Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 EXIF информация
Автор: nokoniko   
Дата:   05-07-16 16:24

Направи ми впечатление, че на снимките качени тук в EXIF информацията няма модела на обектива, с който е снимано. Вярно, че виждаш фокусното разстояние и блендата, но точно модела го няма, а само модела на тялото.Мисля, че тази информация ще е полезна.

Отговори на това съобщение
 Re: EXIF информация
Автор: tema   
Дата:   05-07-16 16:29

Установи си EXIF Viewer в Google Chrome и готово, имащ цялата информация

Автор: Shilo   
Дата:   05-07-16 17:27

Или FxIF за Mozila.

Дата:   05-07-16 19:13

Активирах ги и двете, но информация за обектива няма.Например на снимката виждам, че е снимана на фокусно разстояние 35 и бленда 8 ,но не виждам дали е твърда 35ца, 18-55,18-105....и т.н.Това ми беше идеята.

Автор: Shilo   
Дата:   05-07-16 19:43

При FxIF не се показва името на обектива, но се изписва диапазона от фокусни разстояния и форкусното разстояние, на което е направена снимката. Гледайте внимателно данните. :)

Автор: asahi   
Дата:   05-07-16 19:43

Попитай автора - не вярвам да не ти сподели.

Автор: iasen2   
Дата:   05-07-16 19:58

Аз пък много мразя някой да ме пита с къф обектив или с къф хапарат снимам.

Автор: sherbit   
Дата:   05-07-16 20:12

Без EXIF - по-високи гласове е моя извод.

Автор: JXT   
Дата:   05-07-16 20:12

Що?

Дата:   05-07-16 20:14

щото все едно ми казват, че хапарата прави снимката, или ще почнат да ми броят пикселите

Автор: JXT   
Дата:   05-07-16 21:22

Демек няма значение за тебе дали хващаш обектив 16 мм и обектив 200мм, все можеш да сътвориш един и същ шедьовър?
А правиш ли си сметка, че този дето пита, най-вероятно е начинаещ и не може от снимката да прецени това 16мм ли е или 200мм, каква бленда си използвал и т.н.?
Не виждам какъв е проблема някой да попита и ти да му отговориш нормално. Никой не ти подценява способностите и не твърди, че хапарата прави снимката.

Автор: БОБИ-ЛЪВЧЕТО   
Дата:   05-07-16 21:23

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   05-07-16 21:59

Точно затова попитах.Във всички коментари чета, че обектива е по-важен от тялото за добра снимка, а в EXIF информацията виждаме модела на тялото, но не и модела на обектива.Ако снимката е направена на 50 фокусно разстояние и бленда 8 /например/, как да разбера дали обектива е 50/1.8 или 18-55 или 18-140 или......

Публикацията е редактирана (05-07-16 22:00)

Дата:   05-07-16 22:03

Обективът е по-важен, но не със своята марка и модел, а с техническите си параметри - фокусно разстояние и оттам ъгъл на проекцията върху матрицата/филма и относителен отвор (бленда, диафрагма, apperture), което също е съотношение на отвор към фокусно разстояние. Чак след това идват бокета, микроконтрасти, стабилизации и т.н.

Автор: 798099   
Дата:   05-07-16 22:08

Въх, колко умно и изчерпателно! И безполезно по принцип. АбсЕлютно в стил asahi.

Автор: victory13   
Дата:   05-07-16 22:15

Много по-обезукуражаващо за един начинаещ ще е, ако повтори всички технически настройки, и погледне своята снимка след това...
nokoniko, настройте камерата си на режим Р... изобщо не е шега този съвет, както искате го приемайте [shtrak]

Дата:   05-07-16 22:17

Като ти гледам събраните съчинения направо се вцепенявам от респект! [ezik]

Дата:   05-07-16 22:26

В метаданните си пише фокусно разстояние, бленда, скорост, исо - това е напълно достатъчно да прецениш с какво е снимано. Всичко друго е чешене на форумни езици.

Автор: 798099   
Дата:   05-07-16 22:29

asahi и така би трябвало! Аз изразявам винаги и единствено собствено мнение, с което който иска се съгласява, който не иска - не. Не цитирам Уикипедия или Гугъл, ако няма собствени познания по въпроса.

Дата:   05-07-16 22:32

Занимавам се с фотография от 1985г.Просто споделих, че тази информация ще е полезна за много.....А то каква стана...Снимам на режим М и се справям добре.

Автор: And   
Дата:   05-07-16 22:50

"Например на снимката виждам, че е снимана на фокусно разстояние 35 и бленда 8 ,но не виждам дали е твърда 35ца, 18-55,18-105....и т.н."

В качество на пример, няколко възможни причини защо не се вижда:

- не всички обективи и тела имат възможност да се общуват пълноценно(особенно по стари модели или например, ако ползваш канонски обектив на никонско тяло през преходник) и споделят само основни параметри(скороста, бленда)

- част или цялата информация от EXIF може да бъде изтрита след
манипулации с някакъв софт(например - графични редактори)

- тази информация умишленно изтрита от фотографа

Автор: victory13   
Дата:   05-07-16 22:53

Тогава да помогнем на многото [cool] : Joe Buissink

Извинения за несъзнателния комент по-горе [beer]

Дата:   05-07-16 22:59

на 35-ца може да видиш хроматични аберации, може и да не видиш. може да видиш реални цветове , може да видиш и ужастни и измити цветове. Може да видиш рязкост, може и да видиш мазня.

Много неща зависят и от обработката и конвертора и цветния профил на апарата.
Аз ако ти изкарам снимка без хроматични аберации, а ти като снимаш и видиш едно кило цветни ореоли - какво ще си кажеш :)

Стига сте гледали техниката, научете се да гледате светлината- нея не я пише в метаданните . Лека вечер.

Публикацията е редактирана (05-07-16 23:04)

Автор: colorphoto   
Дата:   06-07-16 00:01

Ееее,писна ми от тоя смешен плач за ЕКЗИФИТЕ!

По-миналата седмица имаше подобна тема!

Има книги и курсове всякакви - не разчитайте да се образовате от екзифи!

Един и същ обектив ползван от различни хора в различни условия дава различни резултати.

Публикацията е редактирана (06-07-16 00:02)

Дата:   06-07-16 10:03

Мисля, че е време по-тази тема да спрем да си чешем езиците.2-3 смислени коментара.......

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »