Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Избор на първи полу-професионален фотоапарат
Автор: WiShY   
Дата:   27-04-15 16:51

Здравейте,

Отдавна съм съфорумец, но през последните години не съм бил почти активен. Та така. Скоро навършвам 30 и реших най-накрая да си позволя по-добър апарат от сегашният ми canon sx500is за рождения ми ден :). Бюджетът ми е 1600лв, като не смятам да инвестирам в следващата година. Иска ми се да се включи тяло, обектив, карта, чанта и поне 1-2 филтъра. Не знам кое е по-добре - дслр или слт??? (ако така бяха с полу-прозрачното огледало) Ще снимам предимно пейзажи, кучето ми в движение и портрети( може и малко стрийт) и въобще няма да снимам индоор и макро ...или пренебрежими малко. Чудех се между никон д3200 с 18-105 + 50/1,8 или никон д7000 с 18-105. Четох че обектива 18-105 е добрър за начинаещи като мен :) а че 50/1,8 е добър за портрети при кроп дслр-ите заради кроп фактора. Забравих да кажа,че харесвам красиво боке при портретите,а и като цяло за контраст.

Отговори на това съобщение
 Re: Избор на първи полу-професионален фотоапарат
Автор: realnoncho   
Дата:   27-04-15 16:57

Щом горе-долу си се ориентирал отиди и пипни някъде апарата, ако имат и някой безогледален също. Трудно някой може да реши вместо теб :)

Дата:   27-04-15 17:04

Моят опит е малко, а с такива апарати никакъв, така че и да пипна нищо няма да разбера.Искам от някой с повече опит да ми каже дали съм се ориентирал добре, дали за тезе пари или за този етап има по-добро решение. такива неща. Насоки общо взето като за начинаещ. Не съм роб на никоя марка, само да вметна.

Автор: vkk1   
Дата:   27-04-15 18:43

От двете опции аз бих взел категорично д7000, само че ако можеш с 18-140 vr вместо 18-105.
50 1.8 за портрети за мен е компромис.

Автор: ioana-foto   
Дата:   27-04-15 19:24

За 1600 лв може да събереш даже и про система , да имаш убийствен фокус и да покриеш всички нужни фокусни но трябва да купиш техниката втора ръка.

Дата:   27-04-15 20:17

Честно казано предпочитам нова техника, а не втора употреба. Д7000 със 18-140 не знам дали няма да ми дойде над бюджета. Какви обективи бихте ми предложили за се поместя в парите? Може и един варио да е. А за твърд за портрети какво бихте препоръчали?

Дата:   27-04-15 21:32

Европа е голяма, цени - всякакви.
За д7000 + 18-140 нови се вместваш прекрасно, даже и за почерпка ще остане :)
За портрети най-бюджетното решение е 85 1.8г.

Дата:   27-04-15 21:58

Никъде не мога да го намеря под 1750лв...нито в амазон.де нито co.uk....а не е ли по-добре за такава технита от бг за да имам гаранция или гаранцията е международна?

Дата:   27-04-15 22:17

Ами на първо четени виждам, че обективът е 193gbp, апаратът е 392, даже като гледах преди час цените, имаше и един за 350, явно са го шитнали вече.
В Германия в повечето случаи нещата са по-евтини, не съм гледал там за конкретните модели.
За гаранцията - аз лично - предпочитам международна гаранция и да го върна в UK за ремонт, отколкото българската "гаранция-франция".
Това е личен мой избор и не ангажирам никой с него.

Дата:   27-04-15 22:35

Еми аз под 470 паунда за тялото не намира. Да кажем тялото, че ще е д7000. сега гледам че 18-105 го дават като добър обектив. Явно ще трябва да се поровя още доста или да си взема обектив втора употреба.

Автор: alext   
Дата:   27-04-15 23:39

Ако искаш толкова на сигурно да го играеш си вземи тяло ново ок, но обектив нов няма никакъв смисъл при този богат базар, където изпадат доста често и то запазени бройки с гаранция. По- разумния вариант е и много хора във форума ще ти кажат същото. Просто не си струва цената на чисто новата техника, особено за обективите. Хем ще се събереш в бюджета, хем системата ще е добра, хем може да намериш нещо с гаранция от тука както ти се иска. Защото между 500 лева чисто нов 18-105 и запазен от базара за 280- 320лв разлика гарантирам ти, че няма да намериш. Така за тези пари може да събереш страхотна система. Нов d7000+ 85мм + 18-105мм втора ръка или 50мм + 18-140, варианти много [beer]

Публикацията е редактирана (27-04-15 23:55)

Дата:   28-04-15 06:51

Благодаря много за насоките. :)

Автор: 2metraninja   
Дата:   28-04-15 09:11

"За портрети най-бюджетното решение е 85 1.8г."

85mm много е вероятно да ти дойде дългичко за портрети на кроп сензор. Пробвай дали 50 или 85мм ти пасват по- добре на виждането.

И ейтака само за семантиката: Няма такова нещо като "полу-професионален фотоапарат". Има любителски и професионален. Може да ползваш ентри или среден или висок клас ДСЛР примерно или безогледален фотоапарат със сменяеми обективи или дори не-сапунерка. Професионален ДСЛР фотоапарат е такъв, който е защитен от атмосферните условия и почти всички функции са му изведени на отделно копче на тялото. Тоест серията 1D на канон и едноцифрените никони. Не че е нещо важно де.

Дата:   28-04-15 09:50

Извинявам се за семантичната ми грешка :) имам време да помисля до 3ти май :) ако някой още може да изкаже лично мнение за тези обективи, лични впечатления. Благодаря :)

Автор: Tuborg   
Дата:   28-04-15 09:54

А защо така се ограничи само до дизелар Никон :) има много богат избор за тези пари ... безогледалка, ДСЛР. Ако става дума за Никон аз не бих си взел нисък клас дизелар. Виж и други марки дизелари. Безогледалки погледни Fujifilm ...

В базара има обяви на тела в гаранция така че смело може да закупиш. Например (не ангажирам с мнение просто за пример)

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=36263

https://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=BAZAR&request=view&id=53907

Каквото и да си вземеш ще снима добре. Успех и на фокус [shtrak]

Публикацията е редактирана (28-04-15 10:02)

Дата:   28-04-15 09:59

Еми аз не съм се ограничил до никон просто дадох за пример, защото знам че има доста обективи - нови и стари за никон а и не си сменят байонета(ако така се казваше :) ) А отностно не ДСЛРите, не съм запознат с новите безогледални. Не знам нито как вървят цените, нито колко са качествени и колко скъпи са обективите им и не знам кои марки са водещи в този клас.

Дата:   28-04-15 10:05

WiShY щом не си напълно наясно какво искаш. Моят съвет е не харчи много пари сега. Купи си на старо нещо. Снимай много и като разбереш какво точно е за теб тогава пристъпи към по скъпа покупка. Такова нещо като най, най няма. Има по добра техника за конкретни задачи. Няма универсален обектив/фотоапарат.

[beer]

Дата:   28-04-15 10:56

Аз пък каквото съм виждал от най- ниския клас ДСЛР-чета на Никон съм бил винаги доволен. Небето им синьо, кожата на лицата им изглежда здравословна... Каноните като че ли по- вярно се опитват да предават цветове, а това не винаги е естетически по- задоволително.

Щом съвсем не си наясно какво ти трябва и моят съвет ще е да си вземеш нещо ползвано и по възможност повечко обективи - един всекидневен зум за снимки на маса и пейзажи и един портретен светлосилен (очевидно за портрети) задължително, а защо не и един зум - лято идва - птички, момички, отначало е интересно да ги снимаш. А и големия (физически дълъг и дебел) обектив си е съвсем реален психологически фактор - хората те гледат по- сериозно и позират по- усърдно / усмихват се по- закачливо, вживяват се повече в роля, или пък снимаш нещо за спомен, което иначе би се посвенил да снимаш по- отблизо навлизайки в личното пространтво на някой/я. Като снимаш за кеф и за спомен, това е важно.

Вече въпроса дали да инвестираш 1Х или 1.5Х пари в ентри левъл или среден клас (за Канон мога по- убедително да говоря, но при Никон е подобно) няма да ти даде по- хубава картинка или нещо такова, имат повече копчета изнесени отделно за по- бърз (и интуитивен) контрол. Иначе дали ентри или мид-рейндж, снимките са все еднакви. В обективите, хората/местата и знанията/опита, които идват след много снимане и четене е разликата. Също и в нивото на самокритичност разбира се.

А, и някой беше споменал по- горе, но да кажа и аз: най- важния критерий като избираш фотоапарат (или кола също) и не знаеш точно какво ти трябва - отиваш, пипваш, натискаш копчетата, хващаш/сядаш и където ти лепне най- добре ръката/дупето, значи това е твоят фотоапарат/кола. Хаха, нещо явно скучая и отдавна не съм и писал тук, но ето ти още една философѝя, която чух наскоро и ми хареса: че ако когато слизаш от колата си и се обръщаш да си я погледнеш докато се отдалечаваш, значи си я избрал правилно и си щастлив собственик. Същото важи и за фотоапаратите и обективите предполагам ;)

'Айде успех и да се похвалиш като си вземеш машинката.

Дата:   28-04-15 11:06

Да, да и така ще си вземе някой d3xxx и ще се чуди защо не му харесва, къде му бяга фокуса и всякакви подобни. Веднъж проучваш хубаво нещата и си взимаш най- доброто за парите. В този ред на мисли просто пропусни d3xxx серията на никон, ако смяташ наистина да снимаш нещо повече от семейната екскурзия например. D5xxx по- може, особено ако ти трябва видео, но и там има компромиси. Доста добре си се насочил към d7000, d7100, ако смяташ по- дълго да си държеш тялото! Най- доброто което може да направиш е да си набележиш два три модела, отиваш в магазина и хващащ, гледаш, оглеждаш и не се водиш много по акъла на продавача. И още нещо, което трудно се разбира. Разликата не е в качеството на снимките- и трите класа ще ти извадят едно и също качество при еднакви условия, обективи и т.н, защото сензорите са с малки разлики от година до година. Разликата идва от екстрите при по- високия клас, на които обърни внимание в магазина до колкото можеш- по- голям и ясен визьор при d7xxx, micro focus adjustment, защита от атмосферни условия(дори d7000, който не се води най- добре защитеният толкова влага и дъжд ми е отнесъл... ама си е здрава машинката), работа с обективи от D сериията с АФ, изнесени бутони, два SD слота и още куп неща, които разбираш с времето.
Pentax K5 също е желязна машина и като тяло дава много повече, но там с обективите е проблемно.

Публикацията е редактирана (28-04-15 11:16)

Автор: wishy   
Дата:   28-04-15 11:16

Благодаря за съветите на всички до тук. Като цяло аз съм на принципа - по-добре най-доброто за парите, а не да взема нещо по-старо за да се науча. аз така или иначе съм ги прежалил парите :) аз и на по-хубаво мога да се науча, та затова съм се спрял на д7000, д7100 ми идва над лимита. за обективи за сега мисля, втора употреба 18-105 и 35/1.8, като така мисля че ще се вместя в парите.Но тялото държа да е ново...не знам защо :)Иначе аз знам какво искам да снимам - това, което си снимам обикновено и с апарата - портрети, хора по улиците, домашни любимци и природа :) насекоми и цветя на макро не снимам, бързо движещи се обекти не снимам както не снимам и прекалено отдалечени обекти :) А иначе защо никон д7000...еми зачетох се тук там и общо взето като че ли за тези пари в класа си е най-добър. Относно безогледалните апарати съм гол и бос, ще се позачета малко и ще видя какво мога да намеря. И все пак имат ли друго предимство пред дслр-ите освен размера си? Защото размера на фотоапарата не ме притеснява по принцип :)

Дата:   28-04-15 11:25

ако някой още може да изкаже лично мнение за тези обективи, лични впечатления

Значи аз снимам основно портретно и най-вече с твърди обективи.
Имал съм или съм снимал с всички, за които питаш.
- за пейзажи аз бих снимал с токина 11-16 или 12-24. Най-близката евтина опция като цена ти е 18-55 и 18-105 и 18-140, 16-85 или тамрон 17-50.
От всичките 16-85 е най-добър, но вероятно цената му няма да ти хареса, следван от 18-140.
- за потрети най-евтината ти опция за д7000 е 50 1.8д, следван от 50 1.8г, 85 1.8д и 85 1.8г. Аз абсолютно категорично бих взел 85-цата за снимки навън. Даже ако имах опция бих снимал с 70-200 2.8, но има лекото неудобство, че е малко ... скъпичък и малко тежичък :)
- за стрийт спокойно може да щракаш с евтиния, но в никакъв случай лош - 55-200.
- за кучето в движение ... зависи навън или у вас :)

Като най-оптимален вариант цена-качество - д7000 + 18-105 и за портрети 85 1.8д. Това бих взел аз.

Дата:   28-04-15 11:29

Разни екстри при работата с ръчнофокусни обективи като фокус пийкинг, по- добро видео и мобилност, която е относителна, взависимост от обективите, електронен визьор, който за мен не е предимство, поне не и в ниския клас и разбира се липсата на огледала, откъдето и липса на механични проблеми, по- високо fps, и може би най- голямото предимство стабилизацията в тялото, която не работи толкова добре колкото такава в обектива, но пак е нещо и стават готини неща при видеото.
Общо взето с това се изчерпват предимствата на безогледалките.[smilie25]

Публикацията е редактирана (28-04-15 11:33)

Автор: jivkojj   
Дата:   28-04-15 11:32

за портрети може и 50/1.4d.

Дата:   28-04-15 11:43

WiShY написа:

Като цяло аз съм на принципа - по-добре най-доброто за парите, а не да взема нещо по-старо за да се науча

Именно за мен най-доброто за 1600 лева е едно, за теб друго. Например за мен може да е важен размера на апарата, да е водоустойчив, да работи със стари филмови обеквити ... за теб да има съвсем друго. Затова според мен за да не продаваш след 3-4 месеца новият си Никон...не инвестирай много пари като за начало. Избора си е твой, но това аз го наблюдавам при много приятели. Искам нещо голямо, черно, и да снима супер ... хайде един КаНикон и след 6 месеца ама то аз искам друго. Д7000 е готин апарат и ако го вземеш ще имаш възможност да правиш супер снимки. Но това ли е най-доброто за 1600 лева...това не знам

Публикацията е редактирана (28-04-15 11:44)

Дата:   28-04-15 11:52

Еми де да знам с'я, фокуса няма къде толкова да му избяга от ниския клас тяло. Когато се е случвало да ми е бягал фокуса е било или от обектива (примерно Канонското 50@1.8 на отворена бленда, много дърта пуш-пул сигма 70-300) или защото е много тъмно/задимено/святкащо, или просто задапаратното устройство не е внимавало и фокуса се е подлъгал по нещо друго. Дори 10 годишния канон 350Д със закачен Л-обектив и фокус-асист лъч от спийдлайта става шампион по фокусиране и в най- кофтито възможни условия.
А и ако му избяга фокуса това е лесно забележимо ако внимаваш и просто се налага да прекадрираш/префокусираш.

За копчетата и аз казах, наистина си е досадно и объркващо и може и обезсърчаващо за някой начинаещ да е да не може да разбере коя комбинация от копчета/врътки да трябва да задейства за да промени дадена настройка на тези най- ниския клас.

За телата без мотори вече си е наистина специфично при Никон и трябва да си знаеш обективите, които ще ползваш.

За влагозащитата, съмнява ме средния клас да е нещо по- добре влагозащитен. Валяло ме е всякакъв дъжд с всякакви тела, изпускал съм даже в морето с чантата и не съм видял проблеми досега да чукна на дърво.

А вече щом момчето си е приготвил Х1.5 пари да ги дава разбира се че е по- добре. Принципа да се целиш в златната среда на цените най- вероятно ще се отплати и тук.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »