Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за ръчнофокусен обектив с преходник за Пентакс
Автор: sts1969   
Дата:   06-04-19 09:05

Привет! Първо да уточня, че зададох този въпрос в Пентакс фен клуба, но там е по-тихо и от гробище. Тааа...имам въпрос към знаещите в областта на ръчно фокусните обективи: Скоро видях снимка на ръчно фокусен обектив, с преходник от М 42 към Пентаксов байонет, на който имаше лепнат станиол на местото където контактуват контактите на тялото. Казаха ми че този станиол осигурявал сработването на звуковият сигнал при ръчното фокусиране на обектива. Някой може ли да ми каже дали това е вярно, и как точно се получава този ефект със окъсяването на контактите, и кой точно контакти следва да се окъсят от станиола ? Има ли тънкости и подробности който трябва да знае лаик като мен, преди да изпробва такъв обектив? Този станиол не пречи ли че окъсява и другите контакти?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за ръчнофокусен обектив с преходник за Пентакс
Автор: enizvk   
Дата:   06-04-19 11:00

Здравейте,
Ако си спомням правилно, за да работи CIF (Catch-In-Focus) функцията трябва обектива да прави контакт с "Data pin" на байонета, който е последният най-отдолу (мисля че беше златен на цвят).
Камерата трябва да е в AF-S, AV режим с включена CIF функция.
По този начин когато фокусирате, тялото потвърждава фокуса със звуков сигнал. Също така може и автоматично да снима когато се потвърди фокуса, Shoot on focus или нещо подобно беше, не помня точно.
Като цяло най-добрият начин на фокусиране с такива обективи е през Live View с включена опция focus peaking. Тогава на дисплея виждате фокусната равнина с някакъв бял Highlight.
Имайте в предвид, че потвърждението на фокуса през визьора не е много точно.
Ако снимате на отворени бленди, не разчитайте на точен фокус, но като цяло при всеки DSLR с ръчни обективи е така.

П.С
Разгледайте това:
https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=76226

Публикацията е редактирана (06-04-19 11:05)

Автор: quazimodo   
Дата:   06-04-19 11:38

Интересно - едно време, Бони беше написал статия по този въпрос и там не се говореше нищо за станиолчета и контакти. Тогавашното "опитно зайче" беше К 10 Д.

П.П.Всъщност, ако мислиш активно да ползваш такива обективи, трябва да внимаваш при покупка на адаптерите, защото при някои от китайчетата, които имат периферия, няма безкрайност. най-точни са тези, които се вадят и слагат с ключе.

Публикацията е редактирана (06-04-19 11:43)

Дата:   06-04-19 11:48

Много благодаря за полезната информация, и линка по-долу! Помогнахте ми много. [smile]

Дата:   06-04-19 11:54

Да, правилно ми пояснихте, адаптера който съм си избрал е с безкрайност с ключе. Благодаря! Не мисля да се насочвам активно към такива обективи. Другата седмица планувам да купя един такъв за проба от любопитство, по-скоро ме интерсуваше дали е безопасно за тялото окъсяването на останалите контакти. [smile]

Автор: Jorro_Z   
Дата:   06-04-19 13:21

Звуков сигнал при потвърждение на фокуса има винаги. Не е необходимо да са окъсени контактите на тялото. Единствено трябва да бъде включен от менюто (има опция за изключването му).

Поставянето на станиол (или изтриването на оксидацията на обектива/преходника) действително се прави, за да работи функцията Catch-In-Focus (която трябва да се включи изрично от менюто; в по-старите модели в менюто нямаше такава опция, но тя си работеше винаги). Тази функция се отнася за следното:

Когато има поставен ръчнофокусен обектив СЪС контакти (А серия по терминологията на Пентакс), ИЛИ дори и без контакти, но със окъсени контакти на тялото (М обективи, К обективи или М42 с преходник), тогава в режим AF-S работи блокировка на спусъка.

Ако при натискане на спусъка има потвърден фокус - той сработва. Ако фокуса не е потвърден, спусъка не действа. Така може да се осъществи следния начин на снимане с ръчнофокусен обектив в режим AF-S:

Насочваме апарата със НЕфокусиран обектив, натискаме спусъка (той не сработва), държим го натиснат и започваме да фокусираме. В момента, в който апарата потвърди фокус - спусъка сработва.

Вариант на горното, уайлд-лайф хак [smilie5] :
Апарата е поставен някъде маскиран, нагласен по гореописания начин, но сложен в режим на снимане "серийна снимка", фокусиран в определена точка, със включен (и заключен) кабелен спусък и изключена опция за заспиване. При това положение, апарата НЕ снима до момента, в който нещо влезе във фокус. Тогава апарата започва да снима, серийно, до момента в който нещото излезе от фокус. При ново потвърждение на фокуса - апарата отново почва да снима и т.н. докато му свърши батерията или мястото на картата.

(Може и на единично снимане, но тогава апарата ще сработи само веднъж - при влизане на нещо на фокус. Докато фокуса е потвърден, апарата няма да снима. Ако нещото излезе от фокус, и по-късно фокуса отново се потвърди - апарата пак ще снима веднъж, докато е на фокус. Т.е. еднократна снимка при всяко отделно потвърждение на фокуса)

Ако обектива няма контакти, и не са окъсени контактите на тялото, тогава дори в режим AF-S спусъка сработва винаги, независимо дали е потвърден фокуса или не.

Действително, потвърждението на фокуса понякога е неточно. При някои обективи потвърждава с фронт-фокус, при други - с бек-фокус. Хубавото е, че апарата има опция за корекция на потвърждението (1 глобална, и 20 индивидуални; индивидуалните работят само със обективи с контакти). Така че, за конкретен обектив може да се направят няколко тестови кадъра, за да се определи дали има нужда от корекция, и съответно да се настрои корекцията.
[beer]

Окъсяването на контактите не влияе на работата на тялото. Според някои източници, дори меренето с окъсени контакти било по-точно, отколкото без окъсяване.

Публикацията е редактирана (06-04-19 13:29)

Дата:   06-04-19 15:29

Огромни благодарности за хубавото и подробно описане! В момента апарата е настроен да снима и без потвърден фокус, но аз съм свикнал да работя с чувствителен спусък, и подсъзнателно натискам когато получа звуково потвърждение. Функцията Catch-In-Focus съм я включил, остава да изчакам 3 дена и да изпробвам обектива като го получа.

Автор: ico66   
Дата:   07-04-19 08:34

Фолио се налага да се слага на обекиви, които не дават н късо контактите. Руските обективи са анодирани т.е. фолиото е необходимо. Може и само да се изпили корпуса до чист алуминии за да дава сигнал. Операцияна е нужна за да може апарата да познае, че има ръчнофокусен обектив и да предложи избор на дължита на обектива за да може да се приложи функцията за компенсиране на движението на апарата. SR. т.е. Окъсяване е нужно за ползване на всички екстри на системата.

Автор: fotorafi   
Дата:   07-04-19 13:15

Обади се Николай -0889-221-000, изявен пентаксаджия с много излишни обективи и преходници. Кажи му поздрави от Рафи и си запиши какво излишно има
Рафи

Дата:   18-04-19 00:21

Изникна още един въпрос: Когато вкл. апарата, ми задава въпрос колко мм. е обектива, когато ръчният обектив е твърд - няма проблем. Какво следва да избера когато обектива е със зуум, примерно 70-200мм. ?

Автор: mihalo   
Дата:   18-04-19 02:28

Е, в такава ситуация - ("М" варио) просто няма начин как машинката да разбере с каква амплитуда трябва да компенсира.. има си други решения, но разбирам, че въпросът ти е по-скоро процес на изясняване...

Слава Богу, в този диапазон 50-70-200-300мм има много евтини и доста по-добри съвременни обективи... практически няма нужда от тая мъка с "М" варио [smile]

:) Имам един такъв "М", пратиха ми го с едно тяло вместо капачка :D

Дата:   18-04-19 09:38

[smile] Аз още не съм си купил такъв ръчен варио, само се чудех дали да си взема...явно не е добра идея. Иначе съм покрил целият диапазон с твърди и варио автофокусни обективи 2 пъти. [smilie5] Зарибих се от скука, по качествени ръчни твърдаци, за това питах и за варио. Мерси за отговора! [beer]

Публикацията е редактирана (18-04-19 09:41)

Автор: Jorro_Z   
Дата:   19-04-19 14:13

Писах ти във другия форум.

Относно зумовете - има и някои доста качествени. Не са много, но все пак има.

Предполагам, знаеш - но все пак: Може да поразгледаш базата данни за обективите на Pentaxforums:

Pentax Lens Reviews

Third-Party Lens Reviews

Често, освен личните впечатление от даден обектив, има и примери. Има оценка по точки за всеки обектив, която е доста точна и показателна.

[beer]

Дата:   19-04-19 15:04

Благодаря, прочетох обяснението (ясно и подробно)...и реших да не си вземам ръчен със зуум [smilie18]
п.п. Преди всяка покупка, проверявам рейтинга и коментарите за избраният обектив в Pentaxforums.

Публикацията е редактирана (19-04-19 15:13)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »