Автор: fallenfbsd
Дата: 16-08-16 20:59
Здравейте,
ориентирал съм се към :
1. нов фотоапарат (не харесвам употребявана техника, дори за същите пари да купя нов по-нисък клас)
2. бюджет 1200-1500лв за старт
3. компактен апарат за ентусиаст, които иска да прави читави снимки, но не и перфектни :)
4. бърз фокус -> деца
5. опции за надграждане (сега имам Nikon P7700) след година две с обективче или две.
6. сегашният ми апарат поддържа RAW, но нямам време да се занимавам. Искам макс. добро JPEG качество директно от апарата - т.е. ако единият с обработка изкарва по-качествени, но пък другия с директен JPEG изкарва по-натурални цветове, баланс бяло и т.н. вземат втория. Единствено на някоя снимка, която ми е харесала смея да пипна да я поотрежа, а пипна светлината, но до там...
Бях се засилил на Nikon D3300/D5300/D5500, макар да са по-разумния избор май не ми се носят, искам нещо компактно.
Останаха тези двата, които ми харесват, отговарят на изискванията и са в бюджета. Относно бюджетни покупки не залитам да го разширявам, така че тук нямам вътрешна драма.
Четох доста - ще си започна с китовите обективи.
Няколко питания :
1. Олимпус има два обектива 14-42mm II R vs 14-42 EZ - доколкото виждам единия е моторизиран и по-компактен, но по-скъп. В нета има противоречиви мнения дали имат разлики в качеството, даже наместа мрънкат за по-скъпия EZ, че бил по-кофти. Някой да има преки наблюдения?
2. Харесва ми опцията с тъч скрин фокус на Олимпуса. Като цяло за не движещи се обекти ревютата дават висока оценка на фокуса като бързина и точност, докато на Сони-то фокусната система и повечето кадри в burst режим му дават предимство (уж?) при снимане на движещи се обекти. При все, че аз пейзажи няма да снимам - повече хора стационарни, деца като играят, коя е по-подходяща?
3. последващите ъпгрейди като обективи чета, че със системата на Сони ще ми е май по-скъпо, както и че на 4/3 си има повече обективи + вградената стабилизация дава още повече възможности. Съгласни ли сте с това?
4. разликата в размерите на сензорите много ли е фрапантна? Не знам коя матрица е по-читава като изработка, мога само да чета размерите какви са. Подозирам, че ще ми е ок, но какво ще ме посъветвате - сензора не може да се сменя после, за разлика от обективите.
Благодаря предварително!
п.п. гледах и Fuji - извън бюджета ми е, Nikon J не знам защо не ме грабна, Canon M - също...
|
|