Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Оптимална конфигурация за Lightroom
Автор: nf0rc3r   
Дата:   09-09-17 22:49

Здравейте колеги,

Сегашната ми машина вече издиша и се оглеждам за нов настолен компютър и отварям темата, за да обсъдим кои са най-ефективните решения, които могат да се ползват безпроблемно и през следващите няколко години.

Машината ще се използва в 99% от времето за ообработване на 24 mpx RAW файлове с Lightroom СС. Бюджетът е между 1000 и 2000 лв. за компютъра и ми се иска да се вместя в 3000 заедно с монитора. Насочил съм се към нови компоненти, но съм напълно ОК и с добри предложения втора ръка - търси се най-доброто съотношение цена-производителност.

Какво бихте препоръчали вие на база опита си?

I7 или Ryzen? 16 GB ram или директно 32? Втора ръка Quadro карта или нещо друго за видео? Какви storage/backup дискове?

За SSD засега съм се спрял на Crucial MX300 275 GB, а за монитор на Benq SW2700PT, като съм отворен и към всякакви други предложения.

Благодаря предварително за отговорите!

Отговори на това съобщение
 Re: Оптимална конфигурация за Lightroom
Автор: Dimitar.Tzankov   
Дата:   09-09-17 23:18

Това е конфигурацията, която сглобих преди 2-3 месеца за LR:
i7-7700k
Asus 270-Z
16GB DDR4 3200Mhz (нямаше голяма разлика в цената и се улях с много бърза)
512GB SSD Samsung 960 на слот m.2 (3GB/s read по спецификация, реално са по-малко)
Без видео (вграденото е достатъчно добро).

От по-рано си имах два външни харда, 4TB вътрешен и още 480GB SSD Sandisk (на който реално си държа снимките, другия за сега е само за операционната и програмите). От по-рано имах и калибратор Spyder 5.

Видео не ти трябва за LR, почти никъде няма да използваш всичките ядра на Ryzen и за това по-бързия i7 почти във всичко бие по-малко. Поне по benchmark-овете от преди няколко месеца.

Монитор си взех втора ръка HP LP2475w и като се калибрира всичко изглежда чудничко.

Публикацията е редактирана (09-09-17 23:19)

Дата:   11-09-17 13:31

Благодаря много за отговора! Точно подобни мнения търсех.

Ще се радвам да получа още отговори от хора, които наскоро са правили или в близко време планират да сглобят конфигурация.

Има ли някой, който ползва Ryzen? В бенчмаркове i7 все още води с голяма преднина, но при реална употреба има ли осезаема разлика? Като цяло предпочитам Intel, но АМ4 е платформата с по-дълъг живот към момента (при положение, че няма да мога да изчакам новите процесори от Intel).

Също така бих се радвал да споделите впечатления дали има осезаема разлика между M2 и SATA SSD-та. Колебанията ми са между Samsung 960 EVO Series 250 GB М2 и Crucial 525GB MX300.

Да си карам с вграденото видео или да търся Quadro втора ръка? За Lightroom има ли някакви ползи от ускоренията на Quadro-то?

Отворен съм към предложения за по-добри алтернативи на Benq SW2700PT като монитор.

Благодаря предварително за всички отговори!

Автор: nyamago   
Дата:   11-09-17 15:15

Независимо от избраните конфигурации (и също за всички, които НЕ планират да сменят хардуер), може да е от полза оптимизация на софтуерните настройки?

има немалко писано по въпроса, но в тази сравнително прясна статия има някои полезни подробности:

Как значително да забързаме Лайтрум

Защото се е случвало и на 'космически' хардуер продуктите на Adobe да работят необяснимо тегаво, пък и на по-скромни системи да 'летят'. Най-важното: не струва пари, от опитване не боли? [smilie3]

[shtrak]

Публикацията е редактирана (11-09-17 15:16)

Дата:   11-09-17 16:39

Благодаря за линка. Вече прилагам всички посочени оптимизации, както и каквото друго съм успял да намеря в интернет.

С 1:1 и Smart Previews има значително подобрение в производителността и за мен е задълнително да се изполва.

Конкретно в моя случай ползвам доста стара Core 2 Duo машина, която все още е ОК за базова офиса работа, но издиша сериозно при по-тежки задачи и като цяло ми е време за ъпгрейд.

Надявам се да се получи добра дискусия и темата да е полезна за всички останали, които ползват активно Lightroom и планират ъпрейд.

Покрай липсата на оптимизация на софтуера от страна на Adobe, изобщо не е изключено топ конфигурации, продуктивни във всичко останало, да не се представят добре в Lightroom и в тази тема освен вече споделения много полезен линк за оптимизация на настройките, да обсъдим и най-ефективните хардуерни компоненти за добре работеща система.

Автор: Mogila   
Дата:   12-09-17 19:41

Ползвам Лайтруум на компютър с и5 4440 на 3gh. 16gb ram и някакво ефтино видео. SSD за програмите и каталога. Нормален диск за снимките.
Всичко работи перфектно. Ползвам програмата всеки ден по 3-4 часа. Оптимизации не съм правил.

Автор: stef7   
Дата:   13-09-17 08:47

Dimitar.Tzankov го е написал достатъчно точно и ясно както за процесора така и за останалата част на системата, няма какво да се добави. Lightroom е оптимизиран за Интелски процесори и от много ядра на Ryzen няда да има полза, ако ще ползваш само тази програма. Ryzen e изгоден и има смисъл само за програми които могат ефективно да използват 8те ядра и това са примерно програмите за видео обработка и 3Д рендеринг. 10-20% разлика в бързодействие не се усещат за мен, но какъв е смисъла да се дават същите или повече пари за по-бавна платформа? Всичко над 3Ghz и две ядра ще е достатъчно бързо за Lightroom. М2 на PCI са доста по-бързи и да разлика се усеща спрямо SSD, макар и не толкова голяма колкото между HDD и SSD от последните две-три години.

Тестове

Автор: e-mil   
Дата:   13-09-17 10:37

Автор: stef7
Дата: 13-09-17 08:47
"Lightroom е оптимизиран за Интелски процесори и от много ядра на Ryzen няда да има полза, ако ще ползваш само тази програма. Ryzen e изгоден и има смисъл само за програми които могат ефективно да използват 8те ядра и това са примерно програмите за видео обработка и 3Д рендеринг."

Да, това е така. Но общото мнение на наблюдателите в ИТ сферата за тазгодишния възход на АМД беше, че тези нови и евтини многоядрени процесори ще променят баланса на пазара (те вече го правят), a Тредрипър ще усили този растеж. Предвид, че и интелските многоядрени леко поевтиняха, това най-вероятно това ще накара производителите да пренапишат софтуерите си за да оползотворяват по-добре процесори с повече от 4-6 ядра. Защото примерно положението с Adobe Premiere е същото - може да пълни 4 ядра, но нагоре ползата от нови ядра силно спада.
Пък и не само програмите за работа, но и игрите имат същия проблем - работят по-добре на висока честота, отколкото на много ядра. А те са пазар, който заслужава внимание.

Освен това nf0rc3r казва, че се интересува и от по-дългия живот на AMD сокетите преди следващ голям ъпгрейд, за да не се налага след няколко години освен процесор да купува и дъно. Така че даването на едни пари сега може да излезе по-евтино в дългосрочен план.

Автор: volenE   
Дата:   13-09-17 21:34

Забрави за бюджета. Купи си macbook pro 17 или настолен. Въпреки стойността, ще ти спести много, ама много време. Купи си и софтуера също. Съвет от опит. Желая ти успех във всичко.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »