Автор: DVisulas
Дата: 03-12-21 17:22
@CDMan Точно сега настолните компютри са с по- куци оферти, благодарение на жестоките цени на видео картите.
Относно избора - според нуждите. Аз лично все още не мога да се занимавам само и единствено с Фото/Видео и държа "редовната" си работа на 40 часова работна седмица. Хубавото е, че от тези 40 часа, поне 10 са ми свободни и ги използвам за обработка, благодарение на това, че смених настолния с лаптоп.
Като допълнение към горното ми твърдение, лаптопът който използвам (ROG Zephyrus G14 16GB RAM / Ryzen 5900HS, RTX 3060 и 1TB SSD) e значително по- добър от стария ми настолен компютър (32 RAM Ryzen 2700x 8 Core 16 Thread 8GB GTX 1070 и 512GB SSD).
След продажбата на настолния трябваше да доплатя само 500 лева за да взема лаптопа (разопакован от ЕМАГ), за което получих по- мощна машина, която мога да нося навсякъде с мен, а когато се прибера да я вържа на 27 инчовия монитор (продадох само настолния, без периферията).
В този ред на мисли, бих казал, че благодарение на новите Ryzen мобилни чипове(4000 и 5000), съвсем спокойно може да се използва лаптоп като заместител на настолен компютър, като същевременно се запазва и удобството на лаптопа - може да се мести, да работи на батерия, а в моя случай и да се използва и като втори екран.
@Imaginarium Макбук с М1 е много добро решение, НО е доста над бюджета при конфигурация с 16 GB рам и поне 512 ssd. На много места ще прочетете/видите, че 8 гигабайта рам са достатъчни (благодарение на SSD Swap технологията на Apple), но рядко ще е казан/показан и факта, че ако постоянно се използва Swap функцията, SSD-то ще умре преждевременно, а всички знаем, че компонентите на мака са запоени за дъното.
@Crocodile Като избираш машина, освен препоръката ми за поне 6 GB графична карта, бих те посъветвал и да избереш опция при която можеш да ъпгрейднеш RAM паметта, ако вземеш с 16 рам сега. От опит ти казвам, че идва един момент в който 16 не са достатъчни, пък да не коментираме 8-те на коелгата @kalvados, а последно време доста машини са със запоена памет.
Когато взимаш мобилна работна машина е важно добре да обмислиш нещата и да направиш правилния избор, не само за нуждите ти СЕГА, но да кажем и за близките 2 години. Всяка една смяна на машината е загуба на време, нерви и пари, за това два пъти мери- един път режи.
Успех с избори и безпроблемно обработване!
|
|