Автор: EvaJor
Дата: 29-05-18 05:18
Само за един преход е крайно нерентабилно да се купува раница, така че, първо обмислете вариант за заемане от приятел.
Ако няма такава възможност:
1. Вариант е Декатлон: добро съотношение качество/ цена, чувала съм хора да се оплакват от техните раници, но аз ползвам техни модели и за моя ръст си е ок. Предимство е, че ако сте недоволен и не отговаря на очакванията ви, след прехода можете да я върнете.
2. От българските класика е Ташев, макар и да не влизат в категорията "бюджетни". Имам 60+ 10 л. Ташевска- Маунт, на мен не ми е удобна (аз съм 160 см), но сина ми е висок и я носи с удоволствие.
3. От магазини втора употреба: ако има време да се търси, има страхотни попадения: имам една Дойтер за никакви пари оттам.
4. Във ФБ, в група Планинари има обяви Купувам/ продавам, и в момента излизат предложения за раници.
При покупка гледам: теглото, естествено, но леките раници са скъпи. Достатъчно сигурни (високи) странични джобове, за да мога да съм спокойна за шишето с вода или пък статива, ако ще се носи такъв. Имам раница с плитки такива и се налага да закрепвам водата с ластик, не е удобно. Достатъчно широки подплатени презрамки, за да не се впиват в рамената. Наличие на дъждобран или възможност за покупка на такъв, особено през юни, времето остава динамично. Цип и джоб в долната част, но това не е съвсем задължително, върши работа най-вече ако ще се носи чувал. Добре е да има пръстенчета за закачане на щеки, но може и без тях- ако се сгъват, могат да се сложат вътре, в самата раница. Не ползвам резервоар за вода, така че дупка за маркуча му не ми трябва.
Проблем е изпотяването при носене на раница, но досега не съм имала модел, при който да не изпотява, в това число и Дойтер-а.
В идеалния случай е добър вариант да се пробва на място в магазина: дали е удобна, много зависи от ръста и телосложението на туриста. Във Варна, в Спортдепо, продавачите са някакви нелюбезни и съм носила една голяма завивка от вкъщи, за да я натъпча и да я пробвам дали ще ми е удобна на място.
|
|