Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Смяна на маслото на стар TLR Flexaret
Автор: AxelAbraxas   
Дата:   03-07-20 12:59

Здравейте,

Миналото лято си купих като първия идиот един Флексарет от антикварен магазин, с очакването че ще работи. След това стана ясно, че всъщност камерата има проблеми, а вече нямаше как да я върна.

Забелязах, че като я зареда и натисна спусъка, блендата която се отваря и затваря за да се заснеме кадъра е мега бавна. Няма значение на 1/60та или на 1/2 снимам всеки път се отваря и затваря сигурно поне три секунди. Много често няма и силички да се затвори напълно и остава леко притворена.

Това предполагам е заради някакъв проблем с омасляването? Възможно ли е лубриканта вътре да се е втвърдил и не дава да се движи? Или нещо пружините са си отишли?

Има ли някой в България, който да иска да се пробва да я оправи? :D Мен ме е страх да я пипам и искам да я дам на някой, който разбира от тея неща.

Отговори на това съобщение
 Re: Смяна на маслото на стар TLR Flexaret
Автор: Фотогаф   
Дата:   04-07-20 13:58

Отдолу има голям болт развиваш го да изтече старото масло завиваш болта обратно, отваряш капака отгоре и налаваш новота масло като гледаш през черваенота прозорче отзад да не го препълниш. Майтап да става.

Не е трудно да се почисти сигурно е останал някой който може да го направи. Маслото е най големият враг на този вид затвори. НАПЪЛНО да се разглоби и почисти отнема 1 ден. Но струва ли си упражнението, как са лещите защото ако са с гъби и други самораслеци отива на витрината. Другият път го пробвай на място. Гледай чисти ли са лещите надраскани ли са как е огледалото и матовото стъкло и не се хващай на мохабети от рода "трябва малко да се почисти" да го е почистил той. И както винаги става после намираш същият модел в много по добро състояние, затова спокойно подминавай такива "находки".

Успех с ремонта и дано му се изкефиш.

Автор: fotorafi   
Дата:   04-07-20 17:42

Да бъдем сериозни по проблема. Този Флексарет е произведен поне преди 45-55 г. Той фабрично е смазан, но за половин век маслото по скоростния механизъм и системата за фокусиране клеясва, втърдява и настъпват проблемите. Най-вероятно е стоял в шкаф или гардероб и фини прахови частици се набиват между зъбни колела, лостове и сложни механизми. Като стар фотограф, започнал да снимам точно с Флексарет през далечната 1967 г. отговорно казвам: Проблемът е отстраним.
Не препоръчвам вие да го разглобявате и опитвате да поправите
Давате го на техник, той го разглобява, измива с бензин тези механизми, разтваря старото масло и го смазва апарата с часовникарско/ точно там където трябва/. Сглобява го и вече 20-25 г. можете спокойно да го ползвате. Като TLR 6/6 e добър апарат, не е за бракуване
Техници: Христо Лелчев-0898-961-050 или
Веска Драганова-0885-12-44-30
Успех, Рафи Марукян-0886-711-193

Автор: Kidon   
Дата:   14-07-20 11:39

И аз имам един Флексарет, купен от Чехия. Веска ми го сервизира и съм много доволен. Рафи е дал контактната информация.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »