Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Определяне цената на услуга (продуктова фотография)
Автор: tonev.angel   
Дата:   09-09-18 17:22

Здравейте, приятели!

Бих искал да се допитам до вас. Миналият ден говорих с едни хора, във връзка на заснемане, на колекция от обувки, които в последствие да бъдат качени онлайн. По време на разговора, не можах да определя конкретна цена, и защото са познати на мои приятели, и защото нямам никаква идея каква точно да бъде тя. Затова оставихме въпроса отворен.

От няколко години съм интересуващ се, любител фотограф, който има прилични кадри, смея да твърдя. :D За да се получат тези кадри използвах "lightbox", подходящо осветление и смятам се получиха доста добри "професионални" кадри, които ги харесаха и "клиентите" хаха Отделих и време за да премахна несъвършенствата на обувките, за всеки един кадър, както и да ги подготвя физически преди всеки кадър.

Като цяло цената на кадър ли да я определя и колко?

Много ви Благодаря! :))

Отговори на това съобщение
 Re: Определяне цената на услуга (продуктова фотография)
Автор: Dragobat   
Дата:   09-09-18 18:58

Ясен ще ти каже,той знае и може всичко и е компетентен по всички въпроси

Автор: kvakioh   
Дата:   09-09-18 19:13

Цената по брой кадри и време за обработка на 1бр. кадър. Примерно-10 чифта по 1бр. кадър/чифт=150лв. Всичко зависи от отделеното време.

Дата:   09-09-18 19:53

Ъъъ, това е доста по-различно от сметките ми. :D :D

Т.е. да поясня. Има 60 кадъра, при положение че знам какво правя (може би не съм ултра бърз като професионалист), с подготовката, заснемането и обработването ми отне малко над 4 часа. Махам половин час, за да съм коректен "уж" и става 3:30 ч. работа. Смятах да ги таксувам на кадър по левче :D, т.е. 60лв. за 60 кадъра.

Но предвид това, което ми казахте, ще е удачно ли 1.50лв. или 2лв.?

И аз не знам... Най-лошият "предприемач" съм... хахаха

Автор: kvakioh   
Дата:   09-09-18 20:07

100лв е прилична сума за 60-те кадъра. Не е добра, но е прилична за 3 часа и половина труд.

Автор: iasen2   
Дата:   09-09-18 20:07

понеже ме споменахте по горе, между 5 и 10лв на снимка, зависи колко е капризен клиента и колко то лази по нервите.

ааа, такива простотии като лайт бокс ги забрави изобщо, моноблокове, софтбоксове с подходящи размери , цветни табллици,сиви карти, RAW и т.н.
успех

утре ще кача и снимки, че ламерите ще ме погнат с простотиите си....

иначе тези 2лв за снимка си ги сложете озад или където намерите за добре....

Публикацията е редактирана (09-09-18 20:09)

Дата:   09-09-18 20:22

#iasen2, не разбирам само, лично към мен ли е отправен този коментар:

"иначе тези 2лв за снимка си ги сложете озад или където намерите за добре...."

споменах, че не съм професионалист, в противен случай ако бях толкова начетен и зает, нямаше да имам време да пиша тук или желание, ако знам че отношението на хората е такова...

Извинявам се ако съм Ви разбрал погрешно!

И какъв всъщност е вашият съвет? [smile]

Публикацията е редактирана (09-09-18 20:24)

Автор: mitpis   
Дата:   09-09-18 20:46

Не мен 100 лева ми се виждат малко, при положение, че има около 4 часа труд, един урок е около 30 лева на час без да се ползват никакви техники. Така излиза даже 4 часа па 30 лева плюс транспорта са минимум 130 лева.

Дата:   09-09-18 20:54

tonev, извиняевам се за цветущия ми език,не е към теб, а към тези дето подбиват цени. исках да кажа просто да не снимаш за 2 лв, щото няма да ти излязат сметките доникаде. Успех!

Автор: dekov   
Дата:   09-09-18 21:35

А цената на техниката и амортизацията също трябва да се смята, има данъци, осигуровки и т.н.
Не приучвайте клиентите на сиромашки цени,в крайна сметка и те започват да приемат посредствена работа.

Автор: Argo   
Дата:   09-09-18 21:59

300лв е добре

Автор: imitev   
Дата:   09-09-18 22:04

За 1 лв. на кадър да си ги снимат с телефона... Ще им излезе без пари баси...

Автор: DD5   
Дата:   09-09-18 23:14

Имам един приятел и колега, на когото няма да споменавм името, но ще ще споделя какво е посъветвал негова позната, която искала да се
изявява в професията Фотография.
Че я посъветвал първо да искара един курс по Ценообразуване, скорост и бленда той ще я научи.

Хора, ценете си труда...Както каза Здравко по-горе - не само времето формира цената

Автор: asahi   
Дата:   10-09-18 00:02

Справедливо ще е да им дадеш 120 лева, за да им заснемеш обувките. Пада се по левче на обувка. Лесно се смята.

Автор: SaS   
Дата:   10-09-18 00:21

@tanev.angel,

получил си доста ценни съвети.
Цената не се формира само на база загубено време, защото
ще използваш и инструменти. Ако не ги притежаваше инструментите, трябваше да ги наемеш. Сметни колко ще ти струва това. Това, че си имал пари да си закупиш предваритено инструментите, не означава, че те не се амортизират и са вечни. Най-вероятно когато клиента ти поиска по-добро качество, ще се наложи да закупиш и нови и по-скъпи обективи, аксесоари, осветление. Софтуерът също не е без пари, както и компютъра, на който ще обработиш.
За да си на пазара трябва да имаш и фирма, която има месечни и годишни разходи, както и да си платиш данъците.
Ако не предвидиш всичко това, означава, че моментално работиш за деградиране на този тип бизнес и разваляш бизнес средата.
Като отчетеш всички тези фактори, може да сметнеш и порядъка на цената за услугата.

Дата:   10-09-18 07:48

SaS [smilie24]

https://photo-forum.net/static/site_pics/2018-09/1536554566_obuvka.jpg

- 2 моноблока + 2 софтбокса и стативи - към 1000лв
- статив - 500лв
- фотоапарат + обектив - 1000лв
- тифецване и обработка - 5-7 минути

Та затова не е рентабилно да се работи за 2 лв на снимка.

Дата:   10-09-18 09:29

Човека е любител и е свършил вече някаква работа, от която хората му са доволни и иска да знае приблизително какво може да вземе, а не иска нравоучения, сарказъм и плач как деградирал бизнес средата. И в края на краищата ще вземе толкова, колкото са склонни да му платят, иначе ако се прави на много интересен може нищо да не вземе.

Дата:   10-09-18 09:35

mitpis, напълно реален разговор по телефон между мен и клиент:

Аз - пратете ми няколко мостри, за да ги снимам и да ви дам цена снимка.
Клиент - добре, а каква ще е цената, щото ние сме ги снимали тези чорапи при друг фотограф на 2лв.
Аз - ще ви кажа цена едва след като ги снимам и одобрите снимката.
Те - ама тези примерна цена, която сте обявили в сайта ни е много висока. Но снимките трябва да отговарят на изискванията на едикой си маркеплейс.
Аз - ..............

Публикацията е редактирана (10-09-18 09:39)

Дата:   10-09-18 09:43

iasen2 при Вас нещата са различни, тук става разговор между професионалист и клиент, Вие имате фирма и разходи и аз имам и знам какво е, човека еднократно е свършил нещо на познати и му предлагат да му платят някакви пари, няма да Ви вземе клиентите така или иначе, те са негови познати, няма намерение да работи в тази област, не виждам нищо лошо да вземе някакви пари на граждански договор, за мен 100 лева са малко, ама той си решава.

Автор: Synthy   
Дата:   10-09-18 09:56

SaS, чак фирма можер и да не е нужна. Граждански договор също върши работа, особено за такива еднократни поръчки. От там и цената може да падне, но за едно определено си прав - не трябва да се учат клиентите на евтино, и че фотографията е евтина услуга ("е к'во толкова, щрак щрак и готово, колко да е скъпо...")

Примерна схема за ценообразуване (като за аматьор): Броя гарантирани сработвания на затвора според производителя/броя снимки, направени по време на сесията. Това ти определея амортизацията на тялото. Същата сметка за светкавицата, ако производителят е дал гарантиран брой светкания на лампата. Обектива е броя гарантирани сработвания на затвора по две/броя снимки, защото обектив се използва с повече от едно тяло. И си смяташ колко ти струва използването на техниката, защото си дал пари за нея и тя най-малкото трябва да се изплати. Добавяш едни 60% отгоре като печалба за теб, за техниката. Слагаш си 20лв./час труд. От крайната цена вадиш едни 40% за да си на светло (данък и осигуровки), и виждаш какво излиза. Изваждаш от остатъка амортизацията, и реално виждаш колко ти струва труда. Ако не ти хареса цифрата, или излезнеш на минус, коригираш надценката и пак смяташ.

Това е примерна схема за човек, който иска да получи някакви пари за труда си, но не е фирма и не си изкарва хляба с това. Без да са взети предвид куп неща, които една фирма има като разход (там и амортизацията на техниката се смята по друг начин).

Автор: CDman   
Дата:   10-09-18 10:11

Прати ги да видят цените в про форума :

https://pro.photo-forum.net/

И после им кажи, примерно 300 лева / 60*5 /. Ще им се види съвсем нормална цена [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   10-09-18 10:23

Амортизацията е промяната на цената на актива спрямо времето за неговото притежание. Купуваш днес фотоапарат за 1000 лева и след година го продаваш за 500. Реалната амортизация ти е 500 лева годишно, 41.66 месечно. На края на месеца трябва да си отделил в касичката тези 42 лева, за да можеш после да си купиш нов фотоапарат без да чупиш друга касичка.

И да си любител, и да си професионалист, на професионалния пазар трябва да играеш по професионалните правила. Когато професионалистът си снима гостите на рождения ден на детето си той работи по любителските правила.

Дата:   10-09-18 10:42

asahi [smilie24]

Автор: DD5   
Дата:   10-09-18 11:46

Не искам да бъда криво разбран, но щом иска да взима пари за свършена услуга значи вече става професионалист
Всеки е свободен да си работи това което иска, но на същия този човек,който е повдигнал темата няма да му е приятно ако аз свърша услуга в неговия бизнес и понеже не ми основен занаят да ми платят в пъти по-малко от реалната цена
Именно за това фотографския бизнес не е добре в момента
И постоянно се обезценява този вид труд
Нека всеки си работи и вади хляба от това в което е ПРОФЕСИОНАЛИСТ и тогава всичко ще е наред и ще има работа за всички

Или в конкретния случай - щом са приятели на твои приятели и за теб е било удоволствие да практикуваш хобито си - просто им ги подари, пък те да почерпят подобаващо

Дата:   10-09-18 12:14

DD5 [smilie24]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »