Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Лесен въпрос (за който разбира)
Автор: digo_pl   
Дата:   07-05-17 14:29

Здравейте, приятели
Дали някой би ми обяснил, как да настроя фотоапарата си да фокусира когато съм на някакъв, макар и малък зум? Всички възможни режима на снимане пробвам, но когато съм на зум в по приглушена светлина, нито една снимка не е на фокус. Апарата е panasonic lumix не много нов.

Благодаря предварително

Отговори на това съобщение
 Re: Лесен въпрос (за който разбира)
Автор: hose   
Дата:   07-05-17 14:41

не е от фокуса, а от треперенето на ръката

прочети какво прави стабилизацията по принцип

Автор: chrisnoch   
Дата:   07-05-17 15:16

Щеше да е по-полезно да цитираш точния модел Панасоник и да качиш някоя снимка, ама ...
Какво означава "нито една снимка не е на фокус"? Снимките са размазани (моушън блър)? Фокусът не е там, където "трябва" да бъде?
От ръка ли снимаш или от статив?
С включена оптична стабилизация или без?
Неизвестните са твърде много, но ще се опитам да изградя някаква смислена хипотеза. При "приглушена светлина" са възможни няколко "сценария":
- Автофокусната система не може да се справи заради прекалено ниския контраст на сниманите обекти и/или прекалено ниската осветеност. Ако обективът ти е много по-тъмен в дългия край, съвсем логично е това да се случва почти изключително при "някакъв, макар и малък зум".
- Скоростта на затвора е твърде бавна, а обектите се движат. Снимката е размазана, независимо че автофокусната система е сработила коректно. На теб това ти изглежда като липса на фокус, защото не знаеш как да го опишеш коректно.
- Движението на фотоапарата е твърде голямо и оптичната стабилизация не може да го компенсира. На теб това пак ти изглежда като липса на фокус, защото не знаеш как да го опишеш коректно.
- Произволна комбинация от "сценариите", описани дотук.
Както виждаш, няма как да се отговори конкретно на толкова неясно зададен въпрос.

Автор: guciguci   
Дата:   07-05-17 15:30

pl в dido_pl ако в за Пловдив,донеси да го погледна и ще ти кажа

Автор: Ivodam   
Дата:   07-05-17 16:47

digo_pl написа:

> Здравейте, приятели
> Дали някой би ми обяснил, как да
> настроя фотоапарата си да
> фокусира когато съм на някакъв,
> макар и малък зум? Всички възможни
> режима на снимане пробвам, но
> когато съм на зум в по приглушена
> светлина, нито една снимка не е на
> фокус. Апарата е panasonic lumix не много
> нов.
>
> Благодаря предварително

Тоя зуум да не е случайно така нареченият цифров зуум? Ако е такъв, а не оптичен, забрави...

Иначе, по-горе са ти написали - статив, аз бих добавил и желателно дистанционен спусък.

[smilie7]

Дата:   07-05-17 21:29

Провокиращи въпроси, благодаря (все пак надявам се стана ясно, че не съм фотограф, още по-малко боравя с адекватни термини, извинявам се)
Модела е panasonic lumix dmc-fz18 и да грешно се изразих - размазани са снимките, а не нефокусирани :)
Не гоня професионализъм, а просто си върша работата, снимките ми помагат да си спомня, какво съм гледал, нищо повече. Лошото е, че понякога снимам детайли (със оптичния зум), а като ги омазвам във 99,9% от случаите после ми е малко тъпичко :)
В профила съм качил няколко снимки, като едната която е ясна е без зум. останали се вижда за какво иде реч.
https://photo-forum.net/i/2064867

guciguci не съм от Пловдив, благодаря :)

пп Имам случаи в които подпирам апарата и резултата е същия.

Моля ви, подскажете ми, ако има режим в който да го сложа или настройка и да се свършва.
Благодаря сърдечно!

Автор: ve_sselin   
Дата:   07-05-17 21:38

От ръка на 1 секунда няма как да не е размазано. Гледам ИСОто ти е 100. Не вярвам поне на 800 да не може да го вдигнеш за използваема снимка. Друг вариант е статив, трети -светкавица ама ще уплашиш пилците :-)

Дата:   07-05-17 21:52

https://photo-forum.net//i/2064873 а ей тука на какво да го сложа?
По-принцип от 10години си ползвам едно златно cyber-shot-че, но му счупих обектива и сега не се ползва зума :). А този панасоник го бях забравил, че го има даже. Както и да е важно ми е да се науча да го ползвам, че работа си върша с него :)

пп само да вметна, че не ми треперят ръцете още

Автор: mmjm   
Дата:   07-05-17 22:05

Или го сложи на iA(интелигентно авто) или на S и задаваш скорост не по-ниска от 60(това е 1/60 от секундата). Ако си намериш книжката с инструкциите и я прочетеш, най-добре ще се ориентираш какво да правиш.

Автор: bg2014   
Дата:   07-05-17 23:00

Ако имаш стабилизация....изключи я и пробвай. Понякога стабилизацията пречи.
1. Сложи го на "S" - скорост. Настрой на скорост 1/100
2. Предполагам има ИСО. Настрой го на 800
3. Апаратът прави всичко останало. От теб се иска да не трепваш по време на снимката.
Не дишай, не мигай - все едно ще стреляш.
Ако има някакви други настройки - анулирай ги.
Поразгледай след 18 страница.

Публикацията е редактирана (08-05-17 09:42)

Автор: iliyanb   
Дата:   07-05-17 23:11

Публикацията е редактирана (07-05-17 23:15)

Автор: crocodile   
Дата:   07-05-17 23:11

Първо трябва да осъзнаеш връзката между светосилата на обектива , блендата , ISO-то и скороста на затвора , когато го направиш няма да задаваш подобни въпроси.
Има два начина да снимаш в приглушена светлина с този апарат , или да снимаш от статив или със светкавица в режим S и скорост по голяма от 1/60,iso да е на авто и блендата възможно най отворена,това е за снимка от ръка. Ако включиш и синронизация по задно перде и обекта ти е неподвижен и ползваш статив , ще получиш добра снимка със осветен заден фон . По предно перде ще имаш типична снимка с осветен преден план и тъмен заден. При снимане от статив изключваш стабилизанията и желателно е да ползваш таймер , примерно 2 сек закъснение или какъвто ти има апарата.
Точно този апарат не е пригоден за снимане в помещение при слаба светлина без статив , продавай го и събери пари за съвременен апарат със севетлосилен обектив и прочети малко теория, успех !

Публикацията е редактирана (07-05-17 23:25)

Автор: asahi   
Дата:   07-05-17 23:23

Включи лампите и не снимай на тъмно.

Автор: iliyanb   
Дата:   07-05-17 23:28

Крокодил, некомпетентен си да коментираш първо и второ перде и осветени предни и задни планове. По-добре не го прави. Няма смисъл. Някой ще ти прочете поста и ще вземе да повярва как се осветяват предния и задния план чрез синхронизация по съответното перде[smilie18] . Изключвам автора на темата, който май си прави майтап и гледа сеира на всичките съветници. Има откровени смехории сред отговорите.

Дата:   07-05-17 23:42

Айде като си толкова компетентен разясни на мен неуния и на автора що е то предно и задно перде , и как влияе на снимката ! На всяка манджа мерудия си и по точно шепа сол ! Аз се чудя как разбираемо да му го обесня , тоя па профан и ми казва че съм некомпетентен , това си е пълна простащина !! !

Вместо да ми кажеш че съм некомпетентен ми обясни къде сгреших или не можеш и просто поради това че те сърби езика се чудиш кого да обидиш .

Яйде философе ,кажи как ще осветиш със светкавица точно с тоя апарат хем обекта хем задния фон ако е достатъчно близко без да сменяш синхронизацията на пердето .

Публикацията е редактирана (07-05-17 23:49)

Автор: Myth   
Дата:   07-05-17 23:45

Проблема е ниска скорост на снимане... на каква скорост да снимаш без да размаже зависи и от фокусното разстояние... мисля че на този апарат 800ИСО е май неизползваемо, може и да бъркам.

Автор: lamerko   
Дата:   07-05-17 23:54

Не че нещо, но наистина добре да се знае що е синхронизация по задно перде и кога се ползва (какви ефекти биха се получили) :)

Дата:   07-05-17 23:59

Аре бе знаещите обяснете на некомпетентните , лично аз знам какъв ефект се получава защото го ползвам често. Искам да ми обясните каде сгреших , какво толкова , ако знаеш обясняваш , ако не си трай !

Ей , едни и същи във всяка тема се правят на професори и осират темата . Или ще подведат питащия нарочно или просто си изливат помията [smilie23]

Като ония от предишната тема , успяха да го убедят че да си купи нисък клас дслр и китов било най добре за него а тоя спор е воден хиляди пъти и хиляди пъти се повтаря че това е най лошата комбинация , малко по добре е от тъмен сапунер но не повече.

Публикацията е редактирана (08-05-17 00:04)

Дата:   08-05-17 00:06

Ами добре - моето обяснение... синхронизация по задно перде - светкавицата се задейства непосредствено, преди да сработването на задното перде. С други думи, преди да светне светкациата, известно време е имало експонация с околното осветление. При нормалната синхронизация е обратното. Ефекти - при статична сцена и камера - разлика НЯМА. При движещи се обекти - имаме следи от движението им, осветени от околното осветление и "замръзнал" образ, запечатан от светкавицата. От коя посока ще са - зависи от синхронизацията. Осветяване на заден фон и синхронизацията - това малко ме смущава...

Дата:   08-05-17 00:17

Може би съм объркал със slow sync , сега се сещам че при предно и задно перде светкавицата светва или в началото или в края на експозицията . Признавам , малко се обърках но това не дава на някой право да слага определения и то с такава интонация.
Ще взема да пиша във всяка една тема в която сте писали с простото " това са глупости , некомпетентен си " , просто ей така , да осера и дразня хората !

Публикацията е редактирана (08-05-17 00:18)

Дата:   08-05-17 00:21

Хубаво е преди да пишеш да си проверяваш информацията, понеже ти заблуждаваш хората (също като онази другата тема), а не ние. За "осирането" - пак си прочети постовете :)

Автор: guciguci   
Дата:   08-05-17 00:25

Aз на всички снимки виждам Flash did not fire. Вие за каква светкавица говорите. на ISO 100 и без светкавица със зум няма как да не са размазани снимките. Мърдал си това е. Ако искаш да снимаш без светкавица сложи на режим Р. Той ще прави всичко сам,освен да вади слветкавицата. Ако го сложиш на Ai ще вади и светкавицата,но тя при зум пак няма да ти осветява достатъчно. На режим Р апаратът избира и автоматично ISO-то ,но ако то ти е ограничено до някакви максимални стойности от подробното меню,пак няма да вдигне на 800 примерно и пак ще са ти размазани снимките. Друга и голяма ще е изненадата АКО вдигне на 800 ISO. Тогава гледай да видиш какъв шум ще има. Нищо няма да се разбира от снимката. Но това вече е друга тема на разговор. Въобще не трябва да снимаш с такъв фотоапарат на тъмно

Публикацията е редактирана (08-05-17 00:29)

Дата:   08-05-17 00:28

И твоето обяснение не е изчерпателно , по добре автора да прочете по подробно по въпроса и после да обърне внимание на slow sync на светкавицата , точно тази опция имах в предвид но се пообърках с термините , при слабо осветление е възможна само със статив и то на неподвижни обекти.

За снимки на хора в помещение със слаба светлина ти трябва или техника за над 10 000лв (съвременен фул фрейм или кроп и светосилен обектив) или апарат със външна светкавица насочена в тавана( ако не е много висок де ),която може да е и китайче за 100 лв .
Автора да си купи външна светкавица която да може да се пали от неговата и тогава ще има подобрение.

Публикацията е редактирана (08-05-17 00:35)

Автор: lucky55   
Дата:   08-05-17 00:30

crocodile написа:

> Ако включиш и синронизация по
> задно перде
и обекта ти е
> неподвижен и ползваш статив , ще
> получиш добра снимка със осветен
> заден фон . По предно перде ще имаш
> типична снимка с осветен преден
> план и тъмен заден.

По-правилно би било да се каже бавна синхронизация. Примерно снимаш с ниска скорост, да речем 2 секунди, на първо перде. Светкавицата ще светне в началото и ще освети обекта, а пък задния фон (този който е извън обхвата на светкавицата) ще бъде светъл поради ниската скорост на снимане. Ако снимаш на второ перде, светкавицата ще светне в края на тези 2 секунди. Ако говорим за неподвижни обекти, резултатът ще е еднакъв. Ако обаче снимаш движещ се на тъмно автомобил с включени фарове, тогава (с второто перде) ще получиш следи от фаровете след автомобила като ефект.

Публикацията е редактирана (08-05-17 00:35)

Дата:   08-05-17 00:30

Е, то стана ясно, че не е от фокуса. Най-добри резултати ще има, ако се сложи на пълен автоматик :)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »