Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проблем с външна светкавица
Автор: Yozi   
Дата:   16-08-21 14:09

Здравейте, вчера трябваше да снимам кръщене в една малка църква. Позволиха ми да снимам със светкавица, което беше супер! Сложих си я на трипод до една бяла стена, насочих я към стената и картинката стана чудесна...НО! Какво се случи след това? Започна ритуала и светкавицата започна да зарежда за минута и половина даже две. Между другото щракам снимки, които са ужасно тъмни естествено. Ядосах се... Викам ОК. Извадих я от трипода и я сложих на апарата. И пак... снимам -светва, след това дъъълго време зарежда. Излагация на ента степен! Такова нещо не ми се беше случвало досега. Светкавицата е буквално нова. На 2 месеца е.
Марката Godox V1N Nikon
Апарата Nikon D750

След това минахме в ресторанта на закрито и си работеше и си зареждане на 1 секунда.

Въпроса ми е: Какъв по дяволите и беше проблема? И какво ще правя аз сега с тези тъмни снимки пълни с шум?

Отговори на това съобщение
 Re: Проблем с външна светкавица
Автор: iasen2   
Дата:   16-08-21 14:52

Аз имам един идиотски въпрос - за какво са ви тези супер-дупер фотоапарати, щом ще снимате в църква със светкавица.

Може да не е давал добър контакт батерията и после да се е оправила. Съвсем нормално е за този клас техника (сметни позлатяването на контактите на батерията колко ще дигне цената). Как ще оправиш снимките - в RAW конвертора разбира се.

като бях в казармата почиствахме клеймите на ракетите с парцал и спирт - съветвам те да го правиш същото по често. За разлика от твоята светкавица - там ракетите бяха с по 2 енергийни източника....

Вади батерията от светкавицата и я дръж на сухо място.

Публикацията е редактирана (16-08-21 14:59)

Автор: lamerko   
Дата:   16-08-21 15:05

Модела е с литива батерия, която има защита проти прегряване. Вероятно вътре в църквата е било топло, а вие сте снимали на къси интервали, което е довело до прегряване.

Между другото - действително е добре да се сдобиете с достатъчно светъл обектив, който да ви позволява да снимате без светкавица на подобни места.

Автор: Lecho   
Дата:   16-08-21 15:12

Както е написал колегата най-вероятно е прегряла самата светкавица и това е довело до бавното презареждане.

1. Защита от прегряване

● За да избегнете прегряване и влошаване на главата на светкавицата, не излъчвайте повече от 30 последователни светкавици в бърза последователност с 1/1 пълна мощност. След 30 непрекъснати мигания оставете почивка от поне 10 минути.
● Ако задействате повече от 30 непрекъснати светкавици и след това задействате повече мигания на кратки интервали, вътрешната функция за защита от прегряване може да се активира и да направи времето за рециклиране над 10 секунди. Ако това се случи, оставете почивка от около 10 минути и след това светкавицата ще се върне към нормалното.
● Когато защитата от прегряване се стартира, LCD дисплеят.

Информация за брой мигания, които ще активират защитата от прегряване
на този адрес - https://www.manualslib.com/manual/1604134/Godox-V1s.html?page=14#manual

Публикацията е редактирана (16-08-21 15:29)

Дата:   16-08-21 15:36

Благодаря за отговорите и съветите. Обектива ми е 50mm f1.8 и съм снимала в RAW обаче пак виждам шум в снимките. И да, беше много топло вътре и най-вероятно е това причината... Все пак има хубави кадри, но можеше да е още по-добре, ако бяха всичките осветени.

Публикацията е редактирана (16-08-21 15:37)

Дата:   16-08-21 15:40

Ето една примерна снимка

https://www.mediafire.com/file/k80e8ku2aenlkjd/DSC_7328.jpg/file

Дата:   16-08-21 15:43

При този тип снимане ако правилно се настрои апарата и светлинната схема няма как да се ползва светкавицата на 1/1 мощност. Оптимума е към 1/32, 1/64. Вероятността от прегряване е минимална при такива мощности. Още повече ползването на 1/1 силно ще дразни хората, а не е това целта.

Който го е страх от шум в снимките значи не е за тази работа.

Публикацията е редактирана (16-08-21 15:59)

Автор: Джъмбо   
Дата:   16-08-21 15:56

честно казано, макар да е изтъркано... има си нужда от курс по боравене със светкавици...

ама то иначе всеки е роден научен, или се учи на клиентите...[smilie8]

Дата:   16-08-21 16:00

Джъмбо, те и докторите се учат на пациентите....

Автор: vladod   
Дата:   16-08-21 17:10

Точно този модел не прегрява толкова лесно.
По-вероятно е, без да искате, да сте превключили на режим пълна мощност...

Автор: dekov   
Дата:   16-08-21 18:12

Снимките в църквата не се снимат токова лесно както съветват някои: "Снимаш със светло-силен обектив в RAW и готово"
RAW не помага когато посоката на светлината не е подходяща.
Хората искат на снимката да се вижда ясно красивото личице на рожбата им, а не добре осветеното теме на свещеника.
Снима се с правилна експонация и режим на ЗАПЪЛВАЩА светкавица, хем имаш характерното осветление на църквата,хем виждаш и очите на хората и бебето в купела,а като бонус има и блестящи капки от светената вода.
На "Арт" фотографите препоръчвам да прочетат :Ако импресионистите бяха зъболекари" на Уди Алън [smile]

Автор: Джъмбо   
Дата:   16-08-21 18:39

Автор: iasen2
Дата: 16-08-21 16:00

Джъмбо, те и докторите се учат на пациентите....

преди това обаче гъбят здраво теория и практиката е върху бивши пациенти...

Дата:   16-08-21 19:00

Джъмбо [smilie24] - така е, щото смъртта и кръщението са веднъж в живота....

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »