Автор: marves
Дата: 31-10-18 09:23
Имам тилт-шифта FD 35/2.8, ок е като качество, но не перфектен на 24MP+ фул фрейм матрици. Предвид, че е рядък и цената често му скача като за колекционерска стойност, по-добре да се инвестира в съвременен T-S. Все пак е обектив за работа, не толкова за кеф.
Canon FD 85/1.2L е по-добър оптически от Canon EF 85/1.2L II - по-остър и със значително по-малко аберации. Видях лично и не повярвах, затова потърсих и чуждо мнение, което потвърди.
Canon FD 50/1.2L също е бижу (не знам как е в сравнение с EF).
Canon FD 300/2.8L е може би най-резкият обектив произвеждан някога ever. EF моделите са с USM мотори, които умират и НЯМА части за тях (или случайно ако се намерят са на космическа цена), тоест фейлне ли е за кофата, защото и ръчния фокус не работи без USM мотора.
Canon FD 135/2 - много компактен и много добър оптически, доближава се до EF 135/2L като качества (дори съм виждал сравнения, където FD-то мачка...)
Canon FD 20/2.8 - маниаци му се кефят, рязък на затворени бленди.
Сигурно пропускам някоя друга легенда, но като цяло има много читави стъкла на Canon FD байонет, само че за безогледалки.
Преди появата на Sony A7 (първият достъпен фул фрейм mirrorless) всичките ръчни стъкла бяха над 2 пъти по-евтини, отколкото сега се срещат.
|
|