Автор: 2metraninja
Дата: 28-04-15 10:56
Аз пък каквото съм виждал от най- ниския клас ДСЛР-чета на Никон съм бил винаги доволен. Небето им синьо, кожата на лицата им изглежда здравословна... Каноните като че ли по- вярно се опитват да предават цветове, а това не винаги е естетически по- задоволително.
Щом съвсем не си наясно какво ти трябва и моят съвет ще е да си вземеш нещо ползвано и по възможност повечко обективи - един всекидневен зум за снимки на маса и пейзажи и един портретен светлосилен (очевидно за портрети) задължително, а защо не и един зум - лято идва - птички, момички, отначало е интересно да ги снимаш. А и големия (физически дълъг и дебел) обектив си е съвсем реален психологически фактор - хората те гледат по- сериозно и позират по- усърдно / усмихват се по- закачливо, вживяват се повече в роля, или пък снимаш нещо за спомен, което иначе би се посвенил да снимаш по- отблизо навлизайки в личното пространтво на някой/я. Като снимаш за кеф и за спомен, това е важно.
Вече въпроса дали да инвестираш 1Х или 1.5Х пари в ентри левъл или среден клас (за Канон мога по- убедително да говоря, но при Никон е подобно) няма да ти даде по- хубава картинка или нещо такова, имат повече копчета изнесени отделно за по- бърз (и интуитивен) контрол. Иначе дали ентри или мид-рейндж, снимките са все еднакви. В обективите, хората/местата и знанията/опита, които идват след много снимане и четене е разликата. Също и в нивото на самокритичност разбира се.
А, и някой беше споменал по- горе, но да кажа и аз: най- важния критерий като избираш фотоапарат (или кола също) и не знаеш точно какво ти трябва - отиваш, пипваш, натискаш копчетата, хващаш/сядаш и където ти лепне най- добре ръката/дупето, значи това е твоят фотоапарат/кола. Хаха, нещо явно скучая и отдавна не съм и писал тук, но ето ти още една философѝя, която чух наскоро и ми хареса: че ако когато слизаш от колата си и се обръщаш да си я погледнеш докато се отдалечаваш, значи си я избрал правилно и си щастлив собственик. Същото важи и за фотоапаратите и обективите предполагам ;)
'Айде успех и да се похвалиш като си вземеш машинката.
|
|