Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Авторски права
Автор: dfxos   
Дата:   05-02-16 13:23

Здравейте,

като прочете този мейл, звучи ли ви така, че да се съгласям моето видео да бъде ползвано навсякъде, без да съм конкретизирал нищо

http://prikachi.com/images/375/8617375a.png

Това се опитаха да ме убедят по телефона поне.

За това се уговорихме в мейла :

http://goo.gl/qDB6iK

Но днес виждам, че видеото ми е ползвано в новинарска емисия на живо в тяхно предаване, като нито се казва, кой го е снимал нито нищо. 2-3 мои приятели даже ми писаха абе много си се променил, защото между моето видето показват един фотограф и някак си в очите на зрителя излиза, че той е правил въпросните кадри.

http://vbox7.com/play:0e26ca5133

Отговори на това съобщение
 Re: Авторски права
Автор: realnoncho   
Дата:   05-02-16 13:34

Ще се радвам да го включите не е добра идея за разговор с медии, трябвало е да си напишеш условията там [smilie8]

Дата:   05-02-16 13:38

Нищо конкретно не съм им написал, а и техният отговор е къде и как ще се ползва.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   05-02-16 13:48

Хич да не е друго, съществува чл. 15 ЗАПСП, който изброява изчерпателно неимуществените авторски права, сред тях са

1. да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това, с изключение на обектите по чл. 3, ал. 1, т. 4, 6 и 8, при които това право се уговаря по договор;
2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението;
3. да реши дали произведението му да бъде разгласено под псевдоним или анонимно;
4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;
5. да иска запазване на целостта на произведението и да се противопоставя на всякакви промени в него, както и на всяко друго действие, което би могло да наруши законните му интереси или личното му достойнство;
и т.н.

Според следващия чл. 16 правата по т. 2 и т. 4 от цитираните по-горе са неотчуждими, а за останалите пише, че отчуждаването им може да става "само изрично и в писмена форма".

От показаното от теб не виждам да си дал изрично писмено разрешение за нещо.
Относно имуществените права, те са уредени в чл. 18, според който:
(1) Авторът има изключителното право да използва създаденото от него произведение и да разрешава използването му от други лица, освен в случаите, за които този закон разпорежда друго.
(2) За използване по смисъла на ал. 1 се смятат действия като:
и т.н.
Писал си, че ще се радваш да става нещо си там, но не е точно ясно какво.

Най-добре се консултирай с адвокат все пак. Може и с някой конкретни колеги тук, които изрично имат опит - това са за мен най-вече Joro и Ecobo.

Иначе - от морална гледна точка според мен наистина е много гадно отношение.

Успех каквото и да решиш.

Автор: chukov   
Дата:   05-02-16 14:02

Ей пуста жажда за слава.

Абе не им пълнете гушите на тия телевизии бе. Те разполагат с бюджети да ви позлатят от главата до петите вие зорлем си тикате кадрите да ги излъчат и да "споменат автора"

Какво ви топли това споменаване?

Утре като ти умре дронът от Нова ли ще ти платят ремонта?
Що не вдигнат те дрон да си направят предаването?

Същата работа и с емисиите на времето по БТВ
Тъпчете ги даром с кадри от България, а после събирайте от спестени пари жълти стотинки да се чудите обектив ли да си купите по-напред или да си платите масрафа по обикалянето.

Уф, че фурландисах наранина днес [smilie9]

Автор: Imaginarium   
Дата:   05-02-16 14:58

chukov, надали, някой, някога, някъде би могъл да го каже по-правилно.
Точно от жажда за изява на фотографи и "фотографи", медиите свикнаха, ей така, даром да получават материал, струващ на автора очин денги и чок труд...
dfxos не се засягай, не ми е целта да те обидя.Само ти знаеш с какви подбуди си им пратил видеото, аз не мога, а и не ми е работа да гадая :)
Но просто 99% от "фотографите" биха си дали едната ръка за две минути слава.
А онзи дето се катери по Бузлуджата и не го страх от последния му кадър, не е по-различен от гореспоменатите...

Относно кореспонденцията ви с Нова.
За съжаление трябва да т икажа, че е доста двусмислена.Хем им казваш, че могат да го ползват, хем не определяш при какви условия, а в същото време се подразбира, че може да се ползва за нещо предстоящо в бъдещето.
Те са ти задали конкретен въпрос, на който обаче не се вижда дал ли си отговор позволяващ/забраняващ питането им...
Но пак ти казвам, от твоя страна написаното на първи ред е леко двусмислено и неточно :)

Автор: asahi   
Дата:   05-02-16 15:16

ТФП-то е същата работа. Добре, че рядко се стига до разпространение на кадрите.

Дата:   05-02-16 15:19

Двусмислие, но дава ли им право за последвалия репортаж?

Дата:   05-02-16 15:21

Иначе видеото ми ще бъде част от един мой проект свъзан с историческите паметници. Чисто съвпадение, че онзи белгиец беше там.

Автор: asahi   
Дата:   05-02-16 15:23

Текстът "ще се радвам ако го включите" е недвусмислен.

Автор: HSGeorgiev   
Дата:   05-02-16 15:44

asahi написа:

> Текстът "ще се радвам ако го
> включите" е недвусмислен.

Asahi, текстът на чл. 16. от ЗОП също е недвусмислен: "Неимуществените права по т. 2 и 4 на ал. 1 от предходния член са неотчуждими. Отчуждаването на други неимуществени права може да става само изрично и в писмена форма.".
Къде точно в показаното виждаш, че авторът изрично и писмено се е съгласил неговото произведение да бъде разгласено анонимно, за да бъде нарушено изискването на т. 3 на ал. (1), чл. 15? Къде изрично в писмена форма е разрешил да се променя целостта на произведението му, както това е споменато в т. 5, ал. (1), чл. 15? И по какъв начин медията може да мотивира нарушаването на т. 4 на ал. (1), чл. 15, въпреки изрично записаното в чл. 16, че това неимуществено право е неотчуждимо?
Къде освен това виждаш в показаното нещо, което да урежда изричното изискване на чл. 19 на ЗАПСП - "Чл. 19. Авторът има право на възнаграждение за всеки вид използване на произведението и за всяко поредно използване на същия вид"?
Не е ли малко едностранчиво да намираме вината в ограбения, защото бил дал някакъв повод да бъде ограбен?

Публикацията е редактирана (05-02-16 15:46)

Дата:   05-02-16 15:49

"ако правите подобен епизод, ще се радвам ако го включите"

но никъде не съм казал, че може да се пусне в ефир по сутрешния им блок

още повече, анонимно и монтирано по техен си начин с нарушаване на целостта на видеото

Публикацията е редактирана (05-02-16 15:50)

Автор: chukov   
Дата:   05-02-16 16:06

То за да станете и още по-популярни и да ви излъчат в международното медийно пространство да го бяхте бутнали оня, дето клечеше на ръба на паметника.

Сега заради тия келешки истории "Виж ма мамо как съм нагазил в джибрите и къде съм си заврял двата пръста, заради подобни Гражданска защита затвориха и завариха капандура откъдето се влизаше в чинията.

Автор: Evolve   
Дата:   05-02-16 16:10

Въобще защо се занимаваш с олигофрените от медиите [smilie11]

Дата:   05-02-16 16:15

Чуков, чинията е затваряна многократно, защото всеки ден някой решава да влиза вътре, просто вмомента има повече медиен шум.

Аз не съм го накарал да се качи, просто снимах видео и видях, че има хора горе. И аз бях на 1 километър от него трудно ще го бутна.

Дата:   05-02-16 17:53

Консултирах се с адвокат според него са нарушени следните 3 точки

1. използване на видеото в друго предаване
2. нарушаване целостта на видеото
3. неспоменаване на автора

Автор: Imaginarium   
Дата:   05-02-16 22:24

dfxos, адвокатът е винаги по-добър вариант от питането във форуми :)
Предполагам те е посъветвал кви са ти опциите, така че действай.Хубавото е, че в последно време българските съдилища се поосефериха и подобни казуси често се разрешават справедливо.Но с извънсъдебно споразумение ще получиш същия резултат, минус загубеното време...
Успех :)

Публикацията е редактирана (06-02-16 00:57)

Автор: idivanov   
Дата:   06-02-16 23:49

Какво толкова се тръшкате за тази пуста чиния?! Явно е опасна и правилно са я затворили. Проблемът е, че колкото повече минава време, ще става още по-зле. Трябва или да се приспособи за други цели, или да се бутне.
Колкото до авторските права на дфхос - ако иска, може да се консултира с адвокат. И да, постът му до телевизията е леко обтекаем...[shtrak]
Видях, че вече го е направил. Дано не си остане само с радостта...[beer]

Публикацията е редактирана (06-02-16 23:54)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »