Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Разлика при фокусиране през визьора и при режим Lv на Никон 5300
Автор: zlatistia1   
Дата:   15-02-16 18:56

Здравейте, от скоро имам тяло Никон 5300 и забелязвам голяма разлика при автофокуса когатo снимам през визьора и когато е в режим лайв вю.. Прикрепям снимки за да се види разликата - мисля да го изпратя за ремонт понеже е гаранционен - но все пак да питам вещите в сферата преди това..
http://dox.bg/files/dw?a=382f13a02c

Отговори на това съобщение
 Re: Разлика при фокусиране през визьора и при режим Lv на Никон 5300
Автор: lamerko   
Дата:   15-02-16 19:07

Може и да не е за ремонт. Фокуса през лайв вю-то по принцип винаги ще ти е по-точен, от колкото през визьора в двата случая сработват две различни фокусни системи. По-скоро обектива/ите трябва да се калибрират, но въпреки това - пак лайв вюто ще е маааалко по-точно.

Дата:   15-02-16 19:18

Благодаря за бързият отговор. Четох някъде че е нормално да има разлика - но е много осезаема според мен.. Видя ли снимката?

Дата:   15-02-16 19:21

Да, видях я. Понякога, и то доста често, обективите се нуждаят от калибрация към конкретното тяло, за да бъде максимално точен фокуса през визьора. При по-скъпите тела има изнесена в менютата настройка за калибрация, но твоето тяло не е от тях.

Автор: victory13   
Дата:   15-02-16 19:30

Не бих си вадил фокусни изводи при снимане със светкавица.
Както се посочи, има разлика в работата на двете фокусни система, и едната проявява волности в такива условия... даже ако и фокус-асиста е включен.

Дата:   15-02-16 19:33

Разбирам, може би не трябва да го изпращам за ремонт.. в такъв случай когато си купувам нов обектив - означава ли, че трябва да го тествам преди това и не мога да си го поръчам онлай [smilie11]

Автор: rossen76   
Дата:   15-02-16 19:45

Здравей , при покупката на обектив нов, понеже нямате в тялото финна настройки на фокуса ,е желателно да отидете в някои от големите фирми за фототехника , за да можете на място да снимате с няколко обектива и да изберете този които най добре ви приляга с тялото .
Аз също като вас, имах подобни проблеми с фокуса и поради тази причина след време си купих тяло с тази функция фина настройка на фокуса.
За сега е желателно ако купувате обектив той да е нов , има възможност да го купите и онлайн, но има риск за бек или фронт фокус .При това положение ,можете да занесете обектива и тялото в сервиза на Никон, където ако е гаранционен, безплатно ще ви го калибрират към тялото.

Публикацията е редактирана (15-02-16 19:47)

Автор: victory13   
Дата:   15-02-16 19:46

За себе си съм приел, че не означава, но нямам идея как ще е при друг.
В болшинството от случаите проблемите с техниката идват от начина ѝ на ползване. Когато тествате, създайте идеални условия за това: контрастна цел, трипод, добра осветеност, и т.н. Не винаги и при тест в магазин може да се постигне това.

Дата:   15-02-16 19:48

Най добре е след покупка да се мине през сервиза на никон доколкото знам имат софтуер за калиброване при подобни тела

Дата:   15-02-16 19:50

Мда, за он-лайн поръчките е малко на късмет положението, но пък там закона ви позволява да върнете стоката през първата седмица, без да давате обяснение защо. Но в същото време новите обективи трябва да вървят в комплект с безплатна калибровка през първия месец. Но не знам дали е валидно това за всички марки - най-добре се обадете в магазина възможно най-скоро и питайте за гаранционна калибровка.

Автор: sohk   
Дата:   15-02-16 19:51

Гаранционно калибриране има не през първия месец а през първите две години, защото до колко знам калибриране си е гаранционна услуга.

Дата:   15-02-16 19:58

Ами не съм много убеден - до колкото знам за обективите на Тамрон калибрирането е безплатно само първия месец.

Дата:   15-02-16 20:01

Относно марката тамрон калиброването е само през първият месец . При никон калиброването може да е безплатно дори последният месец на втората година . При канон е невъзможно - първо те карат да чакаш един месец , после евентуално и в япония може да го пратят или в друга държава

Дата:   15-02-16 20:05

Утре ще позвъня да попитам в сервизният център за калибриране.. Наясно бях че моя модел няма потребителска такава функция както при по-скъпите тела, но не бях наясно че може да се калибрират в сервиз и то гаранционно. Благодаря на всички които се включиха в дискусията, изясниха ми се някой неща.. Дано темата е полезна и за други начинаещи [smile]

Автор: bg2014   
Дата:   16-02-16 22:56

Тъп въпрос, но как прави снимките? Пишеш начинаещ ...
От статив?
С дистанционно?
Или снимаш от ръка и калибрираш на око?
Какъв е обективът, че нещо пропуснах? Пише за тамрон... но ...имаш ли идея Тамрона колко фино настройва фокуса?
С кой обектив си?
Да не се окаже накрая, че снимаш от ръка на малко тъмно и си правиш изводи.

Публикацията е редактирана (16-02-16 23:03)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »