Дата:   03-12-21 15:24

@kalvados @DVisulas [smilie24] [smilie24]

Почти няма какво да добавя към мнението на колегите освен да потретя че видео картата ти е най-важния компонент и за 4К е желателно да има 6gb или 8gb памет защото при по-сложни обработки и използване на плъгини примерно като NeatVideo за шумоподтискане, 4Gb няма да стигнат. За по-простички обработки ще стигнат. С тази уговорка втората конфигурация която си избрал DELL Precision 7530 и Lenovo IdeaPAD 5 PRO са приблизително на едно ниво. При първата видео картата NVidia Quadro P2000 е на нивото на GTX 1060 и съответно малко по-бърза от GTX 1650, при втората процесора е малко по-бърз. Аз бих избрал все пак новия Lenovo IdeaPAD 5 PRO. И ако смяташ да се занимаваш с това професионално същия модел (Lenovo IdeaPAD 5 PRO) или Legion 5 Pro модела но с RTX 3060 6Gb или още по-добре RTX 3070 8Gb. Това уви са ти от 800 до 1300 лева отгоре.

Тези конфигурации ще са напълно адекватни за редактиране на 4К. Има един много прост трик който използвам от доста време и който прави дори не много мощни компютри напълно адекватни за задачата. Научих го от баш професионалисти. [smile] Редактираш на 1080р timeline нищо че входните ти клиповете са на 4К. При видео редактирането е важно след всички обработки, скролинга и рендеринга на timeline да е мазен и без засичане. С 1080р се справят без проблем дори не много мощни компютри. След като приключиш всчики обработки малко преди крайния рендеринг/експорт дигаш резолюцията на 4К. В Davinci Resolve са 2-3 клика на мишката. Да крайния рендеринг ще ти е 5-10-20 мин по-бавен от този на една по-мощна машина но това не е чак толкова важно. Огромната част от времето отива в самото редактиртане и ако там всичко е плавно и бързо (а на 1080р то е) се пестят много време и нерви. Крайния рендеринг накрая е относително малка част от цялото, може просто да вземещ малка почивка, да изпиеш едно кафе [smile]

Автор: GenaDP   
Дата:   03-12-21 15:25

Що се мъчите с тези преносимите, настолни машини за вас няма ли?

Автор: CDman   
Дата:   03-12-21 16:03

GenaDP@
Точно![smilie24]

За тия пари може да се вземе една доста по-добра настолна машина с голям избор на видеокарти, 27 инчов монитор, и UPS.

Аз поне бих направил така.

Дата:   03-12-21 16:05

stef7 : Конвертирам Блу-рей файлове по 60-80 GB на лаптоп с 8GB RAM и GTX 1650 Ti 4GB .Времето е средно по час и половина.Уиндоуса ползва 5 GB от системната памет ,а програмата 1 GB от паметта на видеокартата.Обикновено опциите при обработка ми са SHARPEN и ZOOM.По същото време тегля торенти и гледам телевизия онлайн.И толкова - 5 GB от системата.Тез работи за 6 GB на видеокарта и 16 GB на системата са вятър и мъгла.....нищо лично!!!

Автор: Imaginarium   
Дата:   03-12-21 16:19

Не ги знам тези цени на тия стари бангии откъде идват, но миналата седмица мой познат си взе MacBook 2020 с М1 процесора за около 2000лв и обработва 4к видео на него без проблеми. На грешното място гледате според мен.

Дата:   03-12-21 16:55

@kalvados - Точно те похвалих [smile] Тия BlueRay дискове в каква резолюция са ? Предполагам че са 1080р защото повечето са с такава резолюция. Писал съм точно и конкретно: 4К + NeatVideo шумоподтиоскане и видеокарта с 4Gb = греда. Това съм го изпитал лично. Дори да се работи на 1080p timeline при експорт на 4К видео картата участва активно и ако не и стигне паметта дава грешка и те изхвърля.

Ти не правиш никакво видео редактиране а само конвертиране при това на 1080р. Откъде накъде решаваш че това ще върши работа на всички и то на 4К ???

Ето какво пишат хората по въпроса, ако на мен нямаш вяра

Hardware Recommendations for DaVinci Resolve
System requirements for Premiere Pro

И за Adobe Premiere и за Davinci Resolve за 4К минимум 6Gb желателно 8Gb VRAM.

Macbook на М1 става но трябва да е минимум 16Gb RAM и желателно 512Гб SSD а това е над 2600лв. И човек трябва да е свикнал да работи на Mac OS, т.е. по-скоро да прехвърли цялата си работа на MacOS.

Дата:   03-12-21 17:07

stef7 : Извинявай,забравих да кажа,че и файловете са 4к! :) Тва за хваленето - ще се направя,че не съм го прочел,да не спамим темата моля!

Публикацията е редактирана (03-12-21 17:10)

Автор: DVisulas   
Дата:   03-12-21 17:22

@CDMan Точно сега настолните компютри са с по- куци оферти, благодарение на жестоките цени на видео картите.

Относно избора - според нуждите. Аз лично все още не мога да се занимавам само и единствено с Фото/Видео и държа "редовната" си работа на 40 часова работна седмица. Хубавото е, че от тези 40 часа, поне 10 са ми свободни и ги използвам за обработка, благодарение на това, че смених настолния с лаптоп.

Като допълнение към горното ми твърдение, лаптопът който използвам (ROG Zephyrus G14 16GB RAM / Ryzen 5900HS, RTX 3060 и 1TB SSD) e значително по- добър от стария ми настолен компютър (32 RAM Ryzen 2700x 8 Core 16 Thread 8GB GTX 1070 и 512GB SSD).

След продажбата на настолния трябваше да доплатя само 500 лева за да взема лаптопа (разопакован от ЕМАГ), за което получих по- мощна машина, която мога да нося навсякъде с мен, а когато се прибера да я вържа на 27 инчовия монитор (продадох само настолния, без периферията).

В този ред на мисли, бих казал, че благодарение на новите Ryzen мобилни чипове(4000 и 5000), съвсем спокойно може да се използва лаптоп като заместител на настолен компютър, като същевременно се запазва и удобството на лаптопа - може да се мести, да работи на батерия, а в моя случай и да се използва и като втори екран.

@Imaginarium Макбук с М1 е много добро решение, НО е доста над бюджета при конфигурация с 16 GB рам и поне 512 ssd. На много места ще прочетете/видите, че 8 гигабайта рам са достатъчни (благодарение на SSD Swap технологията на Apple), но рядко ще е казан/показан и факта, че ако постоянно се използва Swap функцията, SSD-то ще умре преждевременно, а всички знаем, че компонентите на мака са запоени за дъното.

@Crocodile Като избираш машина, освен препоръката ми за поне 6 GB графична карта, бих те посъветвал и да избереш опция при която можеш да ъпгрейднеш RAM паметта, ако вземеш с 16 рам сега. От опит ти казвам, че идва един момент в който 16 не са достатъчни, пък да не коментираме 8-те на коелгата @kalvados, а последно време доста машини са със запоена памет.

Когато взимаш мобилна работна машина е важно добре да обмислиш нещата и да направиш правилния избор, не само за нуждите ти СЕГА, но да кажем и за близките 2 години. Всяка една смяна на машината е загуба на време, нерви и пари, за това два пъти мери- един път режи.

Успех с избори и безпроблемно обработване!

Дата:   03-12-21 17:50

Crocodile : Колега,силно подозирам,че колегата DVisulas е фолкпевец!!!

Публикацията е редактирана (04-12-21 07:37)

Автор: petronix   
Дата:   03-12-21 18:09

Аз да попитам Тhreadripper 1950Х с 96 GB RAM и видео Quadro M6000 става ли за редакция на 4к или е слабо?

Дата:   04-12-21 11:45

Ок , ако не ви е трудно , предложете оферти за нещо ново и нещо втора ръка , какво бихте взели вие ... Ще е вдигна малко бюджета ..2000 или 2500 в краен случай .
Търси се лаптоп за ежедневна работа , яка батерия и задължително windows !

Дата:   04-12-21 13:10

@petronix - Машината е повече от става [smile]
@Crocodile - Примерно
Lenovo Legion 5 Pro 16, AMD Ryzen 5 5600H, 16", WQXGA, RAM 16GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce RTX™ 3060 6GB

Не знам каква програма за редактиране използваш и какво и как редактираш. За по-простички неща 4Gb VRAM на видео картата ще стигнат но за по-сложни споменах някои няма да стигнат. Горната конфиогурация решава този проблем. Има и други лаптопи с RTX 3060 6Gb с цени между 2000 и 2500. Иди на emag примерно и потърси. Или на pazaruvaj. На мен тази серия на Lenovo много ми харесва заради качествения 16 инча екран който има отношение 16:10 за разлика от стандартното 16:9. 16:10 е като на Мак и значително по-добре за видео и фото. За продължителна работа обаче външния монитор е задължителен, да се работи на малък екран на лаптоп е неудобно.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »