Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Limited edition vs Open edition
Автор: Pileshtar   
Дата:   12-11-14 15:39

Привет,

от известно време ме вълнува темата за лимитирането на фотографии като произведения на изкуството. Би ми било интересно да прочета какво мислят по тази тема авторите, които продават или имат намерение да продават фотографиите си като прозиведения на изкуството.

Някак цялата концепция за лимитиран тираж, ми се струва логична само в случая, когато тиража достигне своя лимит и негатива или съответно файла бъде унищожен. И когато тиражът наистина е лимитиран - например 10, 12 принта. Защото лимитиран тираж от 200 принта ми се струва малко "мижи да те лажем". Но...доколко е оправдано това? Аз не бих имала куража да си унищожа един добър негатив, който след време най-малкото би бил един емоционален спомен за внуците ми:)

Освен това идеята да обречеш едно произведение да попадне само в n-брой ръце и по никакъв начин да не бъде възпроизведено повече ми е някак несмислена. Мисля, че всеки автор би предпочел колкото може повече хора да се порадват на творбата му.

И как ще докаже един автор, че е унищожил негатива и най-вече файла, освен с честната си дума?

Ясно е, че колкотото по-малък е тиража, толкова стойността на копието е по-висока. Освен това купувач, който е дал една шапка пари за дадено произведение, ще предпочете да има някакви гаранции, че после няма да го види в сектора за плакати в Икеа.

Доколкото знам идеята за лимитирани тиражи идва от литографията и офорта, където плочата или камъка постепенно се износват при процеса на възпроизвеждане. Поради това след определен брой копия, плочата се унищожава. Във фотографията такъв проблем няма. Чела съм, че много от големите автори, като Ансел Адамс, Едуард Уестън, Алфрд Щиглитц и др. не са лимитирали тиражите си, отпечатвали са на поискване, като само са подписвали и номерирали поредността на произведението. Например известната сред колекционерите фотография "Moonrise, Hernandez, New Mexico" на Ансел Адамс е отпечатвана над 1300 пъти лично от него:)

Та ще ми е интересно какво мислите по темата?:)

Отговори на това съобщение
 Re: Limited edition vs Open edition
Автор: MikeDimit   
Дата:   12-11-14 17:04

Ако тиража е 100 коипя и е от негатив, последния се "запечатва" с фолио примерно за да имат сигурност колекционерите, че наистина няма да има други копия. Отделно се номерират и подписват копията. Но скандали стават дори и в музея на Ансел Адамс, управляван от неговите наследници, където продават дискаунт принтове в паспарту за безпари, а се оказва, че просто в паспартуто са сложили полиграфски принтове от миналогодишен календар със снимки на Ансел Адамс.[smilie7]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   12-11-14 17:21

Зависи какво , къде и за каква цена искаш да продадеш. За сток нещата не са лимитирани и може да продадеш няколко хиляди пъти един кадър, но за жълти стотинки.
За високия арт все по-често се правят лимитирани серии от голямоформатни копия (60х90 нагоре), които струват понякога по няколко хиляди долара. Автора винаги може да притежава едно авторско копие, което да не се продава(поне докато е жив). За негативите е по-лесно, но какво правим с цифровите "негативи" ?
Всеки си решава сам за себе си. Имам приятел известен украински фотограф, който вече стабилно продава лимитирани серии големи принтове за по 2-4 хиляди евро единия, а снима с цифров. Доколкото разбрах унищожава големите файлове пред нотариус и си оставя малки само за УЕБ от които не може да се копира с добро качество 90х120 например.
Преди всичко трябва да си създадеш име, та да имаш и клиенти, а той взе една от наградите на Сони миналата година.

Автор: krist   
Дата:   12-11-14 17:58

Това с унищожаването на файл пред нотариус ми е малко странно - какво му пречи да има още 10 копия на файла на други места?

Автор: Pileshtar   
Дата:   12-11-14 21:07

Не е ли по-коректно, за лимитиран тираж да се смятат да речем n-брой идентични копия, отпечатани на една и съща хартия, един и същ размер, с едно и също качество, датирани и подписани по едно и също време?

Автор: GOSPODIN   
Дата:   12-11-14 21:16

Като има повече копия , значи е излъгал и подлежи на съдебно преследване.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »